АКТУЕЛНО

ОТВОРЕНО ПИСМО председнику Србије Александру Вучићу


РЕПУБЛИКА СРБИЈА
 
Александар Вучић
Председник Републике
Андрићев венац 1, 11000 Београд, Србија
 
 
 
Усије, 26.септембар 2019.
 
Господине председниче,
 
захваљујем вам се што сте интервенисали у прилог култури на једну моју представку вама, док сте били председник Владе, у вези националних признања, те вам се обраћам у нади да се историја понавља. Али, обраћам вам се и имајући у виду мој статус у српској култури, у многим институцијама културе у земљи и иностранству, и нарочито службени статус председника УО ЗАПРОКУЛ-а на који ме је именовала Влада Републике Србије, док сте ви били њен председник. Упркос вашим већим и важнијим обавезама, молим вас да понекада посветите мало пажње и нама посленицима у култури.
Наиме, медији проносе гласине (није им увек веровати), не од јуче, да је Влада намерна да смени министра културе Владана Вукосављевића на притисак Жељка Митровића, уз пуно јавно саучесништво Ане Брнабић, Небојше Стефановића и Александра Вулина. Наиме, објављено је: „Извори блиски премијерки Србије Ани Брнабић кажу да је она већ добила наговештаје из Вучићевог кабинета да ће Вукосављевић ускоро бити смењен и то на изричит захтев Жељка Митровића, јер је  изјавио да “ријалити програмима није место на телевизијама са националном фреквенцијом”, као и да на ове програме “треба увести претплату”. Подсећам вас, господине председниче, да је национална фреквенција власништво свих грађана Србије и њихове државе, не емитује се само кабловски, па министар културе и информисања не само да има право, већ и обавезу да реагује.
 
Реаговали сте својевремено исправно на моју молбу и поменули том приликом у саопштењу нашу чудесну уметницу Милену Дравић. У овом случају и она се огласила: „…ријалити програм јесте глобална пошаст али то не значи да и Србија треба да прихвати накарадне трендове… ријалити по свом концепту уништава традицију и моралне вредности, а људе своди на примате са основним инстиктима… То је катастрофа, кад ја чујем импресије људи о томе. Пуно агресије и неморала.“
 
Господине председниче, у Влади Србије има само неколико министара на које грађани немају неке посебне примедбе. Један од њих је и министар културе Вукосављевић који је покренуо многа системска питања у култури у корист уметника, која претходни министри нису решили више деценија: „Стратегија културе“, ажурирање Закона о култури који је најгори у историји ове земље, успоставио је коректан однос с уметничким удружењима за разлику од својих претходника, подигао је ниво квалитета рада Завода за проучавање културног развитка Републике Србије да буде од користи и Влади и српском народу. А најважније је што се он труди да врати достојанство српским уметницима, које су претходне власти срозале до максимума.
 
Озбиљних примедби није имао до сада од посленика у култури, а знате да смо ми из света културе прилично занемарени од стране власти, али умемо да утичемо на јавно мнење. Не заборавите да је суноврат Слободана Милошевића почео онда када се разишао са СПЦ, САНУ и Удружењем књижевника Србије. А ви немате проблема између ресора културе и јавности од када је он министар. Напротив, овакву подршку јавности ниједан министар културе никада није добио деценијама уназад, па тиме треба да се поносите и не дозволите шпекулације о његовој смени. Јер углед сваког члана Владе подиже њен укупни углед, а реакције какве су у овом случају имали поменути чланови Владе обарају њен углед.
 
Молим вас да и овом приликом реагујете, заштитите министра који добро ради свој посао са дугорочном визијом развоја српске културе и докажете да вам нико, па ни господин Митровић не уређује Владу, већ они који су добили изборе, као ви.
 
С поштовањем.
 
 
 
Драган Мраовић
 
опуномоћени министар МСП у пензији
књижевник и књижевни преводилац
председник УО Завода за проучавање културног развитка Републике
Србије
 
 
Достављено: – Председник Владе Републике Србије, predsednikvlade@gov.rs

———

26.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. ЧИТАМ ЈА ЧЕТНИЧКЕ КЊИГЕ ГОСПОДИНЕ МРАВОВИЋУ ДОТИЧНИ ТЗВ ав ЈЕ издајник СРБИЈЕ И НИЈЕ ЗА МЕНЕ НИКАКАВ ПРЕДСЕДНИК ОН НИ СЛИЧНИ ЊЕМУ У БЕОГРАДУ ОН И ДАЧИЋ СУ ПОТПИСАЛИ ТЗВ бриселске споразуме А НИЈЕСАМ ЗА РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ВЕЋ ЗА ЦАРСТВО ДУШАНОВО ТО ЈЕСТ ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ ДЕМОКРАТИЈА ЈЕ СВАКО СВОЈЕ ЈА КРАЉА И ОТАЏБИНУ ЧИЧА ДРАЖУ ЧЕТНИЧКЕ ВОЈВОДЕ ОФИЦИРЕ ПОДОФИЦИРЕ ЈАТАКЕ КВУО И НЕДИЋЕВУ СРБСКУ СТРАЖУ СССС

    Свиђа ми се

  2. Ovde je rec o kulturi Srbije, gospodine pseudonimu cernicki sekularu, a ne o rusenju republike Srbije, ako me razumete. Vas komentar nema veze sa temom, pa ako zelite da pomognete Srbiji, pozabavite se malo I kulturom. Procitajte bar neku pesmu, recimo, Branislava Petrovica. Prijace vam.

    Liked by 1 person

  3. ГОСПОДИНЕ МРАОВИЋУ НИЈЕ ОН НИКАКАВ ТЗВ ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ НИТИ ОНА аветиња рватица ана брнабић И ОСТАЛА поган ИЗ СРБИЈАНСКЕ ОКУПИРАНЕ СКУПШТИНЕ ЖИВЕО КРАЉ ЖИВЕО ДРАЖА И РАВНОГОРСКИ ПОКРЕТ У ОТАЏБИНИ СССС

    Свиђа ми се