АКТУЕЛНО

СРЂАН НОГО: УКРАДЕНА ВАЖНА ДОКУМЕНТА ИЗ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ (видео)


На седници Народне скупштине 16. октобра, у оквиру посланичких питања народни посланик Двери Срђан Ного тражио је да ми Министарство одбране достави споразум закључен између војних представника СРЈ и НАТО, потписан 15. октобра 1998, затим забелешку са састанка између делегације СРЈ и војног руководства НАТО предвођене генералима Науманом и Кларком, одржаног у Београду 25. октобра 1998.

Такође Ного је затражио и писмо генералног секретара НАТО Хавијера Солане председнику СРЈ Слободану Милошевићу од 15. октобра 1998. године, као и одговор на поменуто писмо, као Хавијера Солане Милошевићу од 28. јануара 1999. године и одговор Савезне владе на то писмо.

У одговору на постављено посланичко питање, министар одбране Александар Вулин  казао је да Министарство одбране не поседује тражена документа. Поменута документа морају се налазити у архиви Министарства одбране, и могуће су само две опције: или министар не говори истину или су документа украдена.

Ного је подсетио и на критику због чињенице да је Момчило Перишић био на свечаном пријему поводом обележавања Дана Војске, који је организовао Председник Републике у згради Председништва 23. априла, када је он актер најсрамније афере која се везује за нашу Војску, јер је доказано ухваћен у шпијунирању за страну службу.

„Министар ми је одговорио да је он позвао Перишића, и да је Перишић формално невин, јер против њега није окончан кривични поступак, са којим се отеже већ 15-ак година. Тачно је да постоји пресумција невиности у кривично правном смислу, али је исто тако тачно да је Перишић ухваћен, са необоривим доказима, у шпијунским радњама“ – рекао је Ного.

Због овога остављамо резерву да поменута документа нису нестала, него да их је можда министар Вулин склонио, јер је управо Перишић потписник споразума са НАТО из 1998. године, којим су практично везане руке војсци у обрани од наступајуће агресије, и којим је НАТО добио могућност да неометано шпијунира део српске територије и припрема агресију која је убрзо уследила.

Сетимо се само како је својевремено Горан Свилановић украо споразуме Холбрук – Караџић и Холбрук – Милошевић, и за то до данас није одговарао. Предуго је шпијунажа и издаја била толерисана и пожељна у Србији. На тај начин ће и отклонити са себе сумње да је он сакрио тражена документа.

„Јасно је и у чијем је интересу било да украде наведена документа, јер она осветљавају сами почетак кризе око Косова и Метохије, и указују да НАТО никада није имао намеру да испоштује ниједан договор, и да шта год уради српска страна, нема никакав ефекат. Нити НАТО, као ни косовски Албанци нису испунили своје обавезе из споразума који су закључени, као и резолуција Савета безбедности УН, почевши од 1998. па до данашњег дана“ – каже Ного.

Он сматра да је фасцинантно да до сада надлежни органи нису утврдили да им недостају поменути документи, јер имајући у виду да актуелна власт већ пуних шест година води такозване преговоре везане за Косово и Метохију, и несхватљиво је да до сада нико није тражио ова документа, јер је логично да се наши преговарачи, у овом случају највиши државни званичници, упознају са свим досадашњим дешавањима везано за Косово и Метохију, а посебно на почетак кризе и 1998-1999. Ово указује да нису ни читали Резолуције Савета Безбедности УН везане за Косово и Метохију, а које претходе Резолуцији 1244, јер да су читали, видели би да Резолуција 1203 од 24. октобра 1998. помиње споразум између војних представника СРЈ и НАТО, закључен 15. октобра 1998. Све је још чудније, када се зна да је садашњи председник Србије био министар у републичкој влади 1998-1999. и да су му ови догађаји и ови документи морали бити познати.

Ного је данас поставио нова посланичка питања, писменим путем, министру одбране, управо везана за формирање комисије која би требала да истражи и утврди одговорност у вези нестанка поменутих докумената. Такође, поднео је и предлог Народној скупштини за оснивање Анкетног одбора који би испитао цео овај случај.

Он је такође упозорио министра Вулина да ако не формира комисију, и не утврди судбину тражених докумената чини кривично дело Непријављивање кривичног дела и учиниоца, члан 332. став 2 Кривичног законика, али могуће и друга кривична дела, попут кривичног дела Помоћ учиниоцу после извршеног кривичног дела члан 333. став 2 Кривичног законика. Ако је сам министар сакрио постојање ових докумената, то опет представља кривично дело.

„Непостојање одговорности државних функционера и носилаца правосудних функција је кључни проблем Србије, и борба за успостављање принципа да свако мора одговарати за своје поступке је најважније питање за које се морамо изборити. Зато ја нећу одустати од овог случаја. За почетак министар Вулин је одговоран да утврди судбину тражених докумената“ – закључио је Ного.

ИЗВОР: САОПШТЕЊА – Инфо служба Двери

***

ДА ЛИ ЈЕ ПОВЕЗАНО ИЛИ НИЈЕ, ЗАКЉУЧИТЕ САМИ…

***

БОШКО ОБРАДОВИЋ: У ТОКУ ЈЕ ДРЖАВНИ УДАР ВЛАСТИ НА ДВЕРИ

Председник Двери, Бошко Обрадовић, истакао је на ванредној КЗН у Чачку да је у последњих 48 сати кренуо свеукупни државни удар власти на Српски покрет Двери и да је комплетан државни апарат, од Тужилаштва, Управе криминалистичке полиције, Агенције за борбу против корупције, МУП-а итд, стављен у функцију притисака на Двери.

Његов говор преносимо у целости:

Сви елементи државне контроле који се не примењују нити на једну политичку организацију из власти користе се против Двери, и то тако што се више пута испочетка проверава оно што је већ проверено и у чему ништа није нађено, само да би се наставили притисци и опструкција нашег политичког рада. Државни апарат који је у овом тренутку упошљен да би се власт обрачунавала са опозицијом већи је него број оних који се баве шиптарским тероризмом на КиМ или испитивањем криминала и корупције у срцу система.

Кренимо редом:

1.       Оно мало предузећа у Србији која имају храбрости да послују са нама малтретирају се неосновано месецима уназад, а данас је више њихових власника позвано на информативне разговоре од стране Управе криминалистичке полиције, одсек за борбу против корупције. Данима траје упадање у приватне куће нашим пословним сарадницима од стране инспектора овог одсека УКП, без икаквог налога. Све ово је јасна претња да нико не сме да пословно сарађује са Дверима.

2.       Агенција за борбу против корупције тренутно чешља моју и имовину и приходе моје супруге, што сам у одговору директору ове Агенције данас поздравио написавши следеће: „Са великом радошћу примио сам Ваш допис којим се жели детаљније испитати моја пријављена имовина и приходи као народног посланика. Унакрсно испитивање имовине и прихода јавних функционера, као и са њима повезаних лица, јесте једна од најважнијих ствари у борби против криминала и корупције, која је у самом темељу политичког програма Српског покрета Двери. Изражавам своје велико задовољство што сам један од првих лидера политичких организација у Србији на коме се ово примењује, и надам се да ће исти третман имати и други, а посебно највиши носиоци власти у Србији и са њима повезана лица, почевши од председника Србије и председника Владе Србије. У супротном – не ваља Вам овај посао!ˮ

3.       Мештани који се буне против изградње мини-хидроцентрале у селу Ракита у општини Бабушница недавно су на полиграфу у Полицији морали да одговарају на питања типа: да ли су вам Двери наложиле да подметнете бомбу на поседу приватног инвеститора мини-хидроцентрале у селу Ракита?

Из свега овога закључујемо да је у току својеврсни државни удар власти на Двери, у коме се злоупотребљавају државне институције за обрачун са политичким противницима. Да се разумемо: Немамо никакав проблем са испитивањем наше личне имовине и прихода, финансијског или било ког другог пословања Српског покрета Двери. Од оснивања Двери најпре као удружења грађана, затим као групе грађана и најзад као политичке организације подносимо извештаје Агенцији за борбу против корупције и никада није пронађена ни најмања незаконитост или други проблем у нашем раду, а сва средства државног апарата су нас надгледала и проверавала.

Ово што се ради у последњих 48 сати доживљавамо као директан обрачун са Дверима као најозбиљнијом парламентарном опозицијом овој власти и једним од оснивача Савеза за Србију као највеће опозиционе групације у Србији данас. Даље јачање диктатуре и прогона неистомишљеника у Србији не води никуда и апелујемо на представнике власти да се са овим хитно престане. Ако немају аргументе за све наше критике власти и откривање разних режимских афера у скупштинским и медијским полемикама – не могу то надокнадити затварањем свих медија за опозицију и злоупотребом државних органа у сврху прогона и гушења опозиционих политичких противника.

ИЗВОР: САОПШТЕЊА-Инфо служба Двери

————

18.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »