АКТУЕЛНО

КИКИНДА: „У сусрет Руском Цару. Романови – царско служење“ – предавање и изложба фотографија


Удружења Савез потомака ратника Србије 1912-1920 и Удружење  српског руског пријатељства из Кикинде у сарадњи са Културним центром Кикинда организују изложбу фотографија „У сусрет Руском Цару. Романови – царско служење“  која је посвећена последњем Руском цару Николају II и његовој породици.

Отварању изложбе 19.октобра претходиће од 19 часова предавање и беседа “Златно доба царске Русије“ на којој ће о династији Романов и руско-српским историјским везама говорити Драгослав Бокан, режисер, књижевник, колумниста и публициста.

Пројекат који садржи изложбу ових фотографија  настао је са жељом и циљем да се српској публици приближи лик и дело чланова последње руске династије, да се пробуди сећање на породицу Романов, ближе упозна са животом и жртвеним служењем породице последњег Руског цара. Кроз фотографије на изложби која ће у галерији Културног центра бити отворена до 31.октобра, наши суграђани моћи ће да се упознају са лепотом породице Романов, њиховим свакодневним животом и служењем за добробит Отаџбине и свог народа.

Управо мученик цар Николај и његова породица уживају посебну љубав код српског народа, који су у Руској и Српској Цркви прибројани лику светитеља, а ове године  навршава се 100 година од њиховог мученичког страдања.

Када је 23. јула 1914. године Аустроугарска поставила ултиматум Србији, српска влада се исте вечери обратила Русији за помоћ. Свега шест дана након тога, 30.јула Цар Николај II је позитивно одговорио на молбу српске владе. Аустроугарска војска је тада већ напала Србију. Русија, као заштитница Србије, ушла је неспремна у рат против Аустроугарске, којој се прикључила Немачка. То је био почетак великог страдања православних земаља и мученичког краја царске породице Романов.

Изложбу чине црно-беле фотографије из историjских архива и личних албума породице Романов и тематски је подељена на три целине.Једну целину чине портрети чланова царске породице. Међу њима се посебно издвајају парадни портрети.Психолошки портрети доносе сву лепоту словенског лика, а гледаоци такође имају увид у моду и стил облачења са краја 19. и почетка 20. века.

Другу целину чине жанр фотографије у оквиру које се издвајају  фотографије из личних албума породице Романов. То су спонтане фотографије уз забележене  моменте у шетњи, разговору, одмору, дечијим играма. Ове фотографије су реткост јер су их радили лично чланови породице. Познато је да су Романови посебно волели фотографију.

Следеће су фотографије војне тематике. На њима цар благосиља војску пред одлазак у рат, испробава ново оружје, даје војсци наређења, укључује престолонаследника у тајне војевања.

Царица и велике кнегиње бавиле су се хуманитарним радом. Обилазиле су рањенике, помагале болесним војницима и делима и речима. Из њихових дневника се зна да су асистирале и приликом најтежих операција. Забележене су док негују војнике.

Пројекат реализују Сретењски манастир из Москве, портал Православие.ру у сарадњи са студиом „Руски Цар“ из Београда.

Изложба је од августа 2016. године одржана у преко седамдесет места широм Србије, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине. Сличне изложбе се одржавају и широм Русије. Верници у Торонту, Чикагу, Буенос Ајресу, и на Новом Зеланду такође су имали прилику да уживају у овим јединственим фотографијама царске породице Романов.

На крају изложбе 31. октобра биће представљена књига  “Свети цар“ посвећена животу и делу последњег руског цара, Николаја II Романова.

Књигу је са руског превео и приредио Ранко Гојковић који ће и говорити о њој. Књига садржи размишљања о императору Николају II, ретке биографске податке о његовом животу, беседе и проповеди светитеља – савременика цара Николаја, текстове савремених научника, историчара и теолога који се баве темом мученичке смрти цара и његове породице, као и породични фото-албум цара Николаја, царице Александре и њихове деце.

Идеју да се реализује овакав важан догађај о знаменитој, светој породици Романов, имао је члан оба удружења Остоја Војиновић, који нам је послао обавештење да објавимо.

—–

13.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Свети мученици Романови најлепша породица у историји и пријатељи србски и заштитници и на овом и на оном свету.

    Свиђа ми се