АКТУЕЛНО

ПОЛИТИКА: Упозорење да неки лекови за висок притисак могу изазвати рак коже


Агенција за лекове и медицинска средства упутилa је писмо здравственим радницима у ком упозорава да постоји ризик од немеланомског карцинома коже повезаног са применом хидрохлортиазида.

Лекови који су у изузетно широкој примени у Србији, јер се дају свим пацијентима оболелим од хипертензије, а садрже активну супстанцу хидрохлортиазид, могу да изазову немеланомски рак коже

Фармакоепидемиолошка истраживања су показала да постоји повећан ризик од немеланомских карцинома коже (базоцелуларни карцином и планоцелуларни карцином) код излагања високим кумулативним дозама хидрохлортиазида, наводи се у писму Агенције.

Агенција саветује да пацијенти који примењују хидрохлортиазид, сам или у комбинацији са другим лековима, редовно врше преглед коже због могућег настанка било каквих нових лезија или промена већ постојећих лезија, као и да о свакој сумњивој кожној лезији одмах обавесте свог лекара.

„Сумњиве кожне лезије треба одмах прегледати, потенцијално укључујући и хистолошки преглед узорка биопсије“, упозоравае Агенција .

Пацијентима се саветује да ограниче излагање сунчевој светлости и УВ зрацима, као и да користе одговарајућу заштиту приликом излагања сунчевој светлости и УВ зрацима, како би се смањио ризик од карцинома коже.

Такође, напомињу да је потребно пажљиво размотрити употребу хидрохлортиазида код пацијената који су раније имали карцином коже.

Објављен је списак од 32 спорна лека:

Енелаприл, виваце, термикол, кораце, телмипрес, скоприл, ирузид, небилет, микардис, прилазид, лосар, еринорм плус, хемоквин плус, хемопрес, ирбенида плус, приленап Xa и приленап Ха Ел, прилинда плус, тенсек плус, јанида плус, амприл, казакомби, енап, лориста, толукомби, валсакомби, лодоз, кондиован, моноприл, енатес, биневол, тритаце и диунорм.

Кардиолози кажу да се ти лекови често преписују и упозоравају пацијенте да не прекидају терапију без консултација са лекаром.

Ти лекови се преписују, уз осталу терапију за лечење високог притиска, оболелима како би се избацио вишак течности из њиховог организма. Медикаменти спадају у такозване диуретике, чије се дејство испољава тако што се избацивањем сувишне течности из тела снижава крвни притисак и смањују отоци настали од задржавања те течности.

Р.П.

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

———–

17.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Кад ће Медицина да схвати и прихвати, да се она не бави здрављем, већ лечењем болесних, а да је здравље, брига целокупног друштва. Сава.

    Свиђа ми се