АКТУЕЛНО

Завод за заштиту споменика културе – Београд: На Тргу откопани остаци Стамбол-капије


Остаци зида на које се наишло током радова на реконструкцији Трга републике, су остаци Стамбол – капије, потврђено је из Заводу за заштиту споменика културе града Београда.

СТАМБОЛ КАПИЈА

Из Завода наводе да су радови на реконструкцији Трга Републике привремено обустављени због неопходних правних процедуреа за обављање сондажних археолошких ископавања.

– Радови су привремено обустављени искључиво због поштовања ових правних процедура – наводе и додају да ће по завршетку археолошких ископавања бити формиран стручни тим који ће донети одлуку о конзервацији и презентацији откривених остатака Стамбол капије, главне капије Београдске тврђаве, коју је уклонио кнез Михаило Обреновић 1866. године. 

Тим ће, како се наводи, чинити еминентни стручњаци Министарства културе, Археолошког института, Републичког завода за заштиту споменика културе, Секретаријата за културу, Завода за заштиту споменика културе града Београда и ауторског тима који је победио на конкурсу за реконструкцију Трга Републике.

„Током грађевинских радова наишло се и на остатке два девастирана римска гроба, што је и очекивано имајући у виду да се простор Трга Републике у целини налази у заштићеној зони Античког Сингидунума који је утврђен за археолошко налазиште – културно добро 1964. године“, додаје се у саопштењу.

Градоначелника Београда Зоран Радојичић данас раније изјавио је Танјугу да су радови обустављени док се не утврди шта је тачно пронађено и да ће од налаза стручњака зависити да ли ће рок за реконструкцију трга бити пробијен.

– Током радова на пешачком делу Трга, у делу градилишта према Васиној улици, извођач је наишао на остатке зида. Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда и извођач обуставили су даље радове и обезбедили место налаза у складу са Законом о културним добрима – рекао је Радојичић за Танјуг.

– По информацијама које за сада имамо, до пробијања рока неће доћи, али морамо сачекати налазе стручњака, од којих ће зависити да ли ће рок бити пробијен. Чим добијемо мишљење стручњака, сазваћемо хитан састанак свих надлежних, након чега ћемо грађане обавестити о свему – додао је Радојичић.

Радови на реконструкцији Трга Републике почели су 22. августа, а рок за њихово извођење је 420 дана.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———–

28.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић