АКТУЕЛНО

НИШ: Приведен јер је држао критички тарнспарент намењен Вучићу?


Драган Крстић, оснивач Центра за људска права и демографију „Clamp“, саопштио је да је данас по подне приведен у Полицијску управу Ниш јер је поред пута којим се председник Србије Александар Вучић враћао са свечаног отварања фабрике Cumtobel разапео транспарент којим је „желео да укаже на робовски положај Ниша и тежак живот његових грађана“.

Он је за Данас казао да су га, док је на прометној аутобуској станици стајао са транспарентом на којем је писало „Ниш није СНС плен. Слобода за 1 милион становника и 14.000 квадратних километара“, привела осморица мушкараца за које претпоставља да су припадници Интервентне полицијске јединице.

Они су изашли из три џипа која су била на челу колоне у којој је био Вучић, и која је ишла ка граду, где је имао друге састанке.

– Провео сам четири сата у полицији, а упркос томе што сам тражио да ми дају службену белешку нисам је добио, већ ми је речено да „дођем у понедељак“.

Добио сам само папир „Права доведених и задржаних лица“, у којем не пише ништа конкретно. Уверен сам да и не могу да ми дају документ у којем могу да наведу због којег прекршајног или кривичног дела су ме привели, јер нисам учинио ништа противзаконито.

Само сам желео да председнику „пожелим добродошлицу“ и исказем свој протест, став, мишљење, против инвеститора који радницима дају памперсе и плаћају их по 200 евра, а узимају субвенције од 10.000 евра по једном запосленом- рекао је он.

Крстић је додао да је ово његов трећи „блиски сусрет“ са полицијом за време посете Вучића или у време одржавања скупа СНС-а у Нишу. У претходна два случаја он је, такође, носио транспаренте или узвикивао поруке о тешком животу у Србији.

У служби информисања Полицијске управе Ниш вечерас нису одговарали на позиве Данаса.

Полиција је интервенисала и када је Крстић приликом отварања новог Клиничког центра Ниш, у децембру прошле године, док је Вучић говорио узвикивао “Гладни смо”, “Претворио си нас у робље” и “Народ носи пелене у фабрикама”.

Вучић је тада прекинуо говор и рекао да му „није први пут да слуша од власника мјењачнице и кафића како тешко живе”, алудирајући да је Крстић власник мењачнице.

Он је казао да се „људи који стварно тешко живе, не понашају бахато, већ поштују државу“, оцењујући да су Крстићеви повици „примитивни изборни трикови које је 500 пута слушао”.

Оснивач Цлампа је, такође, на предизборном митингу СНС-а у спортској хали Чаир, у марту прошле године, узвикивао да је народ гладан и да у фабрикама носи памперсе, након чега је насилно избачен са митинга и приведен у полицију.

Он је тада казао да су га избациле непознате особе у црним униформама за које сумња да су припадници Кобри, а које су га том приликом физички повредиле, због чега је најавио да ће поднети тужбе.

ИЗВОР: ДАНАС/28.9.2018.

——–

29.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »