АКТУЕЛНО

Пинг-понг са министрима – дисциплиновања непослушних или сензационализам?


Министри су, судећи према најавама из медија, али и државног врха, као листопадно дрвеће. Отпадају и лете и то им не прети само с јесени. Реконструкција је реч за сва годишња доба, а актуелна је минимум два пута у години. Срећом по њих углавном само на насловницама. Обично, кафе с млеком у шољици и разлози за најаве чистки министара су, како указују аналитичари, микс политичке поруке зарад дисциплиновања непослушних из сопствених редова и медијске жеље да се сензационализмом повећа тираж и гледаност.

Ко од министара лети из Владе Србије, питање је које је актуелизовано протекле недеље, пошто је председник Србије Александар Вучић објаснио да би до превремених избора могло да дође, не само ако то хоће грађани, већ и „у случају да премијерка Ана Брнабић не буде задовољна радом министара, а изостане реконструкција Владе Србије“.

Да би персоналне промене у Влади лако могле да буду премијеркин потез пожурио је да укаже део штампе и на основу „сазнања из анонимних извора“. Промешали карте, или и нису баш, јер поново су прве до врата две министарке: грађевине Зорана Михајловић, која је и потпредседница Владе и Јадранка Јоксимовић која води европске интеграције. Образложење, у најкраћем, „кад се жене посвађају“, односно, како је објављено, две министарке су криве „због отворених напада на премијерку Ану Брнабић“, али и иступа који су створили незадовољство у СНС-у.

– Поједини министри из СНС-а биће замењени током реконструкције, а лако би могли да остану и без партијских функција када идуће године буду партијски избори – пишу „Новости“, а неки медији виде и министра културе Владана Вукосављевића за одстрел.

О реконструкцији се пре ове најаве говорило и у мају, а занимљиво је да су Михајловићева и Јоксимовићева и тада биле прве на списку за чистку. Тада се чуло да је премијерка Ана Брнабић требало да добије реконструисани кабинет до краја јуна, са многим новим лицима. У преводу, из Владе извесно одлази својевољно један министар, али фотеља се „дрма“ још најмање шесторици. Поједини су, како је објављено „умешани у афере, неки већ дуже време у отвореном сукобу са премијерком, а поједини једноставно нису задовољили“. Као тачно од свега наведеног, испоставило се повлачење министра финансија Душана Вујовића.

Чести избори, учестале најаве реконструкција, а ређе проветравање у Немањиној 11. Овако филозоф Никола Танасић коментарише нову стару најаву о реконструкцији.

– Владе се мењају на отприлике две године, а реконструкције се обично најављују три, четири пута годишње, па се сваке следеће уради бар једна, али то не буде велика промена – тумачи Танасић у изјави за „Вести“.

Ова влада коју води Ана Брнабић, како каже, и поред свих најава, прва је која је издржала две године, са само једном малом изменом.

– Душан Вујовић је отишао у мају, а финансије преузео Синиша Мали, који је као први на листи за београдске изборе препустио функцију градоначелника Зорану Радојичићу. Можда се после изласка на биралишта размишљало да ли буде Мали, а могуће и да се знало да ће бити напредњачки непотизам, али се сачекало неколико месеци од избора, па да се Мали пресели у Владу – појашњава Танасић.

Овај аналитичар указује да се реконструкцији прибегава када дође до неких проблема у земљи.

– Рекло би се да сада служи када је треба купити време, али и за показивање да нико није недодирљив, па и за приврженост народу првог у држави. Промене министара су популаран потез, али служе и дисциплиновању кадрова, јер кад неко буде смењен, остали су у страху да би исто могло да се деси и њима – тумачи Танасић.

Реконструкција је три пута помињана у овој години, а у јануару је сама премијерка рекла да је не искључује. Потом је на мартовском форуму на Копаонику поручила да је „реконструкција Владе отворена тема

– Ако је буде, биће на основу резултата и недостатака резултата – казала је Брнабићева, а медији одмах обнародовали да „Ана Зорани дрма фотељу“.

Политички аналитичар Бранко Радун је мишљења да у политичким најавама реконструкција које добро дођу медијима, има свега помало: од наметања нове теме која се ставља у фокус јавности, до дисциплиновања људи на функцијама у владајућој коалицији, али и поруке опозицији.

– Власт намеће да суштина, односно одлучивање, није у односу опозиције и власти, већ унутар власти – каже Радун за „Вести“ и напомиње да српски медији једва чекају најаву о реконструкцији која им је прилика да напуне насловнице.

Популистичке чистке

Никола Танасић нас враћа у историју, указујући како је смена и довођење нових најближих сарадника владара постојала од антике до данас, а први у држави су пажљиво вукли такве потезе, градећи имиџ на популизму.

– Примењивали су редовно уклањање блиских сарадника који су, иначе, били задужени за прљаве послове. Зато су ти најближи сарадници као сунђер упијали бес и емоцију народа, док је владар био недодирљив и незаменљив – појашњава претечу реконструкције која је еволуирала до данашњих дана у благ облик.

Истополне заврзламе

Када је штампа у мају ове године најавила чистке за крај јуна, чуло се и да је Ана Брнабић прозвала министарку Михајловић „због спорих пројеката“ у ресору, а „окидач “ за пад у немилост министарке Јоксимовић је наводно отворени сукоб. Или удар две чланице Владе на премијерку, „јер су стале уз министра Ненада Поповића у спору са премијерком око хрватске сликовнице која промовише геј бракове“.

Избори на пролеће?

Мандат Владе Србије истиче 2020. године, али се чује да би до ванредних избора могло да дође на пролеће идуће године. Могућност ванредног изласка на биралишта не искључује председник Србије Александар Вучић, у случају да „људи то буду желели или притисак буде велики“. Први потпредседник Владе Ивица Дачић указује да изборе у ствари призивају политички противници.
– Ако опозиција чачка и тражи изборе, дајте им. Вучићу избори одговарају, али они их траже, јер мисле да неће да им их да. Хоће и победиће их – рекао је Дачић.

ИЗВОР: ВЕСТИ

——-

29.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић