АКТУЕЛНО

Штрбац и Дмитровић за Пинк: Ревизија историје и рехабилитација усташтва су у Хрватској ДРЖАВНИ ПРОЈЕКАТ за који се издваја много новца! (видео)


Гости “Националног дневника” (6.11.2018.) оценили су да, то што се глорификација усташтва одвија на хрватској националној телевизији, јесте један од доказа да хрватска влада стоји иза покушаја да се историја “опере”, те да се промене и потпуно замене чињенице о Независној Држави Хрватској. Кажу да су Хрвати отишли толико далеко да покушавају да Јасеновац представе српским логором у којем су убијани Хрвати и да су Срби у НДХ чинили злочине над Хрватима.

У низу скандалозних дела у којима се минимизирају српске жртве, а оправдава и рехабилитује усташтво, нашла се и књига “Идеологија и пропаганда геноцида над Хрватима, пројекат хомогена Србија 1941”, сплитског “историчара” Стјепана Лозе. Он у њој тврди да су током Другог светског рата Срби извршили геноцид над Хрватима.

Председник Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац ову вест коментарише као државни пројекат којим се врши ревизија историје, а помало и рехабилитује усташтво.

– Споменуо бих култни филм “Јасеновац – истина” Јакова Седлара из 2016. године у којем су ове небулозе и постављене. Наводи се да су се у Јасеновцу слушале опере, да су људи играли фудбал, да су правили делове за авионе… – наводи Штрбац.

Каже да, читајући дело аутора Лоза, закључује да ту има и хрватске освете и револта јер Српска православна црква омета Хрвате да Алојз Степинац буде проглашен за свеца.

Хрватска историја у великој је мери фалсификат, о чему говоре бројни интелектуалци и стручњаци, оцењује новинар Ратко Дмитровић.

27 година трпим критике јер причам да је у Хрватској распадом Југославије створена држава која је на темељима НДХ. Видимо два паралелна процеса: један је прављење државе која само због околности није толико брутална према Србима, а други је прање историје, прање Независне Државе Хрватске и прање онога што је она била – оцењује Дмитровић за Пинк. Додаје да ово данас више “није ни лудило”, већ се потпуно замењују тезе, те произилази да је Јасеновац био српски логор у којем су убијани Хрвати и да су Срби у НДХ чинили злочине над Хрватима.

– Хрватска је, уз Пољску, најчистија национална држава у Европи, па и у верском смислу, при чему постоје грађани првог и другог реда, као у НДХ. То је отишло толико далеко да је и потпуно прихваћено, па чак држава ово и финансира – каже Дмитровић за Пинк.

Подсећа да је Влада Хрватске формирала групу која је радила на томе који симболи могу, а који не, да буду у јавној употреби, те је тако рехабилитован усташки поклич “За дом спремни”, подсећа Дмитровић за “Национални дневник”.

Каже да Европа ћути, а да би Влада Србије морала да реагује на последње догађаје, па чак и да повуче своје амбасадоре.

Када је реч о нападима на СПЦ, Штрбац подсећа да се Степинац у Хрвата одавно сматра свецем, иако за свеца није званично проглашен.

– Сећамо се да је прошле године такозвана Мешовита комисија имала шест састанака и да се завршила “нерешено”, односно да и даље нема назнака хоће ли папа канонизовати Степинца. Ово Хрвати не могу да забораве Православној цркви – каже Штрбац.

То што се глорификација усташтва одвија на хрватској националној телевизији још један је доказ да хрватска влада стоји иза овога, сматра Дмитровић.

Хрвати су били под великим притиском у комунистичкој Југославији да су починили велике злочине за време НДХ и сада треба да се оперу. Најбољи начин им је овај који видимо данас, оцењује Штрбац.

– Ово јесте државни пројекат у који се улаже много новца, а чији су производ овакве књиге и филмови – каже Штрбац.

У Хрватској, држави која је створена 1991. године, за рекордно кратко време срушено је око 3.500 споменика и спомен-обележја антифашистичке борбе, каже Дмитровић.

Антифашизам у Хрватској била је борба Срба у Хрватској, Срба којих је у партизанским антифашистичким јединицама до капитулације Италије било 93 одсто. Хрвати свесно знају да то није била њихова борба. До те мере иде њихово фалсификовање да је Иво Јосиповић, док је био председник, у једном говору у Бриселу рекао да су Хрвати народ који је Европи дао највише доприноса антифашизму, прећуткујући податак да је то антифашизам Срба из Хрватске – каже Дмитровић.

ИЗВОР: ВЕРИТАС

———–

8.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић