АКТУЕЛНО

Грађани Бачке Тополе: Не можемо бити толерантни према смраду


Грађани Бачке Тополе и околних места и активисти еколошких покрета, окупљени на 50. протесту против смрада и загађења реке Криваје у Б.Тополи и другим општинама, незадовољни ставом општинских власти објавили су проглас који преносимо у целости.

Фото: Еколошки покрет садашњост и будућност

„Право на здраву животну средину елементарно је право, Уставом загарантовано. Свет у коме живимо није наслеђен од наших предака, није наш, ни ваш, него је позајмљен од наших потомака, и имамо одговорност како да га, и у коме стању враћамо. Стога сматрамо да је “Уредба о изменама и допунама уредбе о граничним вредностима загађујућих материја у воде и роковима за њихово достизање” (Сл.гл.Р.С бр 67/11, 48/12 и 1/2016) противуставна. Многи овде окупљени неће више бити живи године – за када је предвиђен крајњи рок за усклађивање – укидање поменуте Уредбе. Морално је недопустиво да се загађивачима више исплати да наставе загађивање водотокова отпадним водама и плаћају накнаде, него да изграде пречишчиваче отпадних вода. Овакав толерантан став према активном уништавању животне средине је недопустив.

Смрад иначе, а посебно ако је несносан, буди исконски нагон за бег. Говори да нешто није у реду. Не мери се као аерозагађење, не доказује се да је нека материја отровна или не, не доказује се да је у одређеној концентрацији штетна или не. Смрад се доказује и мери на специјалан начин, помоћу нарочитих уређаја које ни надлежни Завод за заштиту здравља не поседује. То што се тешко или никако не мери, не значи да не смета. Напротив. Изазива потиштеност код људи изложених смраду, отежава им свакодневни посао, изазива неугодан нагон на повраћање. Губи се воља за радом и за становањем у месту које изложено смраду. Не можемо бити толерантни према смраду и његовом дејству на квалитет живота људи у Бачкој Тополи и местима дуж тока Криваје.

Река Криваја је заштићена у току узводно од Б.Тополе, а низводно није загађена него је мртва: нема кисеоника, нема ни живота. Због анаеробних процеса распадања шири смрад, а вода из Криваје није подобна за наводњавање. Сведоци смо глобалног загревање, као планетарног феномена. Глобално загревање повећава потребу за наводњавање, па је са тим у вези земљорадницима потребна све већа количина воде за наводњавање. Због загађености површинских водотокова могућност њиховог коришћења је ускраћена. То је довело до интензивног бушења бунара, чиме су и подземни водотокови нарушени, а често се преко летњих месеци дешава да и они пресуше. Зато је, из моралниг и економских интереса, битно вратити живот у Кривају – да нам Криваја, као некад, буде чиста и бистра, да у њој можемо да се купамо, да у њој ловимо рибу, да буде станиште многим врстама птица и животиња и да њена вода може безбедно да се користи за наводњавање.

Селективно скупљање смећа мора што пре да заживи.Већ се касни са пројектом. Садашња депонија мора да се асанира, јер је и она могући извор загађења реке Криваје. С тим у вези је и локација прихватилишта за псе, које нема ни елементарне услове за смештај невласничких паса, што се коси и са законом о добробити животиња.

Дрвеће је древно у односу на људски живот. Треба се односити са поштовањем према њему. Не сме, не може се дозволити сеча стабала без ваљаних разлога, као што је посечен храст на траси аутопута или парк у Бајши, древна заштићена стабла у граду или дрвеће на паркингу. Значај дрвета се мери запремином крошње, а не бројем стабала за сечу и продају, дебљином и материјално израженом ценом. Пошумљавање аутохтоним врстама је од изузетног значаја за очување тла, влаге, животне средине другим биљкама и животињама. Дрвеће је заштита од ветра и буке. Апелујемо на надлежне да консултују стручњаке по том питању и да се активно баве пошумљавањем.

Еколошки покрет садашњост и будућност.

 

ИЗВОР: ДАНАС

———-

21.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић