АКТУЕЛНО

Косовски Гордијев чвор створио још један опозициони блок – Чувари Србије 1244


У Београду је данас, потписивањем Меморандума о сарадњи, основан савез Чувари Србије 1244, чији су оснивачи представници 15 политичких покрета и организација са територије целе Србије.

Поред покрета Живим за Србију и Цела Србија, овај нови опозициони блок чиниће и покрети као што су: Покрет Србије – Герила, покрет за Јужну Србију, покрет Срба са Косова, покрет Влаха Србије, Румунски покрет Србије, покрет “Косовски божур”, Народна иницијатива, Српска понос, Београдски фронт, Српски саборни покрет – Србобран, покрет Изданак, покрет Слободних синдиката Србије и Покрет за дијаспору.

На конференцији у београдском Медија центру, представници ових организација су рекли како ће се залагати за поштовање Устава, којим се подразумева да Косово и Метохија припадају Србији, и поништавање Бриселског споразума, као и свих договора који су проистекли из њега.
“Тренутак у којем се налази наша држава је јединствен и веома опасан. Имајући у виду да се најављује ‘черупање’ наше државе, односно одвајање јужне српске покрајине – Косова и Метохије”, рекла је Јована Стојковић, председница новооснованог покрета, додајући да је управо то разлог због које су се представници ових политичких организација ујединили и формирали заједнички опозициони блок.

“Окупили смо се јер смо савесни грађани, који се брину за интегритет и будућност ове земље. Желимо да укажемо на противуставан план који спроводи ова власт, кад је у питању решавање статуса Косова. Поред тога што је супротан Уставу, њиме се крши и Резолуција 1244.“
Она сматра да би евентуално признање косовске независности од стране Србије, довело до отварања многих сепаратистичких тежњи широм земље.

“Овај наш активизам је превентива даљег ‘комадања’ наше државе”, рекла је Стојковићева.
Поред очувања територијалне целовитости, представници новоформираног опозиционог блока су истакли да ће се борити за право слободе говора и избора, која према њиховој оцени у Србији не постоји, укидање неолибералног социоекономског модела и увођење економско-социалног модела.

“Србија је постала опасна и небезбедна земља за живот. Незапосленост, сиромаштво, приватни извршитељи, бомбашки напади на улици, убиства политичара и новинара, то све од грађанина ове земље прави лабилну и уплашену јединку којом је лако манипулисати. Сматрамо да као друштво нисмо заслужили да живимо у оваквој држави и да се као грађани морамо организовано успротивити овој диктатури”, закључила је Стојковићева.

 

Војислав Милованчевић

ИЗВОР: Медија центар

***

Меморандум о сарадњи савеза “ЧУВАРИ СРБИЈЕ 1244”

Председавајући савеза “ЧУВАРИ СРБИЈЕ 1244”

Председник- др Јована Стојковић
Потпредседник- мр Саша Мирковић
Потпредседник- др Драган Петровић
Члан- Немања Петровић
Члан- Маја Шоршоров
Члан- Ана Обрадовић
Члан- Сара Јовановић
Члан- Славољуб Анђелић
Члан- Петар Милетић
Члан- Горан Марковић

—————–

5.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић