АКТУЕЛНО

У Србију стижу мошти 20 руских светитеља


Делегација из руског Ростова Великог долази у Ивањицу, град побратим, где доноси светиње из својих богомоља. У року од месец дана, уз благослов руског патријарха, биће изложене у више градова у Србији

Честице моштију руских светаца

МОШТИ двадесет великих руских светитеља стићи ће у Ивањицу 11. октобра и у Србији ће остати месец дана. Мошти стижу уз благослов патријарха московског и све Русије Кирила, а донеће их игуман Августин, као гест пажње и поштовања према домаћинима. Поред Ивањице, мошти ће у току тих месец дана бити изложене и у више других градова у Србији, према програму који ће одредити Епархија жичка.

Високи гости стижу из Ростова Великог, који је град побратим Ивањице, а Повеља о братимљењу потписана је у јуну 2015. године. Ростов Велики је једно од историјских средишта руске духовности, јер је од 988. године био седиште једне од првих руских епископија, као и државности, из оквира тзв. Златног прстена историјских градова североисточно од Москве.

Делегација Ростова до сада је у Србији боравила једном, и то 2015, а делегација Ивањице је била у Ростову два пута, такође 2015. године, приликом потписивања Повеље, и 2017. године, на Дан града Ростова Великог.

Градску делегацију Ростова Великог, која ће стићи у Ивањицу 11. октобра, предводе Андреј Васиљевич Лос, градоначелник, и Алексеј Димитријевич Константинов, начелник Ростовског муниципалног региона, док црквену делегацију предводи игуман Августин, старешина једног од најзначајнијих манастира у Русији, Спасо-Јаковљевског манастира. Игуман долази, поред позива председника општине Ивањица, и на позив владике жичког, а уз сагласност архиепископа јарославског и ростовског. Гости ће у Србију стићи 11. октобра и у њој остати пет дана.

Такође је планирано да, према договору представника двају градова, у Ивањици буде изграђен Ростовски дом, традиционална руска кућа од дрвета са дрвеним орнаментима око прозора и на надстрешници, која ће бити нака врста културног центра града побратима у Ивањици. Кућу ће изградити руски мајстори традиционалне градње. Ростов Велики је иначе познат по богатом културном животу, где се посебно издваја светски позната ростовска школа сликања и иконописања на емајлу.

ЗЕМНИ ОСТАЦИ ИЗ 11. ВЕКА

Међу моштима 20 светаца које стижу из Ростова Великог су и мошти из 11, 12, 13. и 14. века, а међу њима и мошти преподобног Аврамија Ростовског Чудотворца, благовереног кнеза Василија Јаросласког, благовереног кнеза Андреја Смоленског Чудотворца из 14. века, светитеља Јакова Ростовског… Стићи ће и мошти из 17. и 18. века, а међу њима и мошти Светог Великог кнеза Александра Невског, митрополита Димитрија…

ИЗВОР: НОВОСТИ

***

НАПОМЕНАМошти Светог Александра Невског већ су у Србији, њих су донела два руска свештеника из Новосибирска још 1999.године, после бомбардовања. Са моштима су донели икону Светог Великог кнеза Александра поред кога је и наш Свети Сава. Мошти и икона налазе се у цркви Светог Александра Невског у Београду.

———–

7.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић