ДРУШТВО

Мајка Лозанка: Данас је, сине мој, 20 година како си отишао…


Лозанка Радоичић, 29.9.2018.

Владимирче мој,

Данас је, сине мој, 20 година како си отишао. Прво у Ниш, па затим Ваљево па поново Ниш а онда још на један пут. Пут до Кошара, пут са кога нећемо никада да те дочекамо. Бар не онако као што смо желели, да се из војске вратиш жив и здрав.

На Кошаре си, сине мој, остао цела три дана. Од половине трећег дана ти, и твоја четири друга из патроле, већ сте били мртви. Био си војник целих 99 дана. Отишао си на Кошаре само да би тамо оставио живот.

Свих ових година се питам Владимирче, само једно – чији је то грех био… Твој сигурно није… Ти си био исувише добро дете и Господ није могао да те остави да испашташ нешто за што ниси ти сагрешио. И када је дошао тај дан одвео те на Кошаре да одеш као херој. Да постанеш Његов војник и да вечно, за сво време, будеш на Његовој стражи.

Сине мој, за ових 20 година променило се много што шта. Само је једно остало исто, када сте у питању ви који сте погинули за Косово и Метохију. Само вас нико од политичарa и државника Србије не признаје. Ни вас, ни оне који су се вратили живи из борбе. 

Срећко мој, знам да са места где си знаш добро шта сам и колико урадила да ви добијете споменик а све је остало „мртво слово на папиру“. Споменик вам је лично председник Србије јавно обећао. Обећање је остало тамо где је и изговорено а ви сте знали да од тога нема ништа, да је то обична лаж.

Обећавам ти, сине, да од данас нећу ни споменути споменик. Поготову од ових државника који, на челу са председником, причају само оно што мисле да народ жели да чује, мада знају да од тога нема ништа.

А једног дана, када Србија добије руководство какво заслужује, биће и споменика вредног ваших жртава.

Твоја мајка

1 reply »