АКТУЕЛНО

Руска православна црква због Украјине прекинула односе са Цариградском патријаршијом


ОДЛУКУ ДОНЕО СВЕТИ СИНОД РПЦ У МИНСКУ ЧИЈИМ ЗАСЕДАЊЕМ ЈЕ ПРЕДСЕДАВАО ПАТРИЈАРХ КИРИЛ

Митрополит ИЛАРИОН: „РПЦ не прихвата одлуке Цариградске патријаршије и неће их се придржавати. Раскол остаје раскол, а лидери раскола – лидерима раскола. Црква која је признала раскол и ступила у односе са расколницима – саму себе је искључила из канонског поља Православне цркве. Ово је главни разлог што смо прекинули односе са Цариградском патријаршијом која се потпуно поистоветила са (украјинским) расколом“

***

СВЕТИ Синод Руске православне цркве очекивано је донео одлуку о прекиду  односа са Цариградском патријаршијом. Заседао је у Минску, а шеф његовог одељења за спољне црквене везе и односе – митрополит Волоколамски Иларион – саопштио је:

„То је изнуђена одлука. Друга чија није могла да буде јер је ка њој водила сва логика последњих дејстава Цариградске патријаршије“.

Иларион је истовремено – у име РПЦ – изразио наду да ће „Цариград променити свој однос према давању аутокефалности Украјинској цркви“:

„Надамо се да ће здрав смисао победити. Али, док се то не догоди – све док незаконита и антиканонска дејства Цариградске патријасршије буду на снази –  ми не можемо имати односе са том црквом која је данас и сама у расколу“.

Овај великодостојник РПЦ је додатно објаснио да раскид односа подразумева да се верници РПЦ више не могу причешћивати у црквама Цариградске патријаршије, а да свештеници и епископи РПЦ не могу држати богослужења заједно са представницима Цариградске патријаршије.

Митрополити Иларион је подвукао да РПЦ потезе Цариградске патријаршије поводом Украјине не сматра само антиканонским и незаконитим него и ништавним.:

„Руска православна црква не прихвата одлуке Цариградске патријаршије и неће их се придржавати. Раскол остаје раскол, а лидери раскола – лидерима раскола. Црква која је признала раскол и ступила у односе са расколницима – саму себе је искључила из канонског поља Православне цркве. Ово је главни разлог што смо прекинули односе са Цариградском патријаршијом која се потпуно поистоветила са (украјинским) расколом“.

Заседањем Синода РПЦ у Минску председавао је патријарх Кирил.

ИЗВОР: ФАКТИ

***

———

15.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. Ништа чудно с обзиром да живимо у последњим временима. Радујте се приближава се царство небеско а десит ће се ослобађањем Цариграда…

  Свиђа ми се

 2. Kad si u raskolu sa svetim ocima onda dobiješ cepanje Crkve! NE EKUMENIZMU!!!

  Citati iz Sv.Pisma:

  “ Svako carstvo koje se razdeli samo po sebi, opusteće; i svaki grad ili dom koji se razdeli sam po sebi, propašće“……..

  …..“Koji nije sa mnom,( svetim ocima) protiv mene je; i koji ne sabira sa mnom, prosipa.

  Zato vam kažem: svaki greh i hula oprostiće se ljudima; a na Duha Svetog hula neće se oprostiti ljudima.

  I ako ko reče reč na Sina čovečijeg, oprostiće mu se; a koji reče reč na Duha Svetog, neće mu se oprostiti ni na ovom svetu ni na onom“….

  NE EKUMENIZMU!!!

  Oprostite zbog latinice iz trenutno tehničkih problema

  Свиђа ми се

 3. neko je gresio pre toga sto zovete raskol, i onda, kada bi tzv. velika sizma, i sada – nema nikakvog raskola, vec neko gresi, a nema ko da mu kaze da gresi, jer GREESI se pokrivaju, a rsakol niko ne moze da sakrije, citamo Iscenko predvidja i rat, vecih razmera…

  i opet, da se vratimo na pocetak, NEMA RASKOLA, pa makar upirali prstom u njega kao ociglednog, vec je neko debelo sagresio, cak resio da gresi i dalje, a nema ko da to ispravlja ili nece, racuna se na pokrivanje, sakrivanje, prelazenje preko itd, u smislu, nije moj problem, …

  Свиђа ми се