ДРУШТВО

Проф. др Слободан Комазец и др Јована Стојковић – у емисији „Гост недеље” код др Драгана Петровића


У емисији Гост недеље, чији је водитељ и домаћин др Драган Петровић, протеклих седмица били су гости: професор Слободан Комазец – угледни водећи живи економиста на постјугословенском простору и др Јована Стојковић, која је широј јавности позната као млад лекар специјалиста, активиста у области заштите деце и породичних вредности, али све више и у области политике.

Професор Комазец  дубином својих анализа и критиком владајућег неолибералног економског модела у Србији, али и понудом разрађеног алтернативног модела, је свакако главни опонент владајућем естабилишменту у области привреде. Први део емисије био је посвећен биографском прегледу живота и стварања професора Комазеца, који је након успешно завршеног школовања (укључујући завршен факултет, магистратуру, докторат) радио паралелено у научном раду на факултетима и институтима али и у привреди, водећи више банака на читавом екс југословенском простору. Професор Комазец је предавао на практично свим универзитетима и економским факултетима у бившој СФРЈ, обављао функције декана, водио успешно неколико банака и финансијских установа, био саветник и заузимао истакнута стручна места у више влада на нивоу социјалистичке Југославије, појединих њених република, Савезне Републике Југославија и Србије.

Аутор је више од осамдесет научних књига, као и шездесет уџбеника из којих се предавало и још увек се предаје на универзитетима широм југословенског простора. У другом делу емисије професор Комазец је концизно и стручно одговарао на око двадест конкретних питања која се односе на постојећи економски и финансијски модел у Србији, представљање његовог правог стања по областима привреде и презентацију алтернативних решења. Овакве стручне емисије о постојећем макроекономском и социјалном моделу у Србији су просто немогуће у владајућем медијском простору у земљи.

Велику пажњу јавности изазвала је и емисија Гост недеље у којој је гостовала др Јована Стојковић. У првом делу емисије акценат је био на питањима која се односе на биографију, живот и стварање др Јоване Стојковић, где је било доста занимљивих ствари са њених студија и специјализације, политичког профилисања, али и феномена да се једна млада жена, стручњак, мајка, постепено заинтересује и укључи у свет ширих друштвених проблема, као и саме политике у Србији. Она је рано стекла свест о дубокој кризи у земљи, потреби промена, и да су ту млади и стручни најважнија друштвена снага која би требало да изнесе промене набоље и преокрет у досадашњем таворењу тзв. постоктобарске Србије, практично у свим најважнијим доменима друштва (економија, демографија, социјална питања, државотворна, култура и др.).

Др Јована Стојковић се паралелно са професионалним активностима постепено укључивала у друштвену и јавну сферу критике и нуђења алтернатива, пре свега у области здравства, права детета и мајки, вакцинацији и др, да би се у овој години укључила и у свет политике. Постала је председник патриотског и демократски уређеног покрета Живимо за Србију, који махом обухвата млађи део популације, а у исто време је постала и председник конфедерације петнаест покрета окупљених око идеје одбране Косова и Метохије у Србији – Савез Чувари Србије 12 44. У овој календарској години посебну пажњу у јавности привукла је шетња за породичне вредности у Београду организована у мају месецу, која је и поред забране скупа од стране надлежних власти, окупила између 5000-8000 породичних људи, као и скуп испред Народне скупштине 28. јуна „За КиМ у Србији”, са сличним бројем присутних. У оба случаја главни организатор је била управо др Јована Стојковић. То су важни догађаји у учмалој и строго контролисаној опозиционој сцени у Србији, наравно на сваки начин игнорисани и потом ружно представљани од владајућих медија у Србији. Ти скупови су на сваки начин, и поред медијског линча, службених забрана и разних блокада, на сваки начин успели, и путоказ су да је, паралелно са политичким активизмом и делањем, неопходно (пре свега због блокаде медија) изаћи на протесте, ступити непосредно у додир са грађанима, чега се реално режим највише плаши.

Јасно је да професор др Слободан Комазец који је у осмој деценији живота, и више него дупло млађа др Јована Стојковић, представљају на сваки начин успешне људе, део елите у Србији. Они због свог опозиционог става и нуђења квалитетних алтернативних решења, свакo на свој начин представљају опасност за постојећи систем који је у тешкој кризи, али су властодршци спремни на свакакве махинације, посебно на медијску блокаду, да се разумни и стручни људи не могу чути и доћи до изражајанити понудити алтернативна решења. У том правцу, алтернативни медији, који на жалост могу деловати само преко интернета представљају ретку могућност да се представе таква алтернативна решења за вишедимензионалну, свестрану и дубоку кризу у којој се налази постоктобарска Србија и њено друштво. Отуда и интересовање јавности за овакве емисије.

Емисија Гост недеље са професором Комазецом је до сада имала на релативно новом ју тубе каналу и емисијама које води Драган Петровић већ око 12 000 прегледа а емисија Гост недеље са др Јованом Стојковић за сада има близу 16 000 прегледа.

2 replies »