АКТУЕЛНО

Руска компанија „Ју голд“: Дали смо бољу понуду за РТБ „Бор“, изабрали сте гору по Србију


Представници „Ју голда“ сматрају да је њихова понуда за РТБ „Бор“ неупоредиво боља и повољнија за државу Србију, као и да је надлежни нису верно и на адекватан начин презентовали јавности у Србији

Извор: N1

Представници компаније „Ју голд“, која је била једна од два понуђача за куповину већинског пакета Рударско-топионичарског басена „Бор”, изразили су незадовољство како одлуком Владе Србије да се определи за понуду кинеске компаније „Зиђинг“, тако и односом државних органа Србије према овој компанији из Русије.

Представници „Ју голда“ сматрају да је њихова понуда неупоредиво боља и повољнија за државу Србију, као и да је надлежни нису верно и на адекватан начин презентовали јавности у Србији. Основна квалитативна разлика је што понуда руске компаније не предвиђа само задржавање постојећег већ повећање броја запослених у РТБ „Бор“ и што је важније знатно повећање обима производње и реализације, што би буџету државе Србије обезбедило знатно веће финансијске приливе.

Поред очувања радних места за 4.880, након реализације инвестиционог програма предложеног од „Ју голда”, руска компаније планира отварање још 1.000 нових радних места. Кинеска компанија Зиђинг у наредних 6 година предвиђа производњу од 120.000 до 150.000 док руска компанија за исти период гарантује производњу од 220.000 тона бакарног концентрата, што је огромна разлика, између 70.000 и 100.000 тона.

Поређења ради РТБ Бор тренутно на годишњем нивоу производи 35.000 тона од сопственог бакарног концентрата, што би било повећање 6 пута. „Ју голд” тврди да ће годишњи промет у периоду од 2019. до 2024. износити 3,5 милијарди америчких долара. Такође се очекује да ће ниво пореских дажбина у том истом периоду од 2019. до 2024. премашити 350 милиона америчких долара. Представници руске компаније истичу да се такође подразумева њихово преузимање дугова РТБ „Бор” у висини од 200 милиона долара, као и да је њихова понуда заснована на реалном а не на фризираном бизнис плану и да за свој инвестициони програм гарантују банкарским гаранцијама.

Такође истичу да их држава још није обавестила о кинеском бизнис плану иако је то била обавезна по закону, као и да су они спремни да ангажују релевантне међународне ревизоре да ураде реалну анализу њихове понуде, уверени да су они прави победници на овом тендеру. Држава би обезбедила по основу повећања запослених и производње велике финансијске приливе а знатно би се повећао и удео РТБ Бора у БДП земље. Имајући у виду да је реч о бакру, извозном производу у чијој производњи (за разлику од других, где преовлађују увозне компоненте попут ФИАТ-а) доминирају домаће, дао би се допринос уравнотежењу трговинске размене земље.

Представници руске компаније истичу да су о својим ставовима поводом продаје РТБ „Бор“ обавестили надлежне органе Руске Федерације и Републике Србије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Правда, 14. 9. 2018)

————–

22.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.