A

Шарчевић: Понуда за просветаре биће разумна


Министар просвете Младен Шарчевић рекао је данас да је понуда тог министарства која ће изнети синдикатима просветних радника разумна и развојна, те да је штрајк који су покренули у школама преурањен.

Танјуг (Раде Прелић)

Шарчевић је навео да је министарство финансија синоћ послало рачуницу о којој ће се сутра преговарати и додао да математика једног од синдиката није најтачнија, те да 12 милиона евра који се помињу није довољно ако се сви просветни радници пребаце из групе 8-3 у групу 9-1.

„Онда морате да повучете све групе унутар саме просвете и када се онда сви остали наштелују, здравство и остали долазите до близу 10 милијарди динара годишње у 2019. години за шта сигурно буџет није спреман“, рекао је Шарчевић новинарима након обиласка реновираних делова Стоматолошког факултета.

Како каже, вероватно ће се преговарати о предлогу који је већ на столу, а то је да 58 одсто запослених уђе у девету платну групу, те да намера да сви уђу у тај платни разред „девалвира саму матрицу“.

„Легитимно је да свако каже шта мисли, али мислим да је ова понуда на столу јако добра, разумна и развојна“, навео је Шарчевић.

Објашњава, да би у тих предложених 58 одсто ушло око 25 одсто оних који по правилу о напредовању и захтевима могу да се квалификују да уђу у вишу платну групу, затим разредне старешине којих има отприлике исти проценат, просветни радници који раде са децом са сметњама у развоју и у комбинованим одељењима и око 500 њих који су већ у систему прошли све предвиђено без накнаде.

„Мислимо да је то око 58 одсто за 2019. годину, а намера је да у другој, 2020. години тај број буде значајно повећан. Ових осталих, 42 одсто, остају у групи 8-3, јер су на привремено повременим пословима и не испуњавају основни критеријум осам година радног стажа“, рекао је Шарчевић.

Он је додао да се овим питањем баве три министарства, просвете, финансија и државне управе и локалне самоуправе.

Шарчевић каже да нема евиденцију о броју школа које штрајкују, те да неће „ни да броји ни да прети“, али да свакако мисли да је штрајк преурањен.

„Да сутра људи чују оно што сте ви данас чули, тек би онда могли да донесу одлуку, а сада мало хватају залет“, рекао је он.

Упитан за насиље у школи у Земуну, где су деца која су вршила насиље над једним од ученика и сами постали жртве насиља, те рекао да је у систему школства више до 900.000 деце, а да се случајеви насиља решавају.

Шарчевић је подсетио на насиље у школи у Краљеву прошле године који је стабилизован, те додао да је тим министарства био и у школи у Земуну и урадио све што треба, али да нико није очекивао да ће се ситуација тако развијати.

„Сада је то више питање за МУП. Ми смо све те родитеље позвали, разговарали и дали им до знања да ће држава реаговати. Упутили смо све МУП-у, јер сада постоји сумња да је мајка детета које је било злостављано наговорила друге људе да се освете,а то превазилази наше компетенције“, навео је Шарчевић.

Додаје, да реваншизам није био потребан, јер је случај, иако са закашњењем, био решен.

„Мислим да су могли брже да реагују и тек ћу разговарати са њима, али овде сада има посла за полицију. Порука свих нас је јасна, то неће бити дозвољено“, казао је министар.

Он је подвукао да у сваком случају насиља треба да реагују и укључе се одрасли, педагог, наставници, држава, здравство, полиција..

„Никада не знате како ће се неко понети, али ми смо као држава решили да се ништа не гура под тепих. Радимо системска решења, али дуго времена се није реаговало и сада је барем све јавно“, рекао је он.

ИЗВОР: РТВ

———-

ПОВЕЗАНО:

*ПРОСВЕТАРИ НАЈАВЉУЈУ РАДИКАЛИЗАЦИЈУ ШТРАЈКА: Сваког дана часови краћи 15 минута?!

———

25.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић