АКТУЕЛНО

INSAJDER.net: Војин Лазаревић постављен за новог директора Al Dahra doo Irig, купца ПКБ-а


Бизнисмен Војин Лазаревић именован је за директора компаније Al Dahra doo Irig, која је недавно купила имовину ПКБ-а. Иако, према информацијама које је Инсајдер добио од Министарства привреде, уговор о продаји ПКБ-а још није ступио на снагу, запослени у Комбинату тврде да је Војин Лазаревић још пре десет дана као део новог менаџмента, дошао у ПКБ.

Према подацима који су јуче објављени у званичном регистру АПР-а, компанија Al Dahra Irig, у већинском власништву истоимене фирме из Уједињених Арапских Емирата именовала је Војина Лазаревића за директора.

Ова фирма основана је са 100 динара капитала 26. марта 2018, а до 23. августа звала се Al Dahra Balkans.

Пре Војина Лазаревића на месту директора била је Јелена Сандић, до тада потпуно непозната у свету бизниса.

Компанија Al Dahra doo Irig је као једини понуђач на тендеру за приватизацију ПКБ-а, купила имовину овог комбината за око 105 милиона евра, што је тек мало више од половине његове процењене вредности.

Арапске везе

Сарадња Војина Лазаревића и Ал Дахре званично је почела још 2014. када је Ал Дахра купила 51 одсто Лазаревићеве фирме Rudnap Agrar. То је била њихова прва инвестиција у Србији, након што су без објашњења одустали од куповине осам пољопривредних комбината и вишемилионских инвестиција које су представници државе најављивали.

Млађан Динкић је 2013. с представницима Ал Дахре потписао и предуговор о улагању у пољопривреду, али он никада није раелизован. Уместо посла с државом, Ал Дахра је прво купила већински пакет Руднапа, а 2015. године постала је и стопостотни власник ове фирме.

Иако је продао целокупан капитал у компанији, Лазаревић је до августа ове године био члан Надзорног одбора Rudnap-а, односно фирме коју су арапски инвеститори преименовали у Al Dahra Rudnap.

Према истраживању Инсајдера, Војин Лазаревић довођен је у везу с још једном компанијом из УЕА.

На основу међудржавног споразума између Србије и Уједињених Арапских Емирата, крајем 2013. године потписан је Меморандум о разумевању између ЕПС-а и арапске фирме „Amplex“ из Абу Дабија.

Меморандум до којег су дошли новинари Инсајдера, предвиђао је да компанија „Amplex“ руководи једним од највећих пројеката ЕПС-а чија је реализација најављивана готово две деценије. Реч је о замени свих старих бројила за мерење потрошње струје у Србији такозваним паметним бројилима. Према Меморандуму, „Amplex“ је био дужан да највећу количину бројила набави преко домаћих подизвођача. Укупна вредност посла који је требало да финансира ЕПС, према овом документу, процењена је на пола милијарде долара.

За разлику од ЕПС-а који је бројила могао да набави само путем тендера, „Amplex“ није имао ту обавезу. По меморандуму, 75 одсто посла требало је да реализују домаће фирме које „Amplex“ сам изабере. Од таквог аранжмана, корист је могла да има управо фирма Војина Лазаревића Meter & Control која је била један од већих добављача бројила.

Као и посао са Ал Дахром такође уговорен 2013. године, и споразум са „Amplex“-ом никада није реализован.

Афере: Трговина струјом, Национална штедионица…

Војин Лазаревић је бизнисмен који је широј јавности постао познат након избијања афера у вези са трговином струјом и приватизацијом Националне штедионице.

Како је открио Инсајдер у емисији Државна пљачка државе, Војин Лазаревић и Вук Хамовић имали су власнички удео у банци Вексим у којој је завршио део новца који је деведесетих изнет из земље. У тој банци одлуком Млађана Динкића након 2000. године држане су и девизне резерве. Практично улагањем државног новца депонованим у Вексиму, преко повезаних фирми Хамовић и Лазаревић су постали појединачно власници највећег пакета акција Националне штедионице.

Како је објављено у Инсајдеру, када је током 2005. и 2006. грчка банка EFG купила Националну штедионицу за пакет Вука Хамовића и Војина Лазаревића, који су уложили 6,2 милиона евра и 1,2 милиона долара, плаћено је 41 милион евра.

У исто време, Војин Лазаревић и Вук Хамовић развијали су посао с трговином електричном енергијом.

Анкетни одбор Скупштине Србије је 2004. године утврдио да је ЕПС склапао штетне уговоре с фирмама EFT и „Интерфејс“ у власништву Војина Лазаревића и Вука Хамовића, којима је дато ексклузивно право на увоз и извоз вишкова струје из Србије. На том послу су Лазаревић и Хамовић наводно прибавили имовинску корист од 12,8 милиона долара и оштетили државни буџет за више од 22 милиона долара.

Скоро десет година касније, Министарство енергетике је поднело кривичне пријаве против Лазаревића и Хамовића, на основу извештаја Антикорупцијског тима о злоупотребама у енергетском сектору. Тадашња ресорна министарка Зорана Михајловић рекла је да је у пословима с њиховим фирмама држава претрпела штету од више стотина милиона долара.

„Неки Војин или Вук данас сигурно раде по закону. Питање је шта су радили кад су почињали. То вам је оно: ‘Не питајте ме за први милион’. Е, па ми хоћемо да видимо где је тај први милион и како се до њега дошло. Срамота је шта је урађено у енергетском сектору захваљујући неким њиховим политичким спрегама“, рекла је Михајловић 2013. године.

До данас међутим није познато шта је Тужилаштво предузело у овом случају и да ли се против Војина Лазаревића истрага уопште води.

 

ИЗВОР: insajder.net

***

ПОВЕЗАНО:

*ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: Продаја ПКБ-а – урушавање прехрамбене безбедности Србије! (ВИДЕО)

*Шеварлић: Држава давањем земљишта ПКБ у закуп на 20 година могла да заради 100 милиона евра

*Мирослав Здравковић: ПКБ – неке чињенице

*ГОРИ ПКБ – Ватрогасци се сатима боре са пожаром, људи се гуше од дима

*Бранко Драгаш: ПКБ – Наставља се распродаја Србије

*Шта ће све Србија морати да прода због договора са ММФ-ом?

*Приватизација у аграру ишла „на руку“ само малобројним тајкунима: Радници постали најамници у предузећима која су градили!

*Никола Влаховић: Србија после напредњачке Апокалипсе – злочин који се десио и казна која следи

*Проф. др Миладин Шеварлић: Растурање ПКБ-а је највеће зло које је задесило сектор агопривреде; Како се пљачка задружни сектор у Србији (видео)

*Данијела Ружичић: Случај ПКБ – наставак економских злочина

*Фантастичан снимак ПКБ из 1980. године, поводом 35 година постојања (ВИДЕО)

————

17.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »