Језик

УЖИЦЕ: Одржан научни скуп „Књижевно дело Љубивоја Ршумовића“


Непосредно пред почетак нове школске године, у петак 28. септембра, на Педагошком факултету у Ужицу, одржан је Научни скуп „Књижевно дело Љубивоја Ршумовића“. Тиме је Факултет потврдио да поред образовне и научне мисије има још једну важну мисију – неговање и очување националног идентитета и националних вредности и културе. Овај скуп први је у низу научних скупова, планираних да се одрже на Педагошком факултету, посвећених завичајним писцима, уметницима и културним посленицима, који су потекли из овог краја, чије су име с поносом проносили и којима се и Ужице данас поноси.

Намера организатора, како истиче проф. др Снежана Маринковић, декан Педагошког факултета, била је да се овим скупом повежу два значајна јубилеја Љубивоја Ршумовића: прошлогодишњи – шест деценија богатог књижевног рада – и предстојећи – осамдесет година живота (2019. године).

Учешће на скупу узела су 34 аутора са 29 радова, тематски подељених у три секције – језичку, књижевну и педагошко-методичку. У овим радовима осветљен је Ршумовићев жанровски разнолик опус – не само поезија, већ и његови драмски и прозни текстови. Такође, Љубивоје Ршумовић посматра се у нешто ширем контексту, не само као песник за децу, већ и као стваралац који је оставио значајног трага и на другим пољима, створивши особен, препознатљив и јединствен стилски израз. Будући да је домаћин Педагошки факултет, један немали број радова посматра Ршумовићее књижевне текстове као предложак за реализацију образовних и васпитних циљева.

На Пленарној седници сагледано је Ршумовићево стваралаштво са различитих аспеката. Проф. др Драган Бошковић, редовни професор Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, посматрао је дело овог песника у контексту поетике модернистичке књижевности уопште, указавши на додирне тачке Ршумовићеве поетике и поетике српских писаца 20. века (Растка Петровића, Црњанског, Андрића, Киша и сл.). О стилско-језичким особеностима Ршумовићеве поезије говорио је у свом реферату проф. др Милош Ковачевић, редовни професор Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу. Проф. др Зорана Опачић, ванредни професор Учитељског факултета у Београду, у свом излагању сагледава место Љубивоја Ршумовића у пострадовићевском периоду. О Ршумовићевој поезији за „одрасле“, која је великим делом остала по страни, говорио је песник Драган Јовановић Данилов.

У једном броју радова излаганим на скупу посматране су стилске и језичке специфичности Ршумовићевог стваралаштва, његове сатиричне поезије и поезије и прозе за децу (радови проф. др Милке Николић, доц. др Бојане Вељовић, др Милене Зорић, доц. др Марине Кебаре, Јулијане Стевановић и Гордане Љубичић). О месту Љубивоја Ршумовића у контексту српске књижевности за децу, његовим драмским текстовима, фолклорним елементима у његовој поезији, иронијском дискурсу и сатири говорили су: др Јован Љуштановић, проф. др Миливоје Млађеновић, др Јелена Вељковић Мекић, Александра Бјелић, доц. др Љиљана Костић и Милица Алексић. Значајан број реферата односио се на Ршумовићево књижевно дело у функцији реализовања образовних и васпитних циљева, образовања за права детета и развијања толеранције и уважавања раличитости (радови проф. др Снежане Маринковић, проф. др Далиборке Пурић, др Мирјане Чутовић, проф. др Брана Микановића, доц. др Мирјане Стакић, проф. др Сање Маричић, доц. др Кристинке Селаковић, проф. др Живорада Миленовића, проф. др Бошка Миловановића, Марије Ивановић, Маје Ћалић, доц. др Јелене Гркић Гинић и Душице Рацковић).

Овај скуп био је повод и за израду библиографије радова Љубивоја Ршумовића, од прве објављене песме у Вестима 1957. године до данас, чиме ће се још јасније стећи увид у богатство опуса овог књижевника. Аутор библиографије је др Татјана Богојевић из Библиотеке Матице српске из Новог Сада.

У оквиру пратећег програма Скупа отворена је изложба фотографија Љубивоја Ршумовића, под називом „Људи које срећом срећем“.

Љ. Т. Костић

ИЗВОР: ПАСАЖ

———-

17.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић