АКТУЕЛНО

РОК НЕДЕЉУ ДАНА -ТРАКТОРИ СПРЕМНИ: Сељаци из 14 шумадијских села бесни на Радомира Николића – ми гледамо да младеж вратимо на село, а они нам довлаче имигранте!


Сељаци из села Церовца и 13 највећих села у Шумадији спремили тракторе да дођу испред Скупштине града Крагујевца због контраверзног потписивања уговора са Данским саветом око насељавања шест породица. Сељаци тврде да су у питању имигранти, општинари да је све погрешно схваћено

фото: КУРИР

Због одлуке Скупштине града Крагујевца да се са Данским саветом потпишу два споразума, у коме се у оквиру једног уговора дефинише насељавање и куповина кућа за шест породица из иностранства у напуштена села у Шумадију-радиће трактори! Сељаци из 13 највећих села у Шумадији се не смирују и тврде да је реч о имигрантима, иако су у Скупштини града брже боље демантовали и саопштили да је реч о ромским породицама из Немачке.

-Дајемо рок од седам дана да градоначелник прими делегацију сељака из села која су потписала писмо и поименице нам саопште које су то породице у питању. Они тврде да смо неписмени и да не знамо шта су потписали. Ајд и да је тако и то прихватимо што тврди Радомир Николић, да смо неписмени али шумадијски сељак није глуп. Сад причају да су у питању Роми. Постоји уговор из 2007.године, где се тачно види о чему се ради, да су у питању имигранти – каже Ненад Јовановић, председник МЗ Церовац.

фото: КУРИР

Према његовим речима мештани 13 највећих села која броје преко 10 хиљада становника и имају на хиљаде домаћинстава у понедељак предају захтев за састанак са Радомиром Николићем, градоначелником Крагујевца. Уколико се њихови захтеви не испуне-да се поништи спорни уговор са Данским саветом отпочеће протест испред Скупштине града са тракторима и механизацијом.

-Блокираћемо град и све док нам не покажу списак које су то породице којима се купују куће и насељавају напуштена домаћинства имигранте по шумадијским селима не одстајемо. Ако градоначелник Николић пристане да их смести у Бајчетину, на своју дедовину размислићемо. У Бајчетини је забрањен град, имају хелиодром, изграђене путеве, а свега шест становника. Нека их тамо насели а размислићемо да повучемо своју одлуку о протесту и блокади града-каже Горан Пантић из Илићева, вишегодишњи државни шампион у одгоју крава.

фото: КУРИР

Раније сељаци су на арапском језику- „пошто одавно се не разумеју са градоначелником“, упутили писмо које су потписали председници месних заједница највећих шумадијских села у коме се тражи поништвање спорне одлуке и повлачење уговор са Данским саветом.

-Па ми гледамо да младеж вратимо на село, а они нам довлаче имигранте. Тај ће за 20 година да гласа овде. Да је добро што их не оставе у Европи. Лично сам помагао село, преко сто хиљада евра помогао фудбалски клуб, ево сада реновирамо дом да преселимо школу, да нам деца имају где да се окупе, заједно са мештанима уложили смо пеко 30 хиљада евра и месеце рада. И сад нам неко довлачи имигранте. То је нечувено-прича Љубодраг Божиновић, звани „Љубиша Пука“ један од најугледнијих људи у овом делу Шумадије. И Томислав Божиновић, бивши одборник који је много помогао село, чудом не може да се начуди.

фото: КУРИР

-Не видех имигранта да нема најбољи мобилни, картицу за paypal којом подижу новац, све на њима фирмирано. Наша деца то немају. Ова што су остала на селу муку муче да се искшолују, раде од данас до сутра. Рођаче српски речено у историји Шумадије ово је највеће свирање к… Будалаштина која може дугорочно да нам буде ексер у сандук, јер шумадијска села су опустела углавном, људи одлазе. Држава нема стратегију да остави младе- прича Божиновић.

Ујединили смо се као за време бомбардовања

-Данас смо извели петнаестак трактора да виде да се не шалимо. Преко 250 људи се пријавило од Чумића, Церовца, Десимировца, Горњих Јарушица, Комарица, Доње Сабанте, Илићева и сва најјача села да ће кренути тракторима. И овде нема политике. Преко 80 одсто председника МЗ је из СНС, али смо се „ујединили као у време бомбардовања НАТО“. Ова одлука је највеће зло које је погодило Шумадију у поратној историји – каже Ненад Јовановић, председник МЗ из Церовца који се из града вратио на своју дедовину.

ИЗВОР: КУРИР

23.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. Срђан Ного у скупштини Србије постави питање „дал ће милион миграната да се насели у Србији и дал смо то потписали – Даблински споразум?“ И разапеше човека режимска штампа и телевизија. А оно баш у срце Србије почиње насељавање миграната.

  Ако су Роми чему их насељавати јер су они пре одласка већ живели овде, нека се само врате одакле су пошли, они су збринути.

  Овде је прича можда о Ромима који никад нису живели у Србији и сад по споразуму о реадмисији морају да се настане у Србији. Ово му дође за нијансу мања беда од миграната.

  У Бјчетину на Томино имање, тамо имају најбоље услове.

  Свиђа ми се

 2. Е па сад да видимо дал је Срђан Ного био у праву за све што је рекао.

  Остаје само да видимо која је казна за велеиздају Србије.

  Свиђа ми се