АКТУЕЛНО

Биљана Живковић: НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА ЈЕ ИЗВРШИЛА ГЕНОЦИД НАД СРБИМА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ


Биљана Живковић, публициста, писац и историограф, била је учесник Једанаесте Међународне Kубaнско-Tерске научне конференције Државног педагошког универзитета у Армавиру 27.октобра 2018.године. Пренели смо руску верзију излагања, а ово је србска… 

Биљана Живковић, публициста, писац, историограф, сарадник Института за испитивање србских страдања у 20.веку, Србија, Београд

(АРМАВИРСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ПЕДАГОГИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ)

НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА ЈЕ ИЗВРШИЛА ГЕНОЦИД НАД СРБИМА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Тема коју излажем, Јасеновац – највећи концентрациони логор за Србе на  Балкану у Другом светском рату у НДХ је за нас, веома болна. Са њом се суочавају све генерације Срба. Док свет не сазна да се у НДХ од 1941-1945. године десио стравичан геноцид, попут холокауста Јеврејима,српски народ не може спокојно да живи на својим вековним просторима. Према поверљивим подацима Војног архива некадашње СФРЈ, усташко фашистичко гротло НДХ прогутало је преко милион и двеста тридесет хиљада живота недужне српске деце, жена, стараца…Зверски су их клали, масакрирали, али и спаљивали у крематоријима Јасеновца – само зато што су  Срби православци.  О геноциду у НДХ  над Србима се мало зна у Русији, а да не говоримо у Европи и свету. Наша жеља је да стравична истина о страдању српског народа продре у свет, да се зна да је српски народ на подручју целе Хрватске и БиХ у току Другог светског рата био темељно,без милости, уништаван.

У недавним несрећним ратовима на просторима бивше Југославије, од 1991-1995. у Хрватској и БИХ, српски народ је опет био најстрадалнији, али није се десило оно што су зацртали злочинци Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић, чији су планови били  да сатру Србе са простора, западно од реке Дрине. Генерал Ратко Младић, часни ратни командант, највећи српски војсковођа у новијој историји, је храбро и одлучно бранио свој народ, који је у то време био голорук – остављен од свих, па чак и од Србије, која је трпела стравичне притиске од НАТО САД, Енглеске, Француске… Срби у Хрватској и БиХ су најстрадалнији народ у целој Европи у целом 20. и почетком 21. века.

Зато вам хвала, драга браћо и сестре, што имате разумевања за ову тему – која је за нас и генерације које долазе, за нашу историју, за истину – кључна. Посебно на међународном нивоу, будући да се Ватикан спрема да прогласи свецем усташко-хрватског кардинала Алојзија Степинца, који је током свих година погрома у Другом светском рату благосиљао масовне злочине у НДХ над Србима.Побијена је једна трећина српског народа. Данас Европа, Римокатоличка црква, Ватикан, „црква у Хрвата“,злочинца у ризи кардинала Степинца, хоће да прогласе за светитеља. Да Степинац буде у истом рангу као наш Свети Сава или руски светитељи Александар Невски, Владимир Московски, Серафим Саровски. Морамо то да спречимо.

ЈАСЕНОВАЦ – ЛОГОР СМРТИ ЗА СРБЕ У НЕЗАВИСНОЈ ДРЖАВИ ХРВАТСКОЈ

Јасеновац, концентрациони логор смрти у Независној Држави Хрватској, (фашистичка држава у служби нацистичке Немачке),јесте најмонструозније место за уништавање младости и будућности српског народа. Концентрациони логори у НДХ[1], а било их је 30-ак,ни по чему не заостају по ужасима које је јеврејски народ претрпео у нацистичкој Немачкој и широм Европе у току Другог светског рата.

Ми, Срби, одувек смо то разумели. Знамо кроз нашу трагичну историју шта је то – геноцид.На својој кожи смо и у новијој историји осетили шта значи када сатанизују народ који је мученички страдавао вековима и поново га убијају, протерују, покатоличују, као што је случај са Србима у Хрватској, од 1991, до данас, али и кроз претходне векове. Сасвим је на месту став појединих српских историчара и академика, да геноцид над Србима још траје!

Јасеновац и Сребреницу, о којој је нама Србима ускраћено право да говоримо, нешто повезује! Србима, над којима је у Другом св. рату извршен стравичан геноциду НДХ, деценијама је било ускраћено право да причају и пишу истину о Јасеновцу…А онда је истина о масовним злочинима и стратиштима у НДХ васкрсла… многе јаме са  српским костима су 80-их почеле да се откопавају по Хрватској и Херцеговини…. потом је дошао нови рат 1991-1995….и први пут Срби нису ишли, као овце на клање…бранили су свој праг, своју децу, дедовину… и криви сушто су преживели, јер је требало да нестану са простора Хрватске и БиХ. Све се чинило да буде нови геноцид над Србима. Генерал Ратко Младић, славни храбри командант Војске Републике Српске, наша жива легенда, бранио је свој народ, који је био без заштите. Сви су се за рат спремали и Хрвати и муслимани, плански, уз помоћ западних сила, само су Срби наивни и голоруки, веровали да се неће срушити држава коју су својом крвљу градили за све народе у Југославији.

Генерал је заточен у Хагу, зато му суде, јер није допустио да над Србима поново буде извршен геноцид. Чинио је оно што и сваки часни војсковођа, као и сви наши официри, генерали којима се судило у Хагу, зато што су бранили Косово и Метохију, Србе у Хрватској, Босну… морали су да буду кажњени од за те сврхе оформљеног суда у Хагу, као продуженој руци НАТО. Хашки трибунал је НАТО и америчка, освета над најбољим српским војницима – речју – ОСВЕТА моћних и злих.

Да ли ће се икада сазнати колико је убијено Срба у усташким логорима од 1941. до 1945. године? 

Према још увек јавности недоступним подацима Војног архива ондашње Југославије, у НДХ је мучки побијено преко 1.230.000 Срба. Према извештају, проф. др Србољуба Живановића који је 1964, са екипом врхунских стручњака боравио месецима у Јасеновцу, научним методом утврдивши да је у Јасеновцу страдало најмање 730.000 Срба, преко 230.000 српске деце, око 23.000 Јевреја и 38.000 Цигана. После тог открића, проф. Живановић, сада академик Енглеске краљевске академије, др медицине и антрополог, морао једа бежи из Србије, како би сачувао живу главу од освете титоистичког режима. Тито је наредио одмах после завршетка Другог светског рата да се затрпају све јаме у којима су бацана деца, старци, жене – Срби. О страдању у концентрационим логорима у НДХ, генерацијама које су стасавале у СФРЈ говорили су деценијама да су у НДХ страдали антифашисти и њихове породице. Ја припадам тим генерацијама. Ми нисмо знали истину шта је био Јасеновац. Нити смо знали да је у НДХ био логор Јастребарско- једини концентрациони логор за децу на свету, који је систематски убијао српску децу од 1941-1945.

Ако се има у виду да је огромна већина Хрвата српског порекла (покатоличени Срби два века уназад) онда је овај злочин још монструознији. Браћа убијају браћу, зато што нису римокатолици, зато што су православци. Срспки народ који је створио велику Југославију својом крвљу је исписао слободу за све народе на овом подручју Балкана.

НДХ није могао да изврши геноцид над српским ставовништвом на подручју Хрватске, БиХ, и дела Војводине, простор који су од Хитлера добили на управљање, да нису имали велику подршку Римокатоличке цркве и самог папе.

Никада српском народу није било лако, иако најбројнији на Балкану, увек се жртвујући за слободу околних народа, уместо захвалности добијали су нож у леђа. По бомбардовању нациста 6. априла 1941. када је разуршен Београд, уништена је Војска, краљ Петар малолетан, одведен је у Енглеску… српски народ остављен на немилост фашистима-усташама. Када је нацистичка чизма закорачила у Београд све је рушила пред собом, а Срби су одмах пружили отпор.Зато време долазак Хитлерових јединица у Хрватску10. априла 1941. на улицама Загреба масовно и хистерично је поздрављен. Наступила је еуфорија након нацистичке успоставе НДХ. За Хрвате су нацисти и Хитлер били „ослободиоци“. Хитлер је поздравио стварање монструозне државе НДХ која је систематски четири године и четири месеца убијала Србе. На територији БиХ и Хрватске било је неколико стотина јама у којима је смрт нашло на десетине хиљада Срба. Никада се неће сазнати прави број побијених недужних Срба – који је ужасан.

Пре него што наставим са излагањем о Јасеновцу, желим да вас упознам са чињеницом, да је после 73 године, Mинистарство спољних послова Србије са министром Дачићем уприличило, почетком ове године, у УН изложбу о страдањима Срба у Јасеновцу у НДХ, са фотографијама, документима. Гости изложбе били су преживели логораши који су причали о страхотама у Јасеновцу. У Хрватској држави, која је од рата 1991-1995, до данас, све ближа усташоидној творевини из 1941,Срби ни данас нису безбедни.Хрватска је бурно реаговала, називајући изложбу у УН провокацијом, опасношћу по српско-хрватске односе. Хрватска је одмах изјавила да Србија изложбом «манипулише и пласира лажне податке» а страдања жртава користи у «пропагандне сврхе». Чак је вршила притисак на Србију да се о Јасеновцу више не прича!

А како је почео геоноцид над Србима у НДХ?

Већ средином априла 1941, у згради болнице у Глини усташки министар правосуђа др Марко Пук одржао је тајни састанак са водећим главешинама. Ту је донета одлука да се одмах почне са планском ликвидацијом Срба, Јевреја и других „непоћудних елемената”.Усташки министар и опуномоћник, поглавника Павелића[2] за унутрашње послове у Новој Градишки, др Милован Жарко 1. јуна 1941. претећим речима је говорио о политици усташке НДХ:„ Ово има бити земља Хрвата и никога другог. И нема те методе, коју ми нећемо као усташе употријебити да начинимо ову земљу хрватском и да је очистимо од Срба.” У Загребу на јавним местима су висили натписи:„ Забрањен приступ Србима, Жидовима и Циганима”. Срби су носили плаву траку са словом П (православац) или црвену на којој је писало „Serben”.

ДЕПОРТОВАЊА И УБИЈАЊА СРПСКЕ ДЕЦЕ

Реченице које следе су Хитлерове и у извесном смислу, ће нам послужити, како бисмо схватили где су све завршавала деца са Козаре.[3] Најмање 40 хиљада дечака и девојчица са планине Козаре[4] умрло је поусташко-хрватским логорима смрти, а на хиљаде малишана је оставши без родитеља пребацивано у Немачку као свежа словенска крв нацистичким породицама без деце.

Најмање што можемо учинити то је да спречимо даљи прилив словенске крви… Зато је наша дужност да истребимо те народе. Мора се развити посебна техника истребљивања. Шта значи истребљење? Да ли се под тим подразумева уништење читавог народа. Наравно, тако ће ствар испасти. Ако имам снаге да без икакве гриже савести пошаљем у смрт цвет немачке омладине, зар онда немам право да уништим милионе ове инфериорне расе, која се множи попут гамади. Ја их нећу све поубијати, него спречити да се словени множе. Зато ћу мужеве раставити од жена. Има више начина да се један народ уништи, систематски, без крви. То ће бити планско уништавање народа.  Један од најважнијих задатака немачке политике биће да свим средствима спречи даљи пораст словенских народа“ – претио је Хитлер.

Тако су завршавала и деца Украјине, Белорусије, Русије…

Подаци о броју депортоване деце у Јасеновац су непоуздани, према писању титоистичке штампе и историјских читанки од 23. 858, до 40.000, или 68. 000. Броз није хтео да сатанизује свој хрватски народ и усташе, тако да је било уочљиво да у време његовог режима није смело да се помене српско име као страдалног народа. У документима је писало да су страдали „недужни грађани Хрватске и антифашисти”. Извештај Земаљске комисије из 1946. Злочини у логору Јасеновац, једва да помиње српски народ, као страдални. Чак међу члановима Земаљске комисије, која је по завршетку Другог светског рата пресуђивала усташама, није било ниједног Србина. У исказима које су Комисији давале преживеле жртве, логораши –такође нема Срба. Обично су изјаве узимане од Хрвата, Словенаца или Јевреја. Као да над Србима није извршен геноцид у НДХ. Јосип Броз Тито је заташкавајући хрватска злодела, свесно подржавао геноцид над српским народом. Стога не треба да чуди што се у свету није знало за српски Аушвиц. На подручју НДХ основанојеоко 30 концентрационих и сабирних логора: „Даница”, крај Копривнице, Вировитица, Винковци, Ђаково, Горња Ријека, Костајница, Тење крај Осијека, Јадовно, Госпић, Јасеновац, Керестинец, Карловац, Хрватска Дубица, Доњи Михољац, Јастребарско, Крушчица у близини Травника, Лепоглава, Логор-град, Земун, Стара Градишка, Славонска Пожега, Слано и Метајна на Пагу, Сисак (циглана), Лобор у хрватском Загорју, Ступачиново, Цапраг, Сајмиште, Логор Вила Лубурић, Дечји логор у Ливну

„Радни” логори, како су усташе звале концентрационе логоре- места су стравичне, мученичке смрти. У Јасеновцу се зна да су грађени насипи поред реке Саве од лешева. Јасеновачки логор (1941-1945) је најмонструознији концентрациони логор на овим просторима, а по злочинима и начинима мучења људи међу најстрашнијима у читавој тадашњој окупираној Европи. Хрватски логор смрти, према подацима истраживања, радио је 1.337 дана.Људе, децу, жене, старце, убијали су невероватном брзином. Познато је признање монструозног злочинца Љубе Милоша, да је за једну ноћ заклано више од хиљаду Срба у Јасеновцу.Јасеновачки логор формиран августа 1941. уништен је од стране усташа априла 1945, заузимао је око 210 хектара земље. Представљао је систем логора у коме је према до сада утврђеним подацима убијено преко 730. 000 Срба. Само у Градини највећем стратишту јасеновачких логора страдало је преко 400.000 хиљада деце, жена, стараца, људи.

На хиљаде српске деце је лета 1942. изведено из логора Стара Градишка, пети подлогор Јасеновца, и побијено, на десној обали Саве. Хрватски војници су српску децу убијали чекићима, штедећи муницију. Такво усмрћивање кроз смех су звали „чекићање”. Мања деца су на месту остајала мртва, а одраслију су убијали пред заједничком раком мањим чекићима, тако да су била само ошамућена. Деца су умирала у највећим мукама. Све је то чињено намерно, јер од почетка је у сваком логору, па и у Јасеновцу, извршавала наредба усташког поглавника да жртва што дуже умире. Усташки монструми Љубо Милош и Вјекослав Мајсторовић су на саслушању изјавили да су таква дечја гробља, због неубијених а затрпаних дечака и девојчица и по неколико дана, након егзекуција, „дисала”. Умирала су затрпана жива српска деца.

Усташки кољач Љубо Милош испричао је на суђењу у Загребу 1947. следеће:

Људи су долазили влаковима или пјешице. Био је ту и министар Турина, католички поп Крунослав Драгановић и Ивица Матковић, један од заповједника јасеновачког логора.То је био одбор који је прихватао Србе са Козаре. Највећи дио распоређен је у логоре Јасеновац и Стара Градишка, гдје су ликвидирани. Ја сам тада био са министром Турином и Драгановићем. Срби су скидани са камиона и морали су трчећим кораком, везани, да иду према логору. Пред улазом им јенаређено да сједну док се не смрачи а потом их је фра Мајсторовић-Филиповић ликвидирао уГрадини. Били су то дјеца и жене, неколико дестина тисућа. Процедура код ликвидације је таква, да када би транспорти стизали у Јасеновац, били су прабацивани на други колосјек који се налазио у самом логору. Ту су остајали до ликвидације. Највећи број масовних убистава обављан је ноћу. Сјећам се да су неколико пута, у току дана, убијане групе са преко 500 заточеника. Ликвидације које су обављане ноћу достизале су цифру и преко 1.500. Прилив заточеника је постао много чешћи, више пута тједно, али и по неколико пута узастопце. Укупан број ликвидираних заточеника у логору Јасеновац „Циглана” са околицом, како за моје вријеме, тако и за цијело постојање логора Јасеновац не би могао рећи нити ја, нити итко други, јер транспорти који су упућивани на ликвидацију нису нигдје, ни у ком случају, завођени у књиге, с намјером да се не сазна колико је људи ликвидирано. Тај број је огроман, управо непојмљив .”

ВАТИКАН И ГЕНОЦИД НАД СРБИМА

Кољаче, али само неке, после рата стигла је рука правде. Многи су, захваљујући Титовој подршци успели да побегну у САД, Аргентину… Неки су се хвалили да им је Броз лично помогао, попут Славка Дасовића, који је из Америке дошао, после неколико деценија, у Хрватску да умре. Вјекослав Макс Лубурић био је немачки агент, усташки злочинац. Његов живот је прекраћен 20. априла 1969. у Шпанији. Лично је био одговоран за смрт око 230. 000 српске нејачи. Управник Јасеновца Вјекослав Мајсторовић-Филиповић, приведен је правди 1945. У име Земаљске комисије, Мајсторовића, односно Фра Сатану испитивао Хрват – Војдраг Берчић. Адвокати, лекари, секретарица, сви си били Хрвати, осим једног Јеврејина. Срби су страдали највише и неупоредиво, а у процесу против Мајсторовића – скоро да није било Срба. Ни то, наравно, није случајно! Филиповић, односно Мајсторовић, признао је злочине. На суду се бранио изјавом да је српску децу клао да од њих не би постали злочинци кад порасту. Осуђен је у Загребу на смрт, стрељањем јуна 1945. Ватикан, римокатоличка црква се никада нису оградили од Мајсторовића и његових злочина, јер је он све време рата био њихов послушни фратар.

Америчка комисија за утврђивање злочина помиње податак о 1.400 католичких свештеника који су активно учествовали у клању и убијању, док је Милан Булајић, на основу исцрпног истраживања дошао до податка да је 1.171, католички свештеник убијао српску нејач, сарађивао са усташама или им пружао велику помоћ. Међу њима 27 фратара су били професори и чак 108 доктора наука. Анте Павелић је одликовао све те његове „хероје” за „високе заслуге” у НДХ.

Покоље Срба организовало је преко 130 римокатоличких свештеника, а њих 28 се лично „доказало” у масовном клању. У књизи „Јасеновачки логор” др Николе Николића, хрватског лекара који је преживео Јасеновац пише да је фратар др Срећко Перић испред олтара у католичкој цркви у Хрватској наредио верницима: „Хрвати, идите и побијте све Србе, али прво убијте моју сестру која се удала за Србина. Када завршите са убијањем, вратите се натраг у цркву и сва ће вам дјела бити опроштена!” Тог 20. августа 1941. више од пет хиљада Срба и српске деце било је поклано. Фрањевац др Алојзије Ћосић добио је хрватски орден за злочине које је починио против Срба, Јевреја и Рома. Жупник Никола Билогривић био је један од организатора истребљења Срба, Јевреја и Рома у Бања Луци.

Припадници хрватског римокатоличког клера помагали су отворено Павелићу и Алојзију Степинцу[5] да Хрватска постане језиво место геноцида. Римокатоличка црква је имала разумевања за све те злочине, па и за речи патолошке мржње фрањевачког фратра и гувернера Шимића, који је позивао: „Побити све Србе за што је могуће краће време. То је наш програм”.

Много српске деце је живо спаљено у Јасеновцу. За то се побринуо грађевински инжењер Хинко Доминик Пицили – шеф радне службе у систему јасеновачких логора. У усташку обрану ступио је 1942, поставши заповедник радне службе у логору  III Циглана у Јасеновцу. На тој је дужности био све до краја 1944, када је именован за заповедника логора. Према сведочењима логораша, користећи цигларске пећи, конструисао је  крематоријуме у којима  су од  фебруара и маја 1942. спаљивани живи и убијени заточеници. Пицили спада међу најсуровије усташе у све време постојања Јасеновца. Пицилију је заповедништво логора Јасеновац поверило изградњу два крематоријума, једног у старој циглани, другог у Градини. За кратко време је Пицили од једне цигларске пећи, преграђивањем направио неколико малих. Заједнички је био једино оџак крематоријума. Пећи су направљене тако да је свака могла да спали одједном 50 одраслих и 100 деце. У току једне ноћи крематоријум је гутао преко 600 људи. Врата су се отварала напоље, према тунелу, широком предворју ужареног пакла. У пећ су прво били бачени зидари логораши, који су градили по Пицилијевим нацртима. За неколико минута били су претворени у пепео а сам Пицили презадовољан својим монструозним пројектом. Температура у Пицилијевом крематоријуму била је преко 2.000 степени. Пицили и Макс Лубурић, заповедник логора тежили су да крематоријум буде тајна. Егзекутори су се плашили да крици људи које су живе спаљивали не чују остали логораши и да не направе побуну. Вентилација у крематоријуму није функционисала. Пицилијев крематоријум је, према исказима бројних сведока: Војислава Ковачевића, Бранка Балије, Јосипа Хершака, Маријана Хебнера спаљено око 20.000 убијених и живих људи, жена и деце, а 1945. с бившим заповедницима логора III Циглана, Љубом Милошем, Динком Шакићем и Мирославом Филиповићем организирао је спаљивање убијених и умрлих логораша како би прикрио почињене злочине. Учествовао је у ликвидацијама преосталих логораша у марту 1945. Након завршетка рата губи му се сваки траг.

Јасеновачки логор је најмонструознији концентрациони логор на овим просторима, по злочинима, начинима мучења људи је међу најстрашнијима у читавој тадашњој окупираној Европи. Организатор холокауста над Србима од 1941-1945. мирно је седео у Ватикану, док су егзекутори били оримљени Хрвати. Бројни подаци потврђују фанатизован карактер Павелића и Степинца. У процесу „прочишћења Хрватске нације“, српска деца била су прва која су убијана, заједно са одраслима, чак и ако су их мајке још увек дојиле. Најмлађа су била још у колевкама, док су најстарија била око 14 година старости. Током Другог светског рата, једино место у целој Европи где су постојали специјални логори за децу била је Хрватска. Ватикан на челу са Пачелијем (Пије XII) није видео ништа лоше што је „верни и одани католик” Анте Павелић у време монструозне НДХ на најужаснији начин побио милион и двеста тридесет хиљада српске нејачи. Одобрио је папа и да римокатоличка црква „присвоји” и целокупну имовину СПЦ, убијајући на стотине православних свештеника.

ПРЕБИЛОВЦИ СЕЛО СРПСКЕ ГОЛГОТЕ

НДХ је у току Другог светског рата починила стравичан геноцид над српским народом. Према подацима Војног архива СФРЈ ,НДХ је прогутала 1.132.000 српских живота. Званична историја каже да је само у Јасеновцу, најстрашнијем усташком логору смрти- убијено на најзверскији начин, који до сада није забележен у историји -780.000 Срба, од тога 230.000 српске деце. Ми, Срби, то никада не смемо заборавити. Наша несрећа је што свет не зна за геноцид над српским народом, који ни данас не престаје, а Српски народ колективно криве за Сребреницу, што је подмукла историјска лаж, којом желе да прикрију геноцид над Србима у НДХ.

У току Другог светског рата НДХ је имала 30 концентрационих логора, од тога 26 у Хрватској.  НДХ је у току Другог светског рата обухватала данашњу Хрвастку, БиХ и Војводину, коју су  Нацисти отели од Србије и присилно је припојили је тадашњој фашистичкој Хрватској… У НДХ је постојао једини концентрациони логор  на свету за децу – српску – Јастребарско, код Загреба. Тамо је потровано, заклано, или су живу децу бацале монахиње у ископане јаме  фрањевачког манастира, у којем је био логор. Побијено је у фрањевачком манастиру у Јастребарском око 20. 000 српске деце од две до 12 година старости.

Овај језиви концетрациони логор је три пута током Другог св. рата посетио поглавник хрватске римокатоличке цркве Алојзије Степинац, који је био и налагодаваца уништавања Срба у НДХ.

Степинца данас Римокатоличка црква, Ватикан и Хрватска желе да прогласе за светитеља и тог хрватског злочинца у ризи – сврстају у ред св. Серафимом Саровским, Сергејем Радоњешким, Владимиром  московским, српским Светим Савом… Врши се притисак на Србију, СПЦ, траже да нашу земљу посети папа да би издејствовао конанизацију Степинца –  не смемо то допустити!

Желим да вам кажем неколико реченица о српском стратишту у НДХ, за које је  познати јапански лист „Асхаи Шимбум”, писао је четврти на листи најстрадалачкијих села на свету.

Тог 6. авугста 1941. у српско напредно село са 1000 становника, у доњој Херцеговини, ушли су хрватски усташки војници, и починили невиђени ужас, масакрирајући 826 жена, стараца, српске деце. Затрто је у селу 67 породица. Преживело је само 150 становника. Комунистичка власт је дуго скривала истину о Пребиловцима, и околним селима, где је побијено још 4.000 Срба.

Истичемо Пребиловце, јер су 90-их година родбине пострадалих, ушли у забетонирана јаме и 4. августа су мученичке кости пренели у крипту спомен цркве Сабора српских светитеља. Служио је литургију тада српски патријарх Павле. Почивали су у миру свега годину дана, јер је у рату у Хрватској 1992. Хрватска и Туђманова војска  разнела бомбама  и цркву и крипту и цело село. Тако су мртви пребиловачки мученици по други пут побијени. Пре пет година на месту разорене цркве, изграђена је нова, и пронађени делови минираних костију српских мученика, сакупљени у костурници – поново су  похрањени у крипту новоизграђеног храма Васкрсења Христовог.

Тренутно у селу живи 47 Срба, који су успели да преживе недавни рат у Хрватској.

Сећам се сусрета са Миладином Екмечићем из Пребиловаца. Рекао ми је да је његов отац Бранко 4. августа 1941. изгубио супругу Милеву и три сина. Бог му је 1947. послао опет жену Милеву, која му је изродила три сина. Миладин носи име свог убијеног најмлађег брата. Пребиловци су симбол српског страдања и васкрсења са Библијском поруком.

Биљана Живковић

  

Литаратура: др Никола Николић, „Јасеновачки логор”, К. Дешнер, „Политика римских папа”, „Злочини у логору Јасеновац” (1946), „Деца у логорима смрти”(1986),„Извештај Земаљске комисије”(1946), „Концентрациони логор Јасеновац”, Р. Булатовић, „Документи о протународном раду и злочинима једног дијела католичког клера”,(1946), „Јасеновац и сребренички мит”( 2012).

[1]Независна Држава Хрватска (скраћено НДХ) је била квинслиншка (марионетска) држава основана на делу окупиране Краљевине Југославије, која је уз помоћ Хитлерове Немачке постојала под вођством усташког режима од 1941. до 1945. НДХ је у историји остала забележена по зверствима и геноциду које су припадници режима чинили над Србима, Јеврејима, Ромима, као и Хрватима неистомишљеницима, претежно комунистима.

На челу НДХ се налазио Анте Павелић и његове усташе: ова фашистичка организација је основана 1929. уз помоћ фашистичке Италије, која је обезбеђивала центре за обуку, финансијску и политичку помоћ. Подршка је долазила и од присталица Хрватске странке права, коју је основао Анте Старчевић крајем 19. века. Програм НДХ, који је формулисао Миле Будак, био је да се очисти Хрватска од Срба „убијањем једне трећине, протеривањем друге трећине и асимилирањем преостале трећине“. На територији НДХ су основани концентрациони логори, од којих је најпознатији био Логор у Јасеновцу.

[2]AntePavelić (Bradina, 14. jul 1889 — Madrid, 28. decembar 1959) jebiojedanodosnivačaivođanacističko/fašističkogustaškogpokretairatnizločinac. PosleokupacijeJugoslavije, nacističkiokupatorpostavljagana čelomarionetskeNezavisneDržaveHrvatske, satitulompoglavnika.

[3]Козара је планина у сјеверозападном дијелу Републике Српске, БиХ Омеђена је ријекама Савом на сјеверу, Врбасом на истоку, Саном на југу, Уном на западу и Гомјеницом. Највиши врх Козаре је Лисина (978 м нмв.). Козара се протеже у правцу сјеверозапад-југоисток на подручју 7 општина: Нови Град, Костајница, Козарска Дубица, Градишка, Лакташи, Бања Лука и Приједор.Удругом светском рату у највеђој офанзиви усташко-фашистичких снага против партизанских јединица, побили су 90 становништва, од тога…највише деце и жена , јун и јул 1942.

[4]Србе су усташе убијале клањем на лицу места непосредно након заробљавања или маљевима на обали Саве код Босанске Дубице, а неки су по захтеву немачких власти, првенствено Глеза фон Хорстенауа, одведени на рад у Немачку. Међу овима је проценат преживљавања био знатно већи. Преостали су одведени у хрватске концентрационе логоре, махом у Јасеновац и Стару Градишку.После заробљавања народ је транспортован делимично у Јасеновац, а делимично у оближње привремене логоре код Босанске Дубице, Костајнице и друге одакле је затим пребациван у Јасеновац у групама по неколико хиљада људи. Жртве су убијане одмах. Према сведочењима Јевреја сабраним у књизи „Сећања Јевреја на логор Јасеновац“ усташе су се брзо решиле огромног људства са Козаре. Према тим сведочењима, усташки кољачи су се тих дана највећих покоља Козарчана „по цели дан вуцарали по логору и смејали се пред заточеницима, певали и хвалили се како су данас имали много посла“.

По усташким и немачким документима, у козарачкој офанзиви заробљено је преко 80.000. људи. Спомен парк Козара прикупио је непотпуни списак од 33.398 побијених козарачких цивила док судбина многих несталих ни до данас није позната, поготово српске деце

[5] Алојзије Степинац (1898-1960) је био загребачки надбискуп, кардинал и блаженик је Римокатоличке цркве. Учествовао је у масовном покрштавању православних Срба у католике, односно Хрвате на територији усташке НДХ. Са Антом Павелићем је од почетка његове владавине имао добру сарадњу.Благословио је покоље Срба.

***

ПОВЕЗАНО:

Биляна Живкович: НЕЗАВИСИМОЕ ГОСУДАРСТВО ХОРВАТИЯ СОВЕРШИЛО ГЕНОЦИД СЕРБОВ ВО ВТОРОЙ МИРОВОЙ ВОЙНЕ

Тема по которой выступаю: Ясеновац – крупнейший концентрационный лагерь для сербов на Балканах во Второй мировой войне в Независимом Государстве Хорватии, для нас весьма болезненна. С нею сталкиваются все поколения сербов. До тех пор пока мир не узнает, что в НГХ с 1941 по 1945 гг. произошёл ужасающий геноцид, наподобие холокоста евреев, сербский народ не сможет спокойно жить на своей многовековой территории.

——–

7.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

5 replies »

 1. Свих ових година, могу се често читати или слушати разна мишљења и изјаве појединаца, који имају за циљ, да изједначе припаднике српског народа, који поштују традицију и културу свога народа, са усташама и усташком идеологијом, што је недопустиво и представља јавно вређање припадника српског народа.
  Изједначавати његовања културе и традиције једног народа, са усташком идеологијом и усташким геноцидом, је циљано срачуната пропаганда, да би умањила усташка и нацистичка злодјела и геноцид, те покушаји, да их успоређују и своде у исту раван, са дугогодишњим народним обичајима и традицијом.
  Које су то изопачене личности, које могу сводити и успоређивати један народ- српски, кога су нацисти и фаштисти имали намеру истребити у што већој мери, о чему говори велики број успостављених и организованих логора у току Другог светског рата.
  Логори нацистичке Немачке у Србији, концентрациони, сабирни, радни, били су врста затвора који су били створени за припаднике српског народа и Јевреја, те политичке противнике и било коју групу људи, која се супростављала њиховој идеологији, а у којима су грађани Србије затварани, најчешће без икаквог или појединачног судског процеса. У њима су затвореници зверски мучени, гоњени на тешке радове, оскудно или никако храњени и одевани, стрељани и вешани, нагоњени на самоубиство. У овим логорима становници Србије су током Другог светског рата практично систематски уништавани.
  Тако су по узору, на сличне нацистичке логоре у Немачком Рајху, 1941. године настали најпознатији логори за уништавање.
  У циљу што лакшег и темељитијег спровођења тортуре над српским народом, те спровођења планског и систематског геноцида, нацисти су у Србији, НДХ, Босни, почев од 1941. године, водећи се нацистичком идеологијом – физичким уништењем у концентрационим логорима, којима је требало да се оствари нацистичко-расистичка теорија о „чистоћи аријевске расе” али и „теорија о чистоћи, хрватске нације, спроводили своје крваве стратешке циљеве у дело.
  У Београду су, за време Другог светског рата, постојала четри логора: Бањица, Старо сајмиште, Топовске шупе и Милишићева циглана;
  У Шапцу су постојала два логора: логор у касарнама на месту званом Сењак и логор у баракама на Сави;
  У Нишу, је постојао логор Црвени крст;
  У Бору је основан међународни радни логор „Борски рудник”;

  Логори под управом НДХ :

  Логор Старо сајмиште у Земуну, на територији која је ушла у састав НДХ (на захтев Хрвата, Немци су им уступили ту територију и на њој дозволили успостављање логора. Ураву над логором су имале усташе и немачке СС трупе) и сабирни логор у Сремској Митровици.

  Неки концентрациони логори у НДХ, у Другом светском рату, били су већ основани, и постојали су, већ првих дана усташке владавине. Усташе су затекли (од полицијског режима Бановине Хрватске) два дотадашња логора — у Лепоглави и Крушчици.
  Анте Павелић је »Законском одредбом« од 17.априла 1941.г. (»за обрану народа и државе«), наредио проширење концентрационих места, за већи број затвореника.
  Прво уређење концентрационих логора, обележавала је поменута Павелићева »Законска одредба о упућивању непоћудних и погибељних особа на присилни боравак у сабирне и радне логоре« (од 25. Новембра 1941.г).
  На територији НДХ, основани су логори: : » Даница « у Копривници, углавном за Србе и Јевреје;
  Затим логор » Керестеинец « , којег је ту оставила Бановина Хрватска, а усташе су их преузели;
  Средином априла 1941, непосредно након проглашења НДХ, формира се од стране државног органа НДХ – полицијске управе, комплекс концентрационих логора Госпић – Јадовно – Паг, познат и под називом Госпићка група логора;
  Овај комплекс логора, састојао се од логора Госпић, логора Јадовно, логора Слана и Метајна на острву Пагу, логора Ступачиново, логора –сабиралишта Максимовића штале и логора – сабиралишта на железничкој станици Госпић;
  Као главна места за ликвидацију заточеника, усташе су користиле безбројне велебитске крашке јаме, у које су након ударца ножем или маљем, бацали често још полуживе жртве.
  Крашке јаме, саставни део овог комплекса логора, које су узеле највећи број жртава, су Шаранова јама , јама Бадањ, јама Јамина, Мацолина јама и Јарчја јама;
  Велики број заточеника овог комплекса логора, ликвидиран је везањем камена око врата и суновраћивањем у море подвелебитског канала.
  Јадовно се називало, један овећи жицом ограђени простор, на пропланку Велебита (крај Госпића), у којем је било саграђено неколико барака;
  На острву Пагу, постојао је од средине јуна 1941. логор (за мушкарце) и у Метајни (за жене и дјецу);
  У Крушчици (код Травника), основан је логор јуна 1941.г;
  У Старој Градишки, основан је усташки логор, половином маја 1941.г;
  У Лобору, близу Златара (у Хрватском Загорју), логор је основан почетком септембра 1941.г. и то углавном за жене и децу;
  Ту су прикупљена деца поубијаних родитеља, затим она, која су била похватана приликом »чешљања терена«.
  Логор у месту Тење, близу Осијека, основан је јуна 1942.г, те су у њега смештени затвореници Срби и Јевреји, које су доведени из Славоније и Срема ;
  У Лепоглави је, већ од првих дана усташке владавине основан логор;
  Јасеновац је био најстрашнији усташки логор, у којему је спроведено масовно убијање логораша.
  Тај логор, основан августа 1941., био је највеће и најужасније усташко губилиште логораша, похватаних по Хрватској, Славонији и Босни;
  Сведок Косина Фрањо, исказао је: »… Пред Божић 1944.г. и то једне недјеље, видио сам „ како је око 11 сати, тјерано око 40 голих жена и дјеце из логора на Граник, гдје им је Лубурић ножем пресјекао врат, а Прпић распорио трбух, те их бацили у Саву; Видио сам другом згодом, кад је вјешано 35 заточеника, а међу њима и једна жена, која је имала у логору четверо дјеце. Дјеца су приликом њеног вјешања плакала за њом и хватала јој се за сукњу, али је Пицилли, једну 6-годишњу дјевојчицу ударио ногом тако снажно, да јој је пукла лубања…« (исто дјело, стр. 25).
  Други преживјели логораш, Мате Сулина исказао је, како је био очевидац, када су усташе једној трудној жени распорили трбух и извадили дијете, а другој нетрудној отворили трбух, па јој то дијете у трбух угурали… (сви искази објављени су у зборнику «Злочини у логору Јасеновац«, Загреб, 1948).
  Тај логор био је подијељен на четири дијела (Крапје, Брочица, Циглана и Кожара).
  „Деца нису била поштеђена, и за њих су постављени посебни логори.
  Између осталих, ових девет: Лобор, Јабланац код Јасеновца, Млака, Бросице, Устици, Стара Градишка, Сисак, Јастребарско и Горња Ријека.
  О уништењу деце на овим местима, постоје искази очевидаца (Авро Менхетн (Америка): „У то време су у логор у Старој Градишки свакодневно долазиле нове жене и деца. После четрнаест дана, заповедник логора Врбан, наредио је, да сва деца буду одвојена од мајки и стављена у једну собу. Нама десеторици је било речено, да их тамо носимо у ћебадима. Када је соба напуњена, Врбан је пустио отровни гас и убио их.“

  Према резултатима досадашњих истраживања, у НДХ, од 1941. до 1945. г. живот је изгубило 74.762 деце, од чега је 60.234 убијено, док се 14.528 воде као жртве рата.

  Списак логора: Логор Јасеновац; Логор Стара Градишка; Логор Сајмиште; Логор Ступачиново; Логор на острву Пагу ( логор Слана и логор Метајна); Логор Ђаково ; Логор Госпић; Логор Јадовно ; Логор Цапраг; Логор Лепоглава; Логор Даница у Копривници; Логор Керестинец; Логор Крушчица , крај Травника; Логор Лобор, близу Златара ( у хрватском Загорју ), углавном за жене и децу; Логор Тења; Логор Јастребарско; Логор Вила Лубурић; Дечији логор у Ливну; Логор Доња Градина; Концентрациони логор Аушвиц, где су углавном, логораши нестали;

  Свиђа ми се

 2. ГОСПОДЂО ЖИВКОВИЋ ЗБОГ ЧЕГА СРБИЈА ОДНОСНО СПЦ НЕ ТУЖИ ватикан КОЈИ ЈЕ ФИНАЦИЈСКИ ПОМОГАО курвате У УБИЈАЊУ СРБА ЛИЧНО МИ ЈЕ ПРИЧАО ЈЕДАН ЧЕТНИК ДЈЕТЕ ОНАКО ХЕРЦГОВАЧКИМ ДИЈАЛЕКТОМ ТРИ ПУТА СМО ПОКУШАЛИ ДА ОСЛОБОДИМО ЈАСЕНОВАЦ АЛИ УВЕК СУ НАС СА ЛЕДЂА НАПАДАЛИ партизани СА ЛЕДЂА Е ТО ЈЕ ТА ТУЖНА ИСТИНА НИКО НЕ ЗБОРИ ДА ЈЕ ПРЕКО 90 ПОСТО СРБА ПО РОДЂЕЊУ БИЛО У партизанима УМЕСТО ДА СУ СВИ СРБИ ОТИШЛИ ТАД У ЈКВУО КА МОЈА ДВА ЂЕДА БОГ ДА ИМ ДУШУ ПРОСТИ КАКВИ СУ ОНИ СРБИ БИЛИ ТАКАВ САМ И ЈА КА ОНИ НА ПРАВОЈ СТРАНИ СЛЕДБЕНИК ЕРП И КОСОВСКЕ МЕТОХИЈСКЕ У ПРОГОНОНСТВУ ЧЕСТИТОГ ВЛАДИКЕ АРТЕМИЈА И ВЛАДИКА НАУМА МАКСИМА НИКОЛАЈА ТЕ КАЛУДЂЕРА И МИНАХИЊА ГОРЕ СПИМЕНУТЕ ЕПАРХИЈЕ ПОСЕБАН ПОЗДРАВ НАПЕЋЕНОЈ БРАЋИ И СЕСТРАМА НА КОСОВУ МЕТОХИЈИ И У ПРОШИРЕНОЈ ЦРНОЈ ГОРИ ПОЗДРАВЉАМ БРАТА РАДОВАНА ДАМЈАНОВИЋА МОГ БРАТА ХЕРЦЕГОВЦА КОЈИ ОТВАРА ОЧИ УСПАВАНОМ СРБСКОМ РОДУ У ВОЈВОДСТВУ СВЕТОГ САВЕ СССС

  Свиђа ми се

 3. Treba malo bolje razmotriti ko stvarnom stoji iza Pavelića i NDH a i samoga Hitlera i nacističke Nemačke? Dali je to samo nacistička Nemačka ili i oni iz senke koji su možda glavni kreatori i koji su ga spasavali preko Pacovskih kanala, posle kraha nacizma?Po meni odgovor se nameće na krupni kapital zapada koji je naoružavo Hitlera i Jezuiti iz Vatikana, koji su kreatori svakoga zla koje je posejano po celom svetu još od doba kolonijalizma pa sve do današnjih dana!

  Liked by 1 person

 4. Zalosno al istinito…jos zalosnije.. sto vecina srba patoloski ih voli i zove bracom…sto je rekao stevo krajacic milentiju popovicu koliko jos da vas pokoljemo da nas nezovete bracom…..pa zamislita djokovica koi poziva da navijamo za naciju koja nas je klala u zadnih 150 god

  Liked by 1 person