АКТУЕЛНО

Брнабић: Ускоро се креће у измене Устава


Премијер Србије Ана Брнабић каже да је добила писмо секретаријата Венецијанске комисије у којем се наводи да се они слажу са уставним амандманима које је поднело Министарство правде и додала да ће Влада Србије у најкраћем року предложити парламенту да се крене у измене Устава.

фото: Танјуг

Брнабић је на тај начин одговорила посланику Нове Србије – Покрет за спас Србије Ђорђу Вукадиновићу који је навео да Друштво судија тврди да није тачна информација у вези са уставним амандманима да је Србија добила позитивно мишљење.

Брнабић каже да је видела саопштење и истакла да је добила писмо секретаријата у којем се потврђује да се Венецијанска комисија слаже са амандманима.

„Поред тога, ја сам изузетно поносна што водим владу која преко годину дана води јавну расправу око уставним промена и амандмана. Ово је пример демократског друштва и демократије. Мислим да је Министарство правде урадило озбиљан посао”, рекла је Брнабић.

Она је додала да је то Министарство нашло одличан начин да избалансира да правосуђе у Србији буде више независно него што је било раније и да грађани и привреда имају ефикасно судство.

„Мислим да ће уколико овај дом прихвати амандмане и овакве измене Устава Србија бити пример за то како се реформише правосуђе”, рекла је премијерка.

Каже да ће у најкраћем року скупштини предложити да се крене у измене Устава, а након тога парламент и надлежни одбор могу да наставе јавну расправу, ако постоје отворена питања.

Брнабић: Изјава посланика Бундестага није званична политика

Премијера Србије Ана Брнабић изјавила је поводом изјаве посланика немачког Бундестага Петера Бајера да Србија не може у ЕУ без признавања КиМ да је реч о једном посланику Бундестага и да не представља званичну политику Немачке.

„Он може да има своје мишљење и слободан је да га искаже. Ми о његовом мишљењу можемо да разговарамо и разговарали смо јуче отворено. Ми се с тим мишљењем не слажемо. Ја сам му представила став Владе Србије, да када се преговара о компромису није добро имати било какве ‘црвене линије’“, рекла је Брнабићева у Скупштини Србије, преноси Танјуг.

Она је подсетила да став Немачке није новост, а да је на Србији да тај њен став промени.

„Став Немачке се није мењао и нас не изненађује”, рекла је премијерка, али је указала да се с друге стране захваљујући напорима државе променио став САД.

„Да ми нисмо свој посао добро радили не би се став САД толико променио. А он се прилично променио. Тако су и они имали црвене линије, нису желели да разговарају ни о чему осим да Србија призна независност”, рекла је Ана Брнабић. Премијерка је тако одговорила на питање посланика Нове Србије – Покрет за спас Србије Ђорђа Вукадиновића о изјави немачког посланика.

 

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

***

Карикатура: Горан Дивац

***

Ђорђе Вукадиновић: Тако сте се самообмањивали поводом изјаве Андреаса Шокенхофа, Бајер вам је лупио шамар у лице и рекао став Ангеле Меркел

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је да ће Влада „у најкраћем року“ предложити Скупштини да крене у измене Устава.

Ана Брнабић је, одговарајући у Скупштини на питање посланика Ђорђа Вукадиновића о замеркама Венецијанске комисије на уставне амандмане у области правосуђа, рекла да ће, након што предлог Владе о изменама Устава уђе у парламентарну процедуру, надлежни одбор моћи да настави јавну расправу „ако постоје отворена питања“.

На питање Вукадиновића да одговори на „неку врсту шамара у лице“ који је у среду упутио посланик немачког Бундестага Петер Бајер, који се с њом састао и онда да, у име канцелара Ангеле Меркел говори да Србија треба да призна Косово „и де јуре, као што га је признала и фактички“, Брнабић је рекла да он „не представља званичну политику Немачке“.

„Посланик Бундестага је један од многих. Он има своје мишљење, може да га каже. Ми се са тим мишљењем не слажемо. Наше је да са њим разговарамо и пробамо да тај њихов став променимо. Он човек има свој став. Ја га не потцењујем нити га прецењујем“, нагласила је Брнабић.

Вукадиновић је Ани Брнабић узвратио да никад није био ни у једној власти нити ишао у те центре да преноси ставове, али да му се чини да су баш то последњих година чинили представници власти у којој је она, односно њихов лидер – „и да су, изгледа, сада стигла за наплату нека дата обећања и исцурели неки обећани рокови. И да вероватно одатле потиче оволика нервоза у редовима власти“.

А што се тиче става да је мишљење Петера Бајера „само мишљење једног члана Бундестага“, Вукадиновић је подсетио на пример Андреаса Шокенхофа од пре неколико година, за кога се у Београду такође говорило да је „само један немачки посланик“, и да не представља званичан став Немачке, да би се врло брзо показало да су његове речи о Косову и захтеви  у вези са њим, врло брзо преточени у званичан став Немачке Владе, а онда и читаве ЕУ, и тако постали саставни део поглавља 35 у преговорима са Србијом.

Бошко Обрадовић: Ко је овластио Вучића да преговара о КиМ и Прешеву, Бујановцу и Медвеђи?

Шеф посланика Двери Бошко Обрадовић упитао је премијерку Ану Брнабић да ли ће Влада Србије потписати правно-обавезујући споразум са „такозваним Косовом“, којим ће како је рекао, Приштина добити столицу у УН као и ко је овластио председника Србије Александра Вучића да води „тајне преговоре“ о Косову и Метохији али и о Прешеву, Бујановцу и Медвеђи.

Обрадовић је у Скупштини рекао да је после три године први пут дошао на ред да постави питање представницима Владе Србије, на шта му је премијерка одговорила да већ други пут говори да је први пут дошао на ред да то учини.

Одговарајући на та питања, премијерка је рекла да нема тајних преговора о Косову а да оно што председник Србије Александар Вучић ради у вези са тим, „није тајно већ отворено, храбро и транспарентно“.

„Вучић, уз пуну подршку Владе Србије, покушава да нађе решење за вишедеценијски проблем како би обезбедили дугорочан мир и стабилност на Косову и Метохији, пре свега за грађане српске националности“, казала је премијерка.

Ана Брнабић: Док сам ја председница владе Пинку неће бити одузета национална фреквенција

Упитана када ће телевизији Пинк бити укинута национална фреквенција због како је шеф посланика Двери рекао, „злоупотребе“, Ана Брнабић је рекла да док обавља функцију председнице Владе Србије, медији неће бити затварани нити ће им фреквенције бити одузимане јер то, како је рекла, није посао владе нити пракса у демократским друштвима.

Обрадовић је поново током седнице поставио иста питања премијерки, односно да ли ће Влада Србије потписати правно-обавезујући споразум са „такозваним Косовом“, којим би Приштина добила столицу у УН и ко је овластио Вучића да води „тајне преговоре“ о Косову и Метохији.

Поставио је иста питања јер, како је рекао, није добио одговор на њих, а питао је и зашто нису ухапшени извршиоци пљачкашких приватизација.

Премијерка Ана Бранбић му је казала да би уместо што се обраћај владајућој коалицији треба да се обрати његовим партнерима у Савезу за Србију.

„Ја мислим да сте нас побркали. Мислим да се обраћате нама, а мислите на ваше коалиционе партнере. Када причате о пљачкашким приватизацијама обратите се колегама из Савеза за Србију, који је све али Савез за Србију није“, поручила је премијерка.

Она је казала да тајни преговори нису ни манир актуелне Владе Србије, ни Српске напредне странке, ни владајуће коалиције.

„Иако сте поново нас оптуживали толико пута да ми узимамо лобистичке куће за преговоре, ви сте то чинили“, казала је Ана Брнабић и додала да се у мандату њене Владе повлаче признања док је претходна власт дала огроман новац двема лобистичким кућама које су неуспешно преговарале о Косову и Метохији.

Премијерка је указала на неистине које је Вук Јеремић износио о председнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије и позвала лидера Двери да преиспита своју одлуку да буде у коалицији са њиме.

Ана Бранбић је казала да су неистините Јермићеве изјава о томе да немачка канцеларка Ангела Меркел не жели да се види са Вучићем, да Вучић путује у Њујорк како би унајмио лобистичку фирму, да Кори Левандовски долази у Београд да се договара са Вучићем итд.

„Наставите да продајете теорије завере. Боље је за Вас да покушате да оповргнете чињенице и чињенично стање које Влада Србије може да понуди грађанима“, казала је премијерка Србије.

Навела је да ће по истим тим „провереним“ Јеремићевим информацијама 4. новембра бити расписан референдум о Косову заједно са ванредним парламентарним изборима.

„Тачно за десет дана је 4. новембар. Видећемо поштовани грађани колико су тачне његове информације“, казала је Ана Бранбић.

Она је истакла да је јавност преплављена тим „важним вестима“ за које се не зна ко је рекао, ко је од кога чуо, где је чуо, а које износе лидери Савеза за Србију.

(Фонет-НСПМ-Бета)

***

Посланик немачког Бундестага Петер Бајер: Ако Србија не призна суверену државу Републику Косово, неће ући у ЕУ; Сви морају да одустану од идеја о размени територија или корекцији граница

Београд — Посланик немачког Бундестага Петер Бајер сматра да је Косово фактички независно и да Србија треба да призна „де јуре“ „суверену државу Републику Косово“.

У супротном, како је рекао, Србија неће ући у Европску унију и то је, између осталог порука с којом је дошао у Београд.

„Важно је да свако разуме да је од самог почетка процеса дијалога било јасно да неће доћи до нормализацију односа, или дијалога уопште, без де факто признања територијалног интегритету Републике Косова. То треба да буде јасно“, изричит је Бајер у тумачењу немачког става о коначном решењу за косовски проблем. 

Бајер, који је иначе члан Хришћанске-демократске уније (ЦДУ) Ангеле Меркел и координатор трансатлантске сарадње у немачком Биндестагу, у разговору за Танјуг објашњава да је његова изјава да ће новембар бити „месец доношења одлука“ за дијалог Косова и Србије под посредством ЕУ, у ствари није његова оцена, већ „предвиђање косовског председника Тачија“.

Он понавља да је Немачка против размене територија или корекције границе. Бајер наводи и да је циј његове посете Београду, осим упознавања са напретком Србије у процесу европских интеграција, да пренесе став Немачке да су идеје о размени територија, лоше и опасне. 

„Уопште не размишљамо о пружању подршке таквим идејама и та позиција немачке канцеларке Ангеле Меркел се неће променити и то је оно кључно што желим да пренесем као поруку Берлина“, изричит је Бајер. 

фото: Танјуг

Он подсећа да је Меркелова била једини шеф државе у ЕУ која је јасно рекла да ово није добра идеја, да је опасна, не само по стабилност Србије и Косова, већ и опасна за Републику Српску или Украјину и случај Крим, или друге делове источне Европе, и да управо због тога“сви морају да одустану од такве идеје одмах“. 

На питање шта онда Немачка види као могуће решење Бајер саветује: „Концентришете се на Бриселски споразум и његову имплементацију. Нема нових услова, нити црвене линије које постављамо. Сматрам да обе стране, Срби и Косовари, као и Комисија ЕУ и високе представнице ЕУ, треба да се врате корак назад и прочитају шта је било договорено у Бриселском споразуму и шта је постигнуто до сада“, поручује он. А као једно од прихватљивих опција за решење Бајер наводи такозвани модел „Две Немачке“.

„Сада је време да се анализира овај модел и друге опције, али нико не сме да живи у илузији да ће постићи мирно решење цртајући нове границе засноване на етничком принципу“, изричит је Бајер. 

Он истовремено истиче да процес дијалога Београда и Приштине није мртав, нити верује у опцију замрзнутог конфликта. „Знамо да се наставља дијалог на техничком нивоу, и то јесте напредак који јасно показује да процес није мртав. Ово није замрзнути конфликт, нити ће бити. Србија и Косово, као и ЕУ, треба да буду активне и нико не треба да се залеће ка лаким решењима или решењима које на прву лопту изгледају лаке, закључује Бајер.

Он објашњава да је у процесу стабилизације и интеграције у ЕУ сада одлучујућа свака недеља и да је због тога сматрао да је време да дође у Београд и разговара о предлогу о размени територија, односно да је желео да се лично увери какав напредак је постигла Србије на путу ка Европској унији.

„То је најважније. Колико сте суштински напредовали у правним реформама, у владавини права, борби против корупције“.

На питање какав је став Немачке о процесу формирања косовских оружаних снага Бајер каже да је немачка војска већ 20 година на Косову у оквиру КФОР и да је то најдужи стаж који је имала до сада у страним мисијама, али да је њихова бројност током година смањена, а активности сада усмерене „на тренинг и консултације“.

„Србија не треба да буде уплашена због процеса трансформације косовске безбедносних снага у косовску војску“, сматра Бајер. Став Немачке је, каже, да транзиција треба да буде урађена глатко, не превише брзо. То је важан процес, каже он, „јер Косово треба да преузме одговорност за своју безбедност у будућности.“

(Танјуг-НСПМ)

—————–

26.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. Е МОЈ БРАТЕ ДА ЛИ У СРБИЈИ ИМА ЈОШ НЕКИ КА БРАТ ИЗ ВАСОЈЕВИЋА ПУНИША РАЧИЋ ДА РЕШИ ПИТАЊЕ ПОЗДРАВ СВИМ БРДЂАНИМА МОЈИМ ЗЕМЉАЦИМА А НЕЋЕ БИА ОНИ ГЛЕДАЈУ ДА ХАПСЕ ЧЕТНИКЕ И ЈАТАКЕ СССС

    Свиђа ми се

  2. Дал је могуће да људи који себе називају посланицима не виде да имају шпијуна на месту председника владе а и државе! Зашто БИА није извршила безбедоносну проверу и издала званично саопштење! А ови аплаузи су аплаузи испраних мозгова.Срамно.

    Свиђа ми се