АКТУЕЛНО

Ђорђе Вукадиновић у Скупштини: Зашто српска власт и медији фалсификују и скраћују изјаве високих руских представника и багателишу значај Резолуције 1244?


Посланици Скупштине Србије почели су данас редовно јесење заседање, и то постављањем питања члановима владе, а интересовало их је да ли бивши британски премијер Тони Блер води преговоре о Косову и Метохији, ко је убио Оливера Ивановића, да ли је Повереник за информације од јавног значаја потрошио 1,3 милиона динара за службена путовања, а неки су имали и предлоге како Србија треба да реагује на провокације Албанаца

Посланик НС – Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић упитао је зашто председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић имају, како је рекао, „маћехински“ однос према Резолуцији 1244 СБ УН, додајући да они тај документ покушавају да систематски багателишу и „гурну под тепих“.

То се, поред осталог, према његовим речима, видело и на заседању Генералне скупштине УН у Њујорку, где је говорила Ана Брнабић не споменувши ту Резолуцију.

Подсетио је да руски представници непрестано истичу да подржавају договоре Београда са Приштином, али увек уз додатак „у складу са Резолуцијом 1244“, а да таквог јасног става у српском политичком врху нема, него се чак овај руски став и помињање Резолуције прећуткује и фалсификује.

Вукадиновић је навео читав низ изјава Сергеја Лаврова и других руских званичника, у којима се увек помиње Резолуција 1244 као платформа за решавања питања КиМ.

Друго Вукадиновићево питање тицало се министарства пољопривреде и односило на продају ПКБ. Вукадиновић је тражио информације о неопходности те продаје и питао да ли је тачно да се као купац појављује „неидентификован правни субјект, тек недавно основан, са седиштем у Иригу и оснивачким капиталом од сто динара“.

Вукадиновићу је одговорио шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић, који је рекао да није тачно да премијерка Ана Брнабић није спомињала резолуцију 1244 у Њујорку, додајући да је она приликом те посете изричито тражила да се мисија УНМИК-а не смањује.

Посланица Доста је било Бранка Стаменковић питала је премијерку да ли ће учествовати у јавној расправи у вези с решењем питања КиМ, а које је предложила та посланичка група.

Посланик Народне странке Мирослав Алексић упитао је која је то политика за КиМ доживела пораз, како је то рекао председник Србије, и која ће бити следећа политика коју ће заступати.

„Да ли је то политика коју заступа Тони Блер и ко њега плаћа, за шта га плаћа и шта он може да преговара у име грађана Србије? Шта је премијерка предузела у вези с одлуком косовске владе да се на делу општине Грачаница граде резиденције Владе Косова“, упитао је Алексић.

Он је питао и ко је убио лидера косовске Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, докле се стигло са истрагом, као и када ће бити срушен нелегални објекат на Копаонику и ко је рушио у Савамали.

Лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је да посланици данас започињу расправу о „Карпатима и слепим мишевима“, док тема Косова и Метохије, како каже, не долази на дневни ред скупштине.

„Вучић је рекао да о КиМ не преговара Тони Блер, него он, а ја питам ко га за то овластио. Тражим и јавни демант да општине Бујановац, Прешево и Медвеђа нису на преговарачком столу у вези са КиМ“, рекао је Обрадовић.

Лидер Двери тражио је да председник Србије одговори ко га је овластио да преговара о Косову и Метохији. „Ја се не сећам да смо у овом парламенту одобрили било какву преговарачку платформу“ – истакао је Обрадовић.

Он је додао да су Народној скупштини изгледа приоритетније теме попут очувања афричко-евроазијских миграторних птица водених станишта, што је тренутно на дневном реду, од теме Косова и Метохије о којој представници власти чешће разговарају са Сорошем, са којим је Вучић имао неколико састанака, него са посланицима. „Било би добро да нас председник информише шта тачно разговара са Сорошем на све учесталијим састанцима“ – сматра Обрадовић, и додаје да се пре неки дан А. Сорош састао са Тачијем и причао о признању Косова па је битно да знамо да ли је он Вучићев посредник за договор са Тачијем на ову тему.

Обрадовић је тражио да Влада јавно демантује да су општине Прешево, Бујановац и Медвеђа предмет разговора о било каквој размени територије. „Недопустиво је да се преговара о размени нашег за наше“ – додао је он и питао који је смисао Координационог центра за Прешево, Бујановац и Медвеђу, како се уопште Медвеђа нашла у оквиру тог координационог центра и који је смисао сталног помињања Прешевске долине која као географски појам не постоји.

Председник Двери је поново питао ко је министар културе у Влади Србије – Владан Вукосављевић или Жељко Митровић, а будући да још није добио одговор на питање о прању пара у изборној кампањи СНС за председничке изборе 2012. године поновио га је и на овој седници. „Да ли ће надлежни органи да спроведу истрагу и утврде зашто је СНС између двакруга председничких избора 2012. године уплатила 246 милиона динара фирми иза које наводно стоји Горан Веселиновић, Вучићев кум и да ли се ту ради о прању државног новца?“ – питао је Обрадовић.

Шеф посланичке групе СРС Војислав Шешељ питао је председника државе Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић зашто је у расправу у вези с решавањем питања Косова и Метохије унесен термин „разграничење“, констатујући да треба да се користи реч „раздвајање“. Према његовим речима, појавом термина „разграничење“ настале су спекулације да би могло бити речи о државном разграничењу, да ће да се призна независност Косова и омогући његов пријем у УН.

„Треба јавности ставити до знања да ни у једној варијанти то не долази у обзиру и да треба да се користи термин раздвајање“, рекао је Шешељ, наводећи да се показало да Срби и Албанци не могу да живе заједно „тамо где су Албанци доминантни“.

Србија мора убудуће да има увек спремну војно-полицијску јединицу од око 1.000 припадника која ће, на прву следећу кризу коју изазову Албанци, бити спремна да уђе на подручје Косова и Метохије. Тако пише у Резолуциуји 1244. Запад ће дићи велику галаму, али не може против Резолуције”, рекао је у Скупштини Србије Војислав Шешељ, лидер Српске радикалне странке.

Навео је да је крајње време да се деси нека међународна криза поводом те „наше 20 година окупиране националне територије“. „Дакле прва следећа провокација – улази наша јединица, а ако треба улази појачање и авијација. Ми имамо гаранције Русије да она никада неће Србију оставити на цедилу, а поводом Косова имамо и гаранције Кине да ће нам пружити подршку у Уједњеним нацијама“, додао је.

У обраћању посланицима у Скупштини Србије, Шешељ је рекао да нема више никаквог смисла да сваки пут када Албанци изазову кризу, Србија подиже мере приправности војске и полиције, већ да је потребно да једна јединица увек буде спремна за повратак на Косово. Шешељ је упитао и председника Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић због чега је у расправу о проблему Косова укључен термин разграничење, с обзиром да су тако у јавности настале шпекулације да би ту могло бити речи о државном разграничењу и признавању независности Косова, односно пријему у УН.

„Треба јасно ставити јавости до знања да то ни у једној варијанти не долази у обзир. Треба користити термин раздвајање“, рекао је Шешељ. Према његовој процени, то раздвајање би могло да се обави тако што би 12 општина са српском већином на Косову било у директном правном систему Србије а остатак Косова би добио највиши степен аутономије, где се Београд не би мешао у унутрашње друштвене односе Албанаца, али уз обавезу да границе контролише српска полиција.

„Једино то може бити у опцији као начин решавања проблема на Косову и Метохији. Не треба искључити варијанту размене становништва. Где има изолованих српских села да се преселе на подручја са српском већином, или у Прешево и Бујановац, да се размени имовина са Албанцима. То је једина рационална варијанта, да би сви који рачунају да ће на крају Косово бити признато и примљено у УН могли да распрше своје фантазмагоричне снове“, рекао је Шешељ.  Он је оценио да ни Русија ни Кина неће дозволити пријем Косова у УН ако је Србија против тога, а нико у Србији по Уставу не може чак ни да разговара о отцепљењу, већ само о уредјењу унутрашњих друштвених односа на Косову.

Лидер Нове станке Зоран Живковић подсетио је да је у јануару ове године убијен Оливер Ивановић, а да се још не зна ни ко га је убио, ни шта се десило, нити која сазнања имају службе задужене за ту област.

Према његовим речима, ниједан надлежни орган, Тужилаштво или службе безбедности, нису дале корисну и професионалну информацију у вези с тим случајем.

Живковић је питао и ко је Вучића, који је у посети Москви, дочекао, с ким се видео, те да ли је реч о приватној, туристичкој или државној посети Русији, а желео је да зна и који су досадашњи ефекти посета тој земљи, имајући у виду најаве за извоз Фијата 500 из Србије у Руску Федерацију и већу трговинску размену.

Да ли је председник Србије у приватној посети, туристичкој или државној посети Русији“, питао је у Скупштини Србије Зоран Живковић, лидер Нове странке премијерки Ани Брнабић и миниустру иностраних послова Ивици Дачићу.

Наводећи да се Тони Блер помиње као преговарач за КиМ у име Србије, Живковића је интересовало по којој платформи он води те разговоре, по којим условима и ко га плаћа за то.

“Зашто је посета председника Србије Александра Вучића Русији без обавезног протокола и ко га је дочекао у Москви. Са ким се видео и да ли су му указане уобичајене почасти које нису уобичајени циркус, нити ријалити догађај, него су обавзан део сваке званичне посете.

Живковића је такође занимало и који су ефекти досадашњих сусрета председника Србије и Русије, обзиром да је ово петнаести сусрет по реду и шта се десило са договором око извоза Фијата 500 на руско тржиште и шта је са најављеним повећањем извоза воћа и поврћа, када царина и статистика кажу да је то повећање мање од један одсто.

“Обзиром да се помиње да се Тони Блер спомиње као преговарачи у име Србије о будућем статусу Косова и будућем статусу Србије, питрам по којој платформи Тони Блер води разговоре, по чијем овлашћењу и поод којим условима. Колико и ко плаћа Блера, бившег премијера Велике Британије који је учествовао у бомбардовању Србије. Чије интересе он и други саветници Гузенбауер и Фратини штите и који су ефекти њиховог саветовања“, упитао је Живковић, кога је занимало и по чијем позиву су новинари Тањуга и РТС били присустни на Газиводама када се председник такозваног Косова шалио са безбедношћу и свима нама када је глисирао Газиводама.

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић имао је питања за Повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића, али и за Државну ревизорску институцију (ДРИ).

Мартиновић је питао ДРИ да ли је у службу Повереника дошла на Шабићев позив, или је реч о њиховој иницијативи, да ли је тачно да је Шабић потрошио на службена путовања 1,3 милиона динара, као и да ли су на својој веб презентацији објавили коначан извештај о ревизији пословања Повереника.

Констатујући да Шабић „отворено ради против интереса државе“, Мартиновић га је питао када ће престати са таквим активностима.

Посланик СДА Санџака Енис Имамовић је коментарисао недавни пожар у Новом Пазару у којем је било страдалих и затражио објашњење од министра полиције Небојше Стефановића, шефа сектора за ванредне ситуације и командира ватрогасне јединице како је могуће да у граду од 120.000 становника ватрогасна служба не располаже најосновнијом опремом.

Због пожара у Новом Пазару у коме су погинуле три особе јер ватрогасци нису имали адекватну опрему, Енис Имамовић, посланик Странке демократске акције Санџака, затражио је данас у Скупштини Србије оставке министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића, начелника сектора за ванредне ситуације Предрага Марића и командира ватрогасне службе у Новом Пазару Дарка Белића.

Он је питао и надлежне органе како је могуће да у граду од 120.000 становника ватрогасна служба не располаже најосновнијом опремом, обичним мердевинама и ваздушним јастуком и ко је одговоран за такво стање.

Имамовић је похвалио ватрогасце који су из Рашке дошли да помогну у гашењу пожара, али је указао да Рашка има 20.00 становника и службу са адекватнијом опремом од оне коју има Нови Пазар као много већа општина и указао да су тек из Рашке стигле мердевине како би се попели ватрогасци на трећи спрат зграде, где горело.

„Ми сви плаћамо порез пунимо буџет, плаћамо саобраћајне казне, прекршаје, а људи нам буду живи спаљени јер држава има некакву своју политичку агенду према Санџаку и годинама одбија да опреми ватрогасну службу најобичнијим мердевинама. У свему овоме на јавном сервису, кога такође плаћамо, нема ни једне једине речи. Докле тако „, рекао је Имамовић и додао да ни у једној земљи на свету не могу остати на позицијама надлежни када им “ на тераси троје људи буде живо спаљено јер ватрогасна служба нема одговарајућу опрему“.

„Часно би било да министар, начелник сектора и комадир поднесу оставке и ја их поозивцамн да то учине“, истакао је Имамовић. Он је позвао колега из других партија из Санџака да се не деле када су у питању ти проблеми и да у захтевима буду јединствени.

„Ово није питање у око кога треба да се делимо и да прикупљамо политичке поене, јер је ово пораз за све нас, сви смо поражени једном великом неправдом. Заједно треба да тражимо решавање овог проблема, ово није питање само Бошњака. Функционисање ватрогасне службе, клинички центар, ауто-пут, железница не служе само Бошњацима него и Албанцима, Ромима и Србима. Ова трагедија је могла да се деси свима, а могла је и да се спречи“, истакао је Имамовић, а посланик владајуће Социјалдемократске партије Србије Муамер Бачевац рекао је да је била неадекватна и небглаговремена реакција ватрогасне јединице из Новог Пазара пре свега узрокована недостаком опреме за гашење пожара и помоћ угроженим у тим ситуацијама. Он је истакао да се мора све учинити да се јединица ватрогасна у Новом Пазару што пре опреми и рекао да је то тражио још 2015. године, али да и поред обећања није ипак учињено ништа по том питању.

Посланица ДС-а Александра Јерков питала је председницу Скупштине Србије Мају Гојковић када ће се расправљати о Предлогу закона о несталим бебама, наводећи да је рок који је дао Савет Европе да се о њему расправља истекао јуче, 1. октобра.

„Због чега не звоните и докле имате намеру да чекате“, упитала је Јерковљева, алудирајући да посланици СНС-а, како су поједини посланици констатовали, гласају „на звоно“, на шта јој је Маја Гојковић одговорила:

„Ниједном нисам никоме звонила. Посматрајте моје руке. Ја не звоним ником, можда неком одзвања…“, рекла је председница парламента и додала да је председнику Одбора за правосуђе Петру Петровићу предложила да стави тај закон на дневни ред, те да је он одговорио да ће то учинити у другој половини октобра.

Скупштински Одбор за правосуђе половином октобра разматраће закон о несталим бебама, најавила је председница Скупштине Србије Маја Гојковић, одговарајући на питање Александре Јерков, посланице ДС када ће тај закон бити усвојен.

Јерков је подсетила да је Савет Европе обавезао Србију да то учини још пре четири године. Јерков је рекла да Влада није у стању да усвоји закон о несталим бебама и предложи га скупштини подсећајуци да је 2013 године донета прва пресуда у корист жене која је сазнала да јој је дете у породилишту није урмло већ да је украдено. Она је истакла и да је 22 пута у овом сазву поднела предлог тог закона и да ће то учини и 23 пут и да не види у чему је проблем и зашто скупштина не жели да усвоји тај закон. Гојковићева је рекла да је од председника одбора Петра Петровића добила информацију да је са министарком правде Нелом Кубуровић договорено да то буде половином октобра.

Јерков је питала и председницу парламента зашто не „зазвони“ да посланици гласају и за тај закон као и на оне које предлаже Влада, на шта јој је Гојковић одговорила да она никада није звонила посланицима да би они гласали.

“А да ли неком одзвања у глави заиста не знам“, додала је председница Скупштине Србије , напомињући да је питање Јерков о закону политички обојено и да јој није циљ да се донесе закон којим ће бити задовољене категорије грађана на које се материја односи.

Она је напоменулка и да је велика разлика између оних који хоће да уберу по неки политички поен и оних који желе да сви грађани буду задовољни.

Поднето више од 170 предлога за допуну дневног реда

Након постављана питања, посланици су прешли на утврђивање дневног реда, а посланици опозиције су поднели више од 170 предлога за допуну дневног реда данашње седнице.

Међу предлозима су измене и допуне различитих закона, као и формирање више анкетних одбора, а председница парламента Маја Гојковић обавестила је посланике да ће данас радити и после 18 часова.

На дневном реду сазване седнице су измене и допуне Закона о заштити животне средине и више међудржавних споразума.

Посланици ће разматрати Споразум влада Србије и Хрватске о сарадњи у области заштите животне средине и очувања природе и Споразум о очувању афричко-евроазијских миграторних птица водених станишта.

Пред посланицима је и потврђивање Протокола о одрживом транспорту уз Оквирну конвенцију о заштити и одрживом развоју Карпата, као и Предлог закона о потврђивању Споразума о очувању популација слепих мишева у Европи.

Међу 12 тачака дневног реда је и Предлог одлуке о престанку функције председника Основног суда у Сомбору који је поднео Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, као и утврђивање састава сталних делегација Скупштине Србије у међународним парламентарним институцијама.

Поред тога, на дневном реду је и избор чланова и заменика чланова одбора Скупштине Србије које су поднеле посланичке групе Српске радикалне странке, Социјалдемократске партије Србије и Доста је било.

ИЗВОР: Агенције – Данас – НСПМ

——–

2.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.