ГЛОБАЛИЗАМ

Столтенберг у Београду „објаснио” студентима да нас је НАТО бомбардовао за наше добро (!)


НСПМ, 06. октобар 2018.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да многи људи у Србији и даље имају лоша сећања на бомбардовање 1999. године, али да је то урађено како би се заштитили цивили и зауставила власт тадашњег председника Југославије Слободана Милошевића.

„Нагласио сам да смо то урадили да бисмо заштитили цивиле и зауставили Милошевићев режим. Али, моја најважнија порука је да морамо да гледамо у будућност“, рекао је Столтенберг за РТС после предавања на Филолошком факултету, на којем су студенти највише питања имали о бомбардовању Југославије.

Током студија фокусирани су на норвешки језик, културу и књижевност – али, највише питања за госта, очекивано, о његовој функцији и догађајима из 1999. године. Иако их се већина сећа само из приче.

Студенткиња Ирена Поповић наводи да је Столтенберг инсистирао на томе да је НАТО једна дефанзивна организација, која постоји не да би нападала или ширила моћ, већ да би одбранила или сачувала неко стање мира.

Јелена Војновић каже да је добила прилично добар одговор. „Да ли ми се мишљење променило, то баш не могу да кажем, али је он на симпатичан начин то изложио“, прича Војновићева.

Јована Милошевић наводи да је добила мало ближи увид у НАТО и то да Алијанса није нешто нужно лоше. „Међутим, нисам сигурна да ми је превише променило перспективу“, каже Милошевићева.

НАТО подржава дијалог Београда и Приштине и то не само политички, већ и у виду Кфора

Он је додао да НАТО подржава дијалог Београда и Приштине и то не само политички.

„Дијалог је потребан због превазилажења разлика и проналаска политичког решења. НАТО га подржава, не само политички, већ и зато што смо присутни на Косову у виду Кфора, чији је задатак очување сигурности. И даље ћемо бити ту да заштитимо све заједнице“, рекао је Столтенберг.

Он је после предавања на Филолошком факултету посетио Студентски парк.

Столтенберг се присећа свог детињства у Београду: Јели смо први сладолед на Калемегдану и певали дечју песму „Ринге ринге раја, дош’о чика паја“

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, који је стигао у тродневну посету Србији, први састанак је имао на Филолошком факултету у Београду са студентима скандинавских језика.

Студенти норвешког језика не пропуштају прилику за конверзацију. Нарочито када је ту вероватно најпознатији норвешки политичар. Када су они започели студије 2014. године, он је дошао на чело НАТО-а, а прве кораке је направио баш у Београду.

Каже да је живео у Београду као дете, а да је његова млађа сестра рођена у београдској Трауматолошкој болници.

„Сећам се да смо јели први сладолед на Калемегдану и живели у улици Косте Рацина. Сећам се и да смо певали дечју песму: ‘Ринге ринге раја, дош’о чика паја‘“, прича Столтенберг.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг допутовао је у Београд, а на Аеродрому „Никола Тесла“ дочекао га је министар одбране Србије Александар Вулин.

Како је саопштило Министарство одбране, дочеку Столтенберга присуствовао је и амбасадор Србије при мисији НАТО у Бриселу Миомир Удовички и шеф НАТО војне канцеларије за везу у Београду бригадни генерал Ћезаре Маринели.

Столтенберг је пред долазак у Београд изјавио да свесрдно подржава нормализацију односа Београда и Приштине, и да је важно наставити дијалог, јер је то битно за мир и безбедност у региону.

Столтенберг је рекао да ће НАТО наставити да подржава све напоре који воде нормализацији безбедносне ситуације и спуштању тензија у региону, „зато што људи из овог региона заслужују бољу будућност као део евроатланске заједнице“.

(РТС, Бета, Н1)

7 replies »

 1. ШТО РЕЧЕ ОЂЕ ТОМИЋ ДА СУ ТО ПРАВИ СТУДЕНТИ ДА ОБРИШУ ПОД СА ТИМ зликовцем А БОЛИ МЕ ОНА СТВАР ШТА ОН ЗБОРИ БЈЕЖАЋЕ СА СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ И нато окупатор И шиптари КА турци 1912 УСТАЈ ГАВРО ПУЦАЈ ИЗА УГЛА НЕ МОЖЕМО ВИШЕ ЖИВЈЕТИ БЕЗ РУГЛА СССС

  Свиђа ми се

 2. Уопште не разумем све те „студенте“ који су „добровољно“ присуствовали лапрдању овог ЗЛИКОВЦА И ЗЛОТВОРА.
  Зар они нису свесни шта нам је та ЗЛОЧИНАЧКА БАНДА урадила ?

  Свиђа ми се

 3. Ко позва овог зликовца да нам соли памет?
  Где се појави НАТО тамо све гори, нема мира.
  А студенти норвешког слушају злочинца не знајући шта нам спрема и нашта је НАТО способан.

  ,

  Свиђа ми се

 4. Mnogo su gori oni koji organizuju ovakva predavanja Sloltenberga i njemu slicnih. A to su vlasti Srbije koje bi trebalo jednostavno da takve protuv ignorisu. Nazalost, u sadasnjem trenutku Srbiju vode oni kojima je istinski patriotizam „deveta rupa na svirali“. Stoltenbergu je pre tog predavanja trebalo uruciti album sa fotografijama razaranja zlocinacke NATO alijanse u Beogradu i sirom Srbije, ali „pukovniku nema ko da pise“!

  Свиђа ми се