КОСОВО И МЕТОХИЈА

Марко Јакшић о Вучићевом доласку на КиМ: Биће то завођење за Голеш планину – тресла се гора родио се миш


08. септембар 2018. НСПМ

На Косову и Метохији све је спремно за долазак председника Србије Александра Вучића овог викенда.

Завршава се асфалтирање улица којим ће он проћи, а Косовска Митровица окићена је, као никада до сада, српским заставама и сликама председника на којима пише – „Добро нам дошао, председниче“. Закључени су и спискови оних који долазе на Вучићев митинг, а грађанима је наложено да се окупе у Митровици, чак и уколико митинга не буде и Вучић у последњем тренутку откаже посету.

Марко Јакшић из покрета Срба с Косова Отаџбина каже за наш лист да је сада након најновијих трзавица између Приштине и Београда потпуно јасно да од Газиместана 2 и помпезно најављиване Вучићеве посете неће бити ништа.

„Уосталом, бесмислено је и поређење са Газиместаном, јер Слобин Газиместан Косово је требало да врати у Србију, а Вучићев Косово води право у Албанију. Верујем да ће председник, ипак, доћи на Косово у договору са Бриселом, али да ће посета бити скраћена. Он неће посетити све оне делове Косова које је планирао, тако да од планираног сјаја неће бити ништа. Не очекујем ни историјски говор који је најављивао и више верујем да ће поново завртети исту причу од које никоме неће бити боље. Биће то завођење за Голеш планину, односно све по принципу тресла се гора родио се миш“, објашњава Јакшић за Данас.

Додаје да је Србима на Косово и без тог говора толико лепо да су зуби почели да им трну, па се исељавају у масовном броју. Он напомиње и да што више Вучић институције Србије на КиМ предаје Приштини, то у Косовској Митровици има више српских симбола и застава које висе на бандерама, као нека врста компензације.

Саговорници Данаса који нису желели да им се спомиње име из страха од реваншизма и отказа кажу да је ових дана Косовска Митровица окићена потпуно новим заставама, а на свакој бандери окачена је заставица са Вучићевим ликом и поруком „Добро нам дошао, председниче“.

„Управо та порука код грађана изазива подсмех, па се међусобно шапатом поздрављамо добро нам не дошао, председниче. Међутим, дошао он не дошао нама је издато наређење да на заказани митинг морамо, како бисмо показали колико Срби верују свом председнику и колико су разочарани што није дошао. Људима из Звечана наређено је да на митинг дођу у колони пешице. Додуше, сада ће им бити знатно лакше пешачење, јер је ових дана завршено пресвлачење пута асфалтом. Асфалтирана је и Улица Иве Лоле Рибара у Митровици, ваљда ће туда проћи председник. Ето и од њега неке вајде“, каже саговорник Данаса и напомиње да се таква еуфорија која влада пред Вучићев долазак не памти до сада.

Саговорници Данаса наводе да су и до сада прављени спискови оних који долазе на митинг подршке, али по први пут је онима који не желе да дођу понуђено одбијање потврде на посебном списку и уз изјаву.

„Разумећете онда колики је страх међу нама који смо запослени у државним службама. Додуше није нам речено шта све може да нас снађе ако одбијемо, али лако је претпоставити. Многи су овде против организованог одласка на митинг човека који нам не доноси ништа добро, али гунђамо и потписујемо. Потајно се сви дивимо Богољубу Милошевићу, професору биологије из Косовске Каменице, али и Живораду Лазићу, професору права у Економској школи у Лапљем Селу, који су писаним путем одбили да иду на митинг“, објашњава саговорник Данаса из Косовске Митровице.

Живорад Лазић јавно се изјаснио да неће ићи на Вучићев митинг, али да се не плаши последица јер, како истиче, ако се Вучић залаже за разграничење, које по његовом мишљењу може утицати на стварање Велике Албаније, онда је страх од губитка посла бесмислен.

„Ако губим државу, ако губим кућу, чега онда треба да се плашим. Губитка посла? Па и онако посла нећемо имати“, објаснио је Лазић и истакао да је већина колега принуђена да потпише сагласност о присуству скуповима овог викенда, на којима ће говорити председник Србије.

Горан Ракић, председник Српске листе, оценио је међутим у петак да „Срби са Косова и Метохије жељно ишчекују долазак председника Александра Вучића и његово обраћање нашем народу, а имајући у виду интересовање нашег народа из свих крајева Космета сигуран сам да ће ово бити највећи дочек председника Србије од 1989. године на Газиместану“

Пре најновијег спора између Приштине и Београда било је планирано да Вучић са сарадницима и новинарима стигне у Косовску Митровицу данас (субота) у вечерњим сатима и да би посета требало да траје два дана. Најављујући Вучићеву посету Косову, директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да ће Вучић посетити и све општине на северу, где ће на главном тргу у северној Косовској Митровици одржати скуп, али да ће посетити и Србе на југу Косова, у српским енклавама, „где ниједан српски председник или званичник до сада, готово, није долазио“. Ђурић је рекао да Вучић жели да се лично увери како живе Срби на Косову и да пренесе поруку солидарности и охрабрења.

„Председник је изразио жељу да разговара са што више наших људи на Косову и Метохији, да посети урбане и руралне средине. Посетиће једну од средина у коју готово да српска нога, осим оних који ту живе, јако тешко може да крочи“, рекао је тада Ђурић и додао да ће председник Србије присуствовати и Бизнис форуму у Лепосавићу, где ће учествовати више од 200 српских привредника са Косова и 20 до 30 из других делова земље, што ће бити добра прилика да се пословна заједница још боље увеже.

Сам председник Вучић најављујући посету Косову рекао је да ће на Косову одржати један од најважнијих говора у животу, а да је његов мотив шта ће бити резултат у будућности, а не колико аплауза ће у том тренутку добити. Nагласио је да ће водити рачуна о свакој изговореној речи, јер ће се по свакој речи мерити будућност наше земље за пет и 100 година.

„Као и пре пар година, када сам говорио о потреби реформи, то ће бити важно, а виде се резултати данас. У веома кратком времену резултате ће видети у војсци, полицији, образовању и здравству“, нагласио је председник.

Вучић је синоћ на конференцији потврдио да стиже данас у посету Косову и да ће је започети одласком на Газиводе.

(Данас)

4 replies »

  1. БРАТЕ МАРКО СВАКА ТИ ЈЕ ЊЕГОШЕВА НА ЖАЛОСТ МОЖЕ ОН ДА ГЛУМИ ТЗВ ПРЕДСЈЕДНИКА КАД НЕМА УОПШТЕ СРБСКЕ ОПОЗИЦИЈЕ У СРБУЈАНСКОЈ СКУПШТИНИ ОСИМ БОШКА ОБРАДОВИЋА ВУКАДИНОВИЋА И СЛАВИШЕ РИСТИЋА ШЕШЕЉ ЋУТИ ВИШЕ СЕ ЈАВЉА ДА ЋЕ ХАПСИ ТОМУ И ТЗВ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА шиптара фазлију муслију ЗБОРИЈО ЧИМ СТИГНЕ ИЗ хага ДА ЋЕ СЕ ОБРАЧУНАТИ СА ТОМ ДВОЈИЦОМ ЋУТИ ЧУДНО БОГМЕ СРБИМА НИЈЕ ДОБРО НИГДЕ НИ У ПРОШИРЕНОЈ ЦРНОЈ ГОРИ ЂЕ режим мила ђукановића ВРШИ ПРИТИСАК НА СРБЕ ОД ДОБИЈАЊА ПОСЛА ПТРЕТЕ СЕ УКОЛИКО ГЛАСАЈУ ЗА СРБСКЕ СТРАНКЕ КОЈЕ СУ ПРОТИВ ТЗВ лажне државе косово репубљик ДА ЋЕ ОСТАТИ БЕЗ ПОСЛА ОДУЗИМА ИМ СЕ ТЕШКО ЗАРАДЂЕНА ПЕНЗИЈА ОТИМАЈУ СЕ СРБИМА МАНАСТИРИ И ЦРКВЕ И ПРИПИСУЈУ НЕКАКВОЈ ЦРНОГОРСКОЈ ЦРКВИ А ЗНАМО ДА СУ СРБИ У ПРОШИРЕНОЈ ЦРНОЈ ГОРИ ИЗ СТАРЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ СТАРИНОМ ИЗ СТАРЕ ЕРЦЕГОВИНЕ БОСНЕ КОСОВА МЕТОХИЈЕ НЕК БИ БОГ ДАО ДА СЕ СРБСТВО ОСЛОБОДИ ДВА погана режима У БЕОГРАДУ И У ПОДГОРИЦИ И ОНОГ ГОРЕ У БАНОВОЈ ЛУЦИ МИЛОРАДА ДОДИКА КОЈИ ЈАВНО ЗБОРИ ДА СЕ СВЕТО КОСОВО И МЕТОХИЈА ТРЕБА ПОДЕЛИТИ СА шиптарима НЕК ГОСПОД ВАЗДА БУДЕ У ПОМОЋИ ТЕБИ БРАТЕ МАРКО И СВИМ НАШИМ СРБИМА КОЈИ МИСЛЕ РАДЕ ПРОТИВ рдђе тзв ав шиптара фазлију муслију ТЕ малисора мила ђукаја ђукановића ТЕ унијата већег од папе милорада додика И ЊЕГОВЕ ТЗВ СТРАНКЕ НЕК ПОМОГНЕ СРБСКОЈ ОПОЗИЦИЈИ У ПРОШИРЕНОЈ ЦРНОЈ ГОРИ И У РЕПУБЛИЦИ СРБСКОЈ БРАТУ ВУКОТИ ГОВЕДАРИЦИ ИЗ ЧЕТНИЧКОГ ПОНОСНОГ ГАЦКА ПРЕДСЈЕДНИКА СДС СССС

    Свиђа ми се

  2. Pa vidimo koji su ti rezultati picousti majmune,svake godine Srbiju napusti sedamdest hiljada najskolovanijih a cerrdeset hiljada umre vise nego se rodi,pametnom dosta a ova budala moze da mlati koliko oce!

    Свиђа ми се

  3. Bojim se, u stvari mislim, da je sve ovo dogovoreno. Šou. Gluma. AV je, nažalost, samo jedan mali statista, kao uostalom I šiptarski, crnogorski, bošnjački i katolički mafijaški botovi. Režija je I dalje, (dokle?) u rukama mi5-6, cia-e, bnd-a, itd. Srbski narode, braćo I sestre, ovo je žalost i sramota.

    Liked by 1 person