АКТУЕЛНО

У Белгији нестале Гадафијеве милијарде


Из белгијских банака је нестао део новца убијеног либијског лидера Муамера ел Гадафија, јавља телевизија РТБФ.

Одлуком Савета безбедности УН из 2011. године средства Муамера ел Гадафија била су замрзнута. У том тренутку у банкама „БНП Парибас фортис“, ИНГ, КБЦ и „Јуроклир банк“ налазило се више од 14 милијарди евра бившег либијског вође.

Одлука СБ УН се није односила на камате. За осам година та сума се повећала за између 3 и 5 милијарди евра и управо је тај новац нестао. Претпоставља се да је завршио у рукама група које ратују у Либији. У току је истрага.

О нестанку 10 милијарди евра са замрзнутих либијских рачуна писано је и раније. Подсетимо, 2013. године на њима се налазило 16 милијарди евра, а 2017. године, када су белгијске власти након истраге о прању новца намеравале да конфискују имовину, откривено је само 6 милијарди.

ИЗВОР: СПУТЊИК

———

31.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Нестале ??? ХАХАХА. ЛОЛ.
    ШТО не напишете једноставно : ПОКРАДЕНЕ. Па напад и уништење СССР, Ирака, СФРЈ, Либије, Сирије, (покушај у пропадању, пушиона), све је то унапред планирано због – КРАЂЕ.
    Да ли је имовина Срба, који су живели на својој земљи у бившој СР Хрватској, НЕСТАЛА? Или, како могу да „нестану“ паре са рачуна или књижице у било којој банци, у било којој држави на кугли земаљској??? Да излапе, као етер? Или, где је злато из народних банака СФРЈ, Србије, Либије, Украјине…? НЕСТАЛО? Молим вас лепо!

    Свиђа ми се