АКТУЕЛНО

РУМУНИЈА: Због слабе излазности пропао референдум о забрани истополних бракова


Централна изборна комисија саопштила је по затварању биралишта да је излазност била 20,41 одсто, док је за успех референдума било потребно да изађе најмање 30 одсто уписаних бирача.

Грађани су се изјашњавали о прихватању уставног амандмана према којем би брак био дефинисан као заједница мушкарца и жене уместо заједнице супружника, како је сада. Истополни бракови су нелегални у Румунији.

Противници мењања те уставне одредбе позивали су гласаче да бојкотују одржан референдум, док је Румунска православна црква подржала промену Устава.

Централна изборна комисија саопштила је да је првог дана референдума одзив бирача био 5,72 одсто, а да би референдум био валидан потребно је учешће 30 одсто уписаних бирача, преноси АП. Око 19 милиона гласача позвано је да се изјасни о уставној промени.

Референдум је иницирала конзервативна коалиција за породицу уз подршку Румунске православне цркве, а очекивало се да ће свештеници током службе у дану референдума охрабривати вернике да гласају, наводи агенција.

У Уставу Румуније сада пише да је брак заједница супружника, а иницијатори референдума желе да брак убудуће буде дефинисан само као заједница мушкарца и жене. 

Критичари референдума наводе да би таква измена Устава могла да „доведе до кршења људских права и да допринесе дискриминацији хомосексуалаца“.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———

8.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић