АКТУЕЛНО

Да ли су образовани и спремни, и комунална полиција и возачи: Комунални полицајци убудуће ће моћи да одузимају возила


Комунални полицајци убудуће ће добити нова, већа овлашћења уколико Скупштина Србије усвоји Предлог закона о изменама и допунама Закона о превозу путника у друмском саобраћају.

фото: Ozonpress

Овим Предлогом закона прописано је да у вршењу контроле комунални полицајац има право да зауставља и прегледа путничка возила ако понашање или деловање возача који управља путничким возилом представља кршење одредаба овог закона из делокруга комуналне полиције.

Истим је прописано да је возач дужан да заустави путничко возило којим се обавља превоз у друмском саобраћају ако комунални полицајац истакне стоп таблицу. Веродостојном исправом којом се доказује извршење прекршаја, односно привредног преступа сматра ће се записник и потврда које сачињава комунални полицајац у вршењу контроле.

На овај начин Комунална полиција ће добити знатно већа овлашћења пре свега у борби против дивљих таксиста.

„Ако у вршењу контроле комунални полицајац утврди да такси превоз обавља правно лице, предузетник или физичко лице које нема одобрење, дужан је и овлашћен да привремено одузме возило, сачини записник о утврђеном чињеничном стању, изда потврду о одузетом возилу и без одлагања записник и потврду достави Градској управи, односно управи надлежној за инспекцијске послове у области саобраћаја”, стоји у предлогу Члана 156а.

Ипак, ове одредбе се не би смеле односити на сва путничка возила већ само на она којим се обавља привредна делатност превоза путника, јер комунални полицајац нема право да зауставља “обична” путничка возила по Закону о безбедности саобраћаја.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———

14.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.