АКТУЕЛНО

Међународна конференција омбудсмана у Бачкој Тополи (видео)


Грађани у Србији се омбудсману најчешће обраћају због повреда права из области социјалне и здравствене заштите – чуло се на Међународној конференцији омбудсмана која је данас отпочела у Бачкој Тополи, а на којој учествују заштитници права грађана из пет земаља.

РТВ (Јулијана Кујунџић)

Бачка Топола прва је општина у Србији у којој је, још пре 15 година, установљена институција заштитника права грађана.Управо то је поводом што је ово место на северу Бачке домаћин дводневне, Међународне конференције омбудсмана, у чијем раду учествује 35 заштитника права грађана из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Мађарске.

Међународну конференцију омбудсмана у Бачкој Тополи отворио је Андреа Орицио, представник Мисије ОЕБС-а у Србији, који је истакао да Организација за европску безбедност и сарадњу подржава рад омбудсмана у Србији од 2012. године са циљем заштите права грађана.

„Када је Република Србија у питању, структура притужби се у задње две до три године нешто мења. На прво место долазе притужбе због повреде социјалних и економских права. Када кажем социјално-економских права, то значи права на имовину у различитим облицима, да ли је то повреда права на пензију, да ли је то повреда права уплате обавезних социјалних доприноса. На другом месту су притужбе које се тичу здравства. Нешто је мањи пад броја притужби које се тичу правосудних професија,а притужбе униформисаних лица су на истом нивоу као и претходних година“, каже Роберт Сепи, заменик заштитника оправа грађана Републике Србије.

„Нема дилеме да се они прилично често суочавају са бројним препрекама и изазовима управо због неразумевања локалне самоуправе, неразумевањем значаја независних институција, оних који треба да, заправо, спрече да дође до коначне грешке. Јер, нормално је да се грешке у раду дешавају, али ако постоји спремност да се грешка исправи, то је оно што, заправо, треба сви да радимо, да би грађанима омогућили да на најефикацији начин дођу до својих права или остваре услугу из било ког система“, каже Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности Републике Србије.

„Велики је значај ове институције. То се показало, мање-више, у свим државама у којима је ова институција уведена. То је, заправо, једина институција која се примарно бави заштитом људских права. Она контролише и рад извршних органа, односно управе, али примарна је са аспекта заштита људских права“, каже проф. др Петар Теофиловић, професор на Факултету за правне и пословне студије др Лазар Вркатић.

За округлим столом „Досадашња искуства и правци даљег развоја институције омбудсмана“ разматран је допринос заштитника права грађана развоју родне равноправности, заштити права етницитета, правима грађана у поступцима јавних извршитеља и пред Уставним судом, као и другим темама од значаја за рад омбудсмана.

ИЗВОР: РТВ

———-

27.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.