АКТУЕЛНО

Дачић: Унмик остаје, надам да ће на Приштину бити извршен притисак да одустане од војске


Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас да Унмик остаје на КиМ, да је Кфор по Резолуцији УН једина оружана сила на Косову и Метохији, те да никакви други акти не могу да се доносе, али и да ће Србија тему покушаја формирања косовске војске изнети на седници СБ 8. новембра.

На питање новинара да ли очекује да ће војска Косова бити формирана, он каже да се нада да ће на Приштину бити извршен притисак да одустане.

„Сви међународни фактори су истицали да је садашњи процес неприхватљив, да су потребне уставне промене и надам се да ће задржати тај став“, рекао је он.

На питање како коментарише иницијативе о укидању Унмика, Дачић је рекао да од тога нема ништа, јер тако нешто је могуће само ако се неком новом резолуцијом укине постојећа.

„Русија и Кина имају у СБ стабилан и јасан став о КиМ и немогуће је да се то догоди“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, ово су само политичке приче усаглашене у великој мери између САД, Британије и Приштине и ствари које они понављају на свакој седници.

„Ништа од тога. Остаје Резолуција 1244 и Унмик у свом пуном обиму и надлежности“, истакао је он.

Најавио је да ће о свему овом данас разговарали са шефом Унмика Танином у Београду, као и о новом извештају генералног секретара о КиМ.

Дачић је осудио јучерашњи напад на Србе на КиМ наводећи да то говори о нестабилности безбедносне ситуације и опасности по Србе, због чега је неопходно да се тиме баве највиши државни органи.

ИЗВОР: СПУТЊИК

***

„Могли бисмо у ЕУ 2025, али нисам сигуран због Косова и Метохије“

БЕОГРАД – Министар спољних послова Ивица Дачић сматра да би Србија могла да постане чланица ЕУ до 2025. године, али упозорава да то не зависи само од тога колико је Србија далеко одмакла у интеграцијама, већ и од политичког процеса у региону, нарочито од косовског питања и регулисање међусобних односа Београда и Приштине.

„То би могло да буде 2025, али имајући у виду досадашња искуства нисам сигуран, јер мислим да се неће само гледати колико далеко је одмакла у ЕУ интеграцијама, већ и цео политички процес у региону, нарочито питање Косова, регулисање наших међусобних односа“, рекао је Дачић одговарајући на питање да ли је 2025. достижан циљ за чланство Србије у ЕУ.

Обраћајући се на 18. Економском самиту, чији је Танјуг медијски партнер, Дачић је нагласио да је важно да сама Европска унија схвати да „у Европи има и неко ко хоће да уђе у Унију, а не само да изађе, да у Европи има регион где се ЕУ воли више него у самој Унији, јер нам увек треба неки политички бенседин за све проблеме који постоје у региону“.

„Зато је идеја ЕУ за наш регион позитивна и зато мислим да је у интересу нашег народа и наше државе да заузме место које јој припада“, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је додао да ако неко прати све што смо изјављивали 25 година, ми смо већ у ЕУ, а Унији је пожелео да опстане док Србија не постане њена чланица.

Он је додао да ће Србија да пожури и уради све што је до ње у процесу приступања што значи, како је нагласио, да ће да хармонизује своје законодавство јер је то у њеном интересу.

Оценивши да је веома позитивно што је 2025. година поменута као датум, Дачић је рекао да вероватно не би ни била поменута да Србија није инсистирала да се да неки рок.

„Та формулација је била таква да је Србији и Црној Гори, које су највише одмакле у интеграцијама, дата могућност да се говори о 2025. Али, да ли је то реално или није, то нико у овом тренутку не може да каже. Ми сматрамо да то може и треба да буде брже и учинићемо све да буде што брже“, рекао је Дачић.

Међутим, напоменуо је, ЕУ није само економски скуп, већ и политички.

„Има ту доста политичких фактора и питања која немају веза са тим да ли сте као земља достигли одређене вредности и испунили критеријуме И захтеве, који суп ред вас постављени“, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије напоменуо је да се Србији стално постављају нови циљеви.

„Сећам се кад је било хапшење Караџића и Младића, до тада је то је био главни услов да Белгија и Холандија дају сагласност за наш напредак у ЕУ , чим се то завршило, рекли су сад идемо на Косово“, подсетио је Дачић.

ИЗВОР: ТАНЈУГ/РТВ

***

Хан: Решење питања Косова није једини предуслов за улазак у ЕУ

Европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је да решење питање Косова није једини предуслов за улазак Србије у Европској унији, наводећи да су спровођење реформи у области владавине права, основних права и доброг управљања срж процеса проширења.

„Изгледа да многи, укључујући политичаре, имају утисак да је решење у вези с Косовом једини предуслов на путу Србије ка ЕУ. То није случај“, рекао је Хан у интервјуу за „Вечерње новости“.

Он је рекао ниједна нова држава не може да приступи ЕУ без решавања отворених билатералних питања, а да за Србију то значи да је потребно да закључи и трајно примени правно обавезујући споразум с Приштином. Хан је указао да за дијалог Београда и Приштине трајни договор подразумева „изводљиво, одрживо и реално решење, у складу с међународним правом и правним тековинама ЕУ“.

„Било који споразум мора да буде специфичан и кројен по мери, да не ствара преседан и да доприноси регионалној стабилности и путу региона у ЕУ. Истовремено, ЕУ не спекулише о могућим елементима коначног правно обавезујућег споразума“, казао је Хан.

ИЗВОР: ФоНет/ДАНАС

—————–

22.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. ЗБОГ ЧЕГА НИЈЕСУ ПОПИСАНИ шиптари ЗА ВРЕМЕ МИЛОШЕВИЋА КОЈИ НЕМАЈУ ДРЖАВЉАЊСТВО СРБИЈЕ У СВЕТУ НЕМА НИГДЕ ДА СТРАНЦИ КОЈИ СУ ПОЧИНИЛИ злочине УЖИВАЈУ ПРИВИЛЕГИЈУ КРИВ ЈЕ ТВОЈ СПС А НЕ СРБСКИ НАРОД КО ГОД НЕМА СРБИЈАНСКО ДРЖАВЉАЊСТВО ТРЕБА ГА ПРОЋЕРАТИ НУ ИЗ СРБИЈЕ ПОД ХИТНО режим СПС И ЊЕГОВИ СЛУГАНИ НИЈЕСУ ВИДЕЛИ ПРОБЛЕМ КОФЕРЧЕ ЈЕ ПОТЕШКО БРЕ

    Свиђа ми се