АКТУЕЛНО

Још једно велико „не“ Швајцараца на референдуму


Швајцарци су на референдуму прихватили инвестиције за бицикле, али одбацили предлоге да храна буде „здравија“, „исправнија“ и „пријатељска према животињама“.

Државна РТВ SRF је пренела да је 64 одсто гласача одбацило инцијативу „Fair Food“ (Поштена храна) за државну помоћ за производњу „еколошки исправне“, „више пријатељске према животињама“ и „поштено произведене“ домаће хране, и то уз званично држао поређење домаће са иностраном како би се повећао квалитет.

Уз то је 71 одсто гласача одбио други, сличан предлог „Суверенитет хране“ (Food Sovereignty) да се повећају приходи пољопривредника и да се обезбеди да увозна храна задовољава швајцарске стандарде.

С друге стране, Швајцарци су изгласали предлог, са 72 одсто „за“, за побољшање бициклистичких стаза и друге инфраструктуре. Швајцарски облик непосредне демократије омогућава бирачима да се више пута годишње изјасне о разноврсним питањима од јавног интереса.

ИЗВОР: ВЕСТИ

————-

23.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. „Швајцарски облик непосредне демократије омогућава бирачима да се више пута годишње изјасне о разноврсним питањима од јавног интереса.“

    Sto PinkTV ne kaze nesto vise na tu temu ‘neposredne demokratije’?

    Pusti snovi za mnoge zemlje jer takva praksa negira potrebu za ‘jakim’ i vecnim politicarima koji o svemu sami odlucuju. Standardni izgovor je „izbori su skupi“ … a politicki promasaji nisu … 😉

    Свиђа ми се