АКТУЕЛНО

Виталиј Милонов: Ако ваше дете неко приморава  да прославља Ноћ вештица јавите ми и то се више неће поновити


Виталиј Милонов је рекао да прослављање Ноћи вештица у школама представља корак на ка лекцијама о истополној љубави

24.10.2018. Агенција Москва
Превод: СРБски ФБРепортер

Посланик Државне Думе из странке „ Уједињена Русија”, Виталиј Милонов, сматра да  прослављање Ноћи вештица у руским школама представља корак ка часовима на којима ће се причати о истополној љубави. Он је то изјавио Агенцији градских вести „Москва”.

„Данас славе Ноћ вештица, а сутра ће нашој деци причати истополној љубави – то су све карике истог ђаволског ланца” – рекао је посланик.

Он је напоменуо да за прослављање Ноћи вештица у школама треба да сносе одговорност и наставници и ученици.

„Украшавање школа за Ноћ вештица представља грубо кршење закона. Ноћ вештица је верски празник који није  традиционалан за нашу земљу. Зато сваки директор и сваки наставник који себи дозволити да прославља Ноћ вештица треба да разуме да он тиме крши закон”, рекао је Милонов.

Посланик је обећао да ће надгледати да ли се у школама обележава овај „празник”. Додао је да ће посебну пажњу посветити образовним установама у престоници.

„По Москви ћу посебно пратити а родитеље позивам да ми пишу: свима поручујем – ако ваше дете неко приморава  да прославља Ноћ вештица пишите ми и то се више неће поновити” – додао је Милонов.

Нагласио је да прослављање Ноћи вештица у Русији није прихваћено на државном нивоу, међутим ако неко од од грађана жели да обележава овај празник, онда је то његово право.

„Ако неко жели да покаже да он глупо копира некакве локалне празнике, ако верује да је његова властита култура сиромашнија од од културе Американаца који пате од претеране гојазности, онда морамо дозволити тој особи да покаже да није много паметна. Паметни људи не прослављају Ноћ вештица” – подвукао је Милонов.

Ноћ вештица је празник који потиче из традиције древних Келта који су живели у Ирској и Шкотској. Његови почеци везани су за територију данашње Британије и Северне Ирске. Обележава се у ноћи између 31. октобра  и 1. новембра, уочи католичког Дана свих светих. Традиционално се слави у земљама енглеског говорног подручја, иако се ни у тим земљама не налази на листи званичних празника. Од краја 20. века, услед процеса глобализације, мода обележавања Ноћи вештица појавила се такође и у многим земљама Европе и ЗНД које не припадају енглеском говорном подручју.