АКТУЕЛНО

Порошенко затражио од Руске православне цркве „напусти Украјину, заједно са својим свештеницима“


МОСКОВСКА ПАТРИЈАРШИЈА: У УКРАЈИНИ ПОСТОЈИ САМО КАНОНСКА УКРАЈИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

У свему што Петар Порошенко ради и говори присутна је готово увек и – русофобија. Тако је себи дозволио да изговори: «Russia Today је донела  антиамериканизам у америчке домове. Russia Today је донела евроксептицизам у европске домове». На ово је главна уредница Russia Today – Маргарита Симоњан – одреаговала кратко, али убедљиво: „А ко је у твоју кућу унео алкохолизам, бедниче? Ми сигурно нисмо!

Порошенко, фото ФАКТИ

УКРАЈИНСКИ председник Петар Порошенко, који је марионета Вашингтона, затражио је од Руске православне цркве да „напусти Украјину, заједно са својим свештеницима“.

На ово је одмах одреаговала Московска патријаршија. портпарол патријарха Москвоског целе Руси – Александар Волков – поводом Порошенковог испада је изјавио:

„Имамо прилику да слушамо низ безумних и неадекватних изјава – поред Петра Порошенка – и политичких функционера Украјине. Све је то, са једне стране, очекивано, али је и без преседана јер ни у једној нормалној земљи шеф државе не тражи да нека религиозна организација из политичких разлога напусти његову земљу“.

Волков је подсетио да су припадници државног врха у кијеву много пута обећавали да никаквог гоњења ни притиска на припаднике Украјинске православне цркве неће бити, па наставио:

„А што се тиче `представника Руске православне цркве` – не знам кога је имао у виду с обзиром да на територији Украјинске православне цркве нема чак ни званичног представника РПЦ. Све што постоји у Украјини – то је Украјинска православна црква,  са њеним верницима, свештеницима и епископима“.

Порошенко је дословно рекао да „свештеници Руске православне цркве немају шта да траже у Украјини“ и да „треба да се врате у Русију“.

Волков је посебно нагласио и упозорио Порошенка и његов режим:

„Идеју стварања такозване јединствене украјинске цркве наметнула је власт у Кијеву. То је грубо насиље над религиозним убеђењима већине Украјинаца. Суд историје ће пре или касније дати тачну оцену тој авантури“.

У свему што Порошенко ради присутна је готово увек и –русофобија.

Тако је себи дозволио да изговори: «Russia Today је донела  антиамериканизам в америчке домве. Russia Today је донела евроксептицизам у европске домове».

На ово је главна уредница Russia Today – Маргарита Симоњан – одреаговала кратко, али убедљиво:

„А ко је у твоју кућу унео алкохолизам, бедниче? Ми сигурно нисмо!“

 

ИЗВОР: ФАКТИ

———–

9.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »