АКТУЕЛНО

ДАНАС: Политички мотиви Телекома Србије за куповину албанског конкурента


Српске власти тражиле од Немачке да се Дојче телеком заузме код Тиране у корист понуде српског оператера

Foto: EPA/ ARMANDO BABANI

Телеком Србија је, како Данас незванично сазнаје, понудио 61 милион евра за Телеком Албаније, што је и највећа понуда од укупно четири за другу по величини телекомуникациону компанију у Албанији.

Телеком Србија је Данасу потврдио да је дао понуду за куповину Телекома Албанија.

„Компанија Телеком Србија је у жељи да се позиционира као регионални лидер на тржишту телекомуникација у региону дала своју понуду за куповину Телекома Албанија, компаније у власништву Дојче телекома“, али нису желели да коментаришу детаље понуде с обзиром да је процес у току.

Из извора упућених у продају Телекома Албаније сазнајемо да су за ову компанију показали интересовање турска компанија Игл мобајл (Еагле мобиле), која је већ сада трећи по величини телекомуникациони оператер у Албанији. Понуду је дао и неименовани грчки инвеститор, као и фонд Албаниан телеком инвест иза кога стоји Спас Русев, бугарски инвеститор који је и највећи власник бугарске телекомуникационе компаније Виваком.

Рок за предају коначних понуда био је 17. септембар ове године, а поред ова три играча појавио се и Телеком Србија, а како тврди наш извор постоје индиције да је понуда српске компаније базирана на „непословним мотивима с обзиром да је дао неразумно високу понуду“.

Такође он тврди да Телеком Србије има јаку политичку подршку и да су српске власти преко немачких колега интервенисале да се Дојче телеком заузме код албанске владе и регулаторних тела да прихвате српску понуду.

Наводно понуда грчког инвеститора је била висока, али финансирање целе трансакције није било обезбеђено. Турски понуђач би могао имати проблема са добијањем сагласности тела за заштиту конкуренције, док је бугарска понуда била најнижа.

Телеком Албаније или Т-мобиле Албанија налази се у директном власништву грчке компаније ЦОСМОТЕ (ОТЕ) која се пак налази највећим делом у власништву Дојче телекома (45 одсто), делом грчке државе (пет одсто) док се остатак налази у рукама институционалних инвеститора.

Телеком Албанија је други по величини мобилни оператер у овој земљи иза Водафона, иако је 1996. године када је као АМЦ основан, био прва компанија која се бавила мобилном телефонијом. Већ 2000. године грчки ЦОСМОТЕ купује већински удео у АМЦ, а компанија мења име у Телеком Албанија 2015. године. Овај оператер има 1,8 милиона корисника на тржишту вредном око 300 милиона евра. Ипак последњих година не цветају им руже. Тако је у 2017. години компанија имала 68 милиона евра приход, што је за 11 одсто мање него претходне године, док је ЕБИТДА (зарада пре камата, пореза и амортизације) била свега девет милиона евра, што је за чак 45,8 одсто мање него у 2016. години. Од почетка ове године компанија бележи нешто боље резултате, мада се очекује да има приходе на сличном нивоу као прошле године. У првом кварталу 2018. године имали су приходе од 15,8 милиона евра уз ЕБИТДА од 1,7 милиона евра (двоструко више него у истом тромесечју прошле године), али је забележен и губитак од 5,6 милиона евра. Имовина компаније на крају марта ове године износила је 563,9 милиона, а обавезе 45 милиона евра. Учешће Телекома Албанија у приходима ОТЕ групе коју чине оператери у Грчкој и Румунији је свега два одсто.

С друге стране, Телеком Србија је већ најавила аквизиције, али на домаћем тржишту и то кабловских оператера, па је вест о намери да преузме Телеком Албаније прилично изненађење. Српски Телеком је прошле године на нивоу групе имао пословне приходе од милијарду евра, ЕБИТДА-у од 353 милиона евра и нето добит од 124,4 милиона евра. Док је рецимо ЕБИТДА маржа Телекома Албанија у 2017. била 12,9 одсто, Телеком Србија је имао маржу од 33,8 одсто. Такође, Телеком Србија са својим компанијама у Републици Српској и Црној Гори је прошле године имао 9,7 милиона корисника, од чега 2,4 милиона фиксне и 5,8 милиона мобилне телефоније док се остатак односи на интернет и мултимедију.

Телеком Србија је иначе 2006. године купио 65 одсто Телекома Српске за 646 милиона евра, док је други понуђач био Телеком Аустрија, који је понудио 467 милиона евра.

ИЗВОР: ДАНАС

——–

2.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић