АКТУЕЛНО

ВЕЛИКА ПРОМЕНА НА МЕДИЈСКОМ НЕБУ СРБИЈЕ: ККР ПРОДАО ЈУНАЈТЕД ГРУПУ – Британци купили СББ, Гранд, Н1 и Спорт клуб!


„БС партнерс“ из Лондона у том пакету пазарили и ТВ Гранд, Ултра и Топ канал. Финансијски услови трансакције нису објављени!

ФОТО: Printscreen

Америчка инвестициона компанија ККР продала је већински удео у европској телекомуникационој компанији „Јунајтед група“, под чијем окриљем у Србији послују кабловски оператер СББ, телевизија Н1, као и телевизијски канали Спорт клуб, Топ, Гранд и Ултра, британској компанији „БЦ партнерс“, пренео је Вол стрит џорнал.

У заједничком саопштењу две компаније нису објављени финансијски услови продаје нити тачна величина удела. Вол стрит џорнал наводи да је, према незваничним информацијама, вредност „Јунајтед групе“ у договору процењена на 2,6 милијарди евра (3,04 милијарде долара), укључујући дуг.

– Одушевљени смо менаџерским тимом „Јунајтед групе“ и подршком ККР у будућем расту компаније. „Јунајтед група“ се одликује високим квалитетом, уз дифузне карактеристике раста, водећу инфраструктуру, разнолик садржај и лојалне кориснике – изјавио је Никос Стафонулос, партнер у „БЦ партнерс“.

„Јунајтед група“, створена 2007. спајањем СББ, Телемакса Словенија и Телемакса Босна, власник је кабловског оператера СББ у Србији, Телемакса у Словенији, БиХ и Црној Гори. Јунајтед група са седиштем у Амстердаму описује себе као највећег алтернативног провајдера телекомуникационих услуга у земљама бивше Југославије.

ККР је купила „Јунајтед групу“ 2014. за непознату суму. Од тада је број корисника „Јунајтеда“ порастао са 1,89 милиона на 3,67 милиона. У последњих 12 месеци, према подацима са сајта компаније, имала је 556,7 милиона долара прихода.

Вол стрит џорнал наводи да се не може сазнати колики је профит имала ККР, која ће задржати мањински удео у „Јунајтеду“.

Милан Ковачевић, саветник за страна улагања, каже да је продаја и куповина удела у другим компанијама уобичајена појава:

– Данас је један од најпрофитабилнијих послова у свету да се куповином капитала неке компаније прави нека групација, а онај ко је продао удео у једној купује неку нову групацију за коју верује да ће више зарадити и касније се боље продати. Што се тиче наших корисника, они ће добити разноврсније информације, што није наодмет. Има шансе да свежи капитал нових власника донесе нове садржаје и боље програме.

Шта Јунајтед група има у Србији:

– кабловског оператера СББ
ТВ канали:
– Спорт клуб
– СК голф
– Н1
– Гранд
– IDJ TV
– Фајт ченел
– Синеманија
– Ултра
– Мини ултра
– Лов и риболов
– Орландо
– Бамбино

Лична карта „БЦ партнерса“

– Међународна инвестициона фирма са више од 18 милијарди евра вредности у пословима с приватним капиталом и кредитима
– Основана је 1986. године и већ три деценије има активну улогу у развоју европског откупног тржишта
– „БЦ партнерс“ ради на тржишту као интегрисани тим у канцеларијама у Северној Америци и Европи
– Приватни капитал „БЦ партнерса“ имао је 104 приватне инвестиције у компаније са укупном вредношћу од 129 милијарди евра
– Тренутно улаже у десети приватни акцијски фонд
– На терену приватних кредитних фондова „БЦ партнерс“ тренутно инвестирају у Специал Оппортунитиес Фунд I

3.400 људи запошљава Јунајтед група у југоисточној Европи
556,7 милиона евра је годишњи приход Јунајтед групе

ИЗВОР: КУРИР/Nova ekonomija, RTS

——–

27.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић