АКТУЕЛНО

„Trident Juncture“ (Спој трозупца): 29 НАТО чланица – вежба од 31. октобра до 7. новембра у Норвешкој, 10.000 тенкова, 150 авиона и 60 бродова


БРИСЕЛ/ОСЛО – У највећој вежби НАТО од времена Хладног рата „Спој трозупца“ (Trident Juncture) у Норвешкој, чији припремни део почиње средином наредне недеље, биће ангажовано 50.000 војника, 10.000 тенкова, стотине бродова и авиона, али ће она представљати и велики логистички изазов по државу домаћина која мора да обезбеди и 1,8 милиона оброка и 4,6 милиона боца воде, као и да се побрине за 660 тона прљавог веша.

EPA (Adam Warzawa)

Поред тога, Норвешка за потребе вежбе мора да стави на располагање велика подручја пољопривредног земљишта у тој земљи.

Хрватски „Вечерњи лист“ наводи да ће ова вежба „тестирати планове НАТО развијене након руске анексије Крима 2014. године, која је заоштрила односе између западних савезница и Москве“, пошто ће на њој бити „увежбаван одговор на евентуални напад на Алијансу“.

Подсећа се да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на састанку министара одбране Алијансе раније овог месеца поручио да је ова вежба „у сразмери“ са постојећим захтевнијем безбедносним окружњем у којем се НАТО налази, али да Алијанса ипак наглашава да вежба није усмерена ни против једне земље и да представља одговор на замишљени сценарио.

„То су, као што Русија добро зна, одбрамбене вежбе. Стављати их у било какву врсту офанзивног или дестабилизирајућег контекста била би погрешна интерпретација“, рекао је амерички министар одбране Џејмс Матис.

Наводи се и да је начелник Генералштаба норвешке војске Руне Јакобсен поручио да „Руси не треба да се плаше“ пошто је „централно подручје одржавања вежбе удаљено више од хиљаду километара од руске границе“.

Осим војних контингената из свих 29 чланица НАТО, као и земаља партнера Шведске и Финске, НАТО је најавио учешће око 10.000 тенкова, 150 авиона и 60 бродова, међу којима би требало да буде и амерички носач авиона „Хари С. Труман“.

Очекује се да ће ниске температуре у северној Норвешкој представљати додатни изазов.

Наводи се да је норвешки дневни лист „Афтенпостен“ објавио да је холандска војска начинила зачуђујућу грешку у плановима пред вежбу, пошто је наводно заборавила на временске услове у Норвешкој и није купила зимску одећу за око хиљаду војника. Према информацијама тог дневника холандски војници добиће због тога по 1.000 евра сваки да сами купе додатну топлу одећу у Норвешкој.

Вежбе ће такође тестирати способност премештања опреме широм Европе, што би било потребно у случају одговора на стварну претњу.

Наводи се да је Велика Британија тако, на пример, одлучила да допреми већину опреме и возила у Норвешку копненим путем преко Француске.

„Део победе биће и то да се сви појаве првог дана. Не очекујемо да буде савршено. Зато и одржавамо вежбе“, рекао је адмирал Џејмс Фого, командант Здружене команде савезничких снага у Напуљу.

Наводи се да север и југ НАТО снага припреме на терену почиње 25. октобра, а сама вежба ће бити одржaна од 31. октобра до 7. новембра. Савезници ће бити подељени у две групе – „јужне снаге“ са бригадама из Немачке, Италије и Британије и „северне снаге“ које укључују норвешке, канадске, шведске и америчке војнике.

У првом делу вежбе северне снаге ће напасти јужне, а затим обратно. Наводи се да НАТО жели да истакне сопствену транспарентност и позвао је све чланице Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), међу којима и Русију, да пошаљу посматраче.

Норвешка новинска агенција НТБ објавила је да је, на основу искуства са пређашњих вежби, норвешка војска успоставила директну телефонску линију путем које ће пољопривредници и други моћи да пријаве штету нанету пољопривредном земљишту, шумама или животињама.

Наводи се да су пилићи, на пример осетљиви на буку које производе авиони када ниско лете. Норвешка војска распоредила је ветеринаре и друге стручњаке да скенирају возила која долазе на вежбе како би обезбедили да не донесу са собом инвазивне врсте путем семена или земље на гумама. Возачи у Норвешкој и суседној Шведској упозорени су на могуће повремене застоје због војних конвоја који ће се споро кретати.

Подсећа се да је у августу Русија одржала сопствену велику вежбу „Исток“ (Восток) на истоку земље. Москва је објавила да је у њима учествовало 300.000 војника, а западне дипломате сматрале су да је бројка веома преувеличана.

ИЗВОР: РТВ

——–

21.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић