АКТУЕЛНО

Иванов: Време за одговорност пред македонским народом


СКОПЉЕ – Председник, Ђорђе Иванов, поручио је данас да је реалност да референдум у Македонији није успео, позвао владу Зорана Заева да ни не покушава да промени ту стварност и истакао да је време за одговорност пред македонским народом.

EPA (Dumitru Doru)

„Не потцењујте суверену вољу македонског народа. Не може се говорити о вољи већине у условима када законски услови референдума нису испуњени Излазност 36,9 одсто није воља народа, већ 63,1 одсто оних који нису изашли“, навео је Иванов у свом обраћању.

Иванов је, како су пренели македонски медији, поручио и да шта год влада да уради ту стварност не може да промени, а стварност је, каже, да је референдум неуспешан.

„Време је за одговорност пред македонским народом. Подршка ЕУ и НАТО је колатерална штета непопуларног референдума. Очекивана подршка ЕУ и НАТО-у од преко 80 одсто смањила се на само 36,9 одсто“, навео је Иванов уз оптужбе на рачун власти да манипулише грађанима и да евроатлатнским партнерима пружа лажну слику.

Иванов истиче да је на јуче одржаном референдуму, народ одбацио Споразум са Грчком о промени имена Македоније.

„Људи су се јасно изјаснили против наглих, наметнутих и штетних одлука усвојених без претходно постигнутог националног консензуса. Велика већина је одлучила. Бојкот је глас оних који су били потцењени и које нико није хтео да чује“, истакао је Иванов.

Власт треба да схвати да је народ послао јасну поруку онима који би то требало да чују, а то је да референдум није успео, поручио је председник Македоније, који је пре референдума у Скопљу, а касније и током обраћања у Генералној скупштини УН у Њујорку критиковао Споразум са Грчком и поручио да неће гласати.

Русија: ЕУ,НАТО и САД ‘јуре’ да увуку Скопље у НАТО

Реакција Европске уније, САД и НАТО на резултат македонског референдума само доказује да су намерили да ту државу увуку у НАТО што је пре могуће, саопштило је данас Министарство спољних послова Русије.

„Упркос чињеници да две трећине грађана Македоније није подржало Преспански споразум, лидери Европске уније, НАТО и Вашингтон пожурили су да поздраве резултат гласања. Очигледно, они покушавају да увуку Скопље у НАТО што је пре могуће, без обзира на мишљење македонског народа“, наводи се у саопштењу руског министарства, преноси Тасс.

Шефица дипломатије Европске уније Федерика Могерини и комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан оценили су данас да је велика већина оних који су јуче изашли на референдум у Македонији рекла „да“ Преспанском споразуму о имену државе, али и њеном европском путу.

САД су поздравиле исход референдума, а у саопштењу портпаролке Стејт департмента Хедер Нојерт, снажно се подржава пуна примена Преспанског споразума, „који ће омогућити Македонији да заузме своје право место у НАТО и ЕУ, доприносећи регионалној стабилности, безбедности и просперитету“.

Јучерашњи референдум о промени имена Македоније није успео јер није гласало потребних 50 одсто плус један, али је велика већина оних који су изашли, њих чак 90, гласало за промену имена и приступање ЕУ и НАТО-у.

ИЗВОР: РТВ

———

1.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић