АКТУЕЛНО

Од данас могуће електронско оснивање једночланих ДОО у АПР


После електронске регистрације предузетника, Агенција за привредне регистре (АПР) је од данас увела нову е-услугу за привредна друштва – електронско оснивање једночланих друштава са ограниченом одговорношћу (ДОО).

Илустрација: freeimages.com

Ова процедура се у потпуности спроводи интернетом, а осим што искључује долазак пред шалтер или слање докумената поштом, е-Регистрација је и јефтинија од регистрације у папирима, саопштио је АПР.

Накнада за ову електронску услугу, наводе, плаћа се искључиво платним картицама, али је она за 1.400 динара нижи од накнаде која се плаћа за „папирну“ регистрацију.

Е- пријаву може да поднесе члан друштва, односно његов оснивач који је домаће или страно физичко лице или, пак, домаће правно лице које пријаву подноси преко свог регистрованог заступника, односно пуномоћника.

Будући привредник који одлучи да се електронски региструје, прво треба да приступи систему за централизовано пријављивање корисника АПР-а и да креира кориснички налог или, уколико је већ пријављен у систему, треба да унесе своју електронску пошту и лозинку, прецизира се у саопштењу АПР-а.

„Е-пријава мора да буде потписана квалификованим електронским потписом којим се, такође, потписују и сва документа која се прилажу уз пријаву“, истиче се у саопштењу.

Сва приложена документа, додају, морају бити креирана у форми е-документа, потписаног е-потписом члана друштва, или у облику дигитализованог акта чија је истоветност оригиналу потврђена квалификованим е-печатом или квалификованим е-потписом јавног бележника, а у складу са прописима којима се уређују електронски потпис и електронски документ.

Е- пријава за оснивање подноси се тек када се попуне сва обавезна поља у апликацији, а плаћање накнаде могуће је извршити Виса, МастерЦард или Дина платном картицом.

„Захваљујући једношалтерском систему регистрације, подносилац е-пријаве истовремено подноси пријаву за регистрацију оснивања у АПР-у, пријаву за доделу ПИБ-а и ПДВ евиденцију, али и пријављује ПИО фонду податке за члана друштва који заснива радни однос у привредном друштву“.

Као помоћ корисницима, АПР је на свом сајту и Yоу тубе каналу објавио видео упутство за е-регистрацију оснивања једночланог ДОО-а, а питања се могу упутити и Инфо центру АПР-а на телефон 011 20 23 350, е- мејлом на drustva@apr. гов. рс, док се за помоћ у вези система за централизовано пријављивање корисника и попуњавање е- пријаве грађани могу обратити и техничкој подршци АПР, на електронску адресу sd@apr. gov. rs.

ИЗВОР: РТВ

—-

17.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић