АКТУЕЛНО

ВЕЛИКО „ОТКРИЋЕ“ ЛОНДОНА: Маша је као Путин! „Тајмс“ оптужио серијал да се бави „кремаљском пропагандом“


(Маша и Медо) Фото: РТС

Критичари оптужују руски анимирани серијал „Маша и Медвед“ студија Анимакорд да се бави „кремаљском пропагандом“ и да је инструмент „меке моћи“ Русије, пише лондонски „Тајмс“.

Лист наводи речи професора Ентонија Глиса с Бакингемског универзитета: „Маша има тврдоглав, непријатан карактер, притом је одлучна. Она превише тога преузима на себе. Неће бити преувеличавање ако кажемо да се понаша `путиновски`“.

Што се тиче Медведа, аутор је подсјетио на став предавача Талинског универзитета Пријита Хибемјагија, који је изјавио да је тај лик задужен за то да „промени лик Русије у свијести деце с негативног на позитивни“. У томе је Хибемјаги видио претњу по националну безбедност Естоније.

Истовремено, летонске критичаре је изнервирала и капа совјетског граничара коју Маша носи у једној од епизода, док тера зеца с Медведове ограде. Према њиховом мишљењу, Русија на тај начин демонстрира „заштиту својих граница“.

Број пратилаца „Маше и Медведа“ на енглеском језику на Јутјуб-каналу у овом тренутку је већи од четири милиона. Укупан број прегледа „Маше и Медведа“ прелази четрдесет милијарди.

Маша као Черчил

Коментарисање изјава западних критичара о политичкој пропаганди у анимираном серијалу „Маша и Медвед“ може да буде праћено само иронијом, изјавио је у суботу шеф студија Анимакорд, Дмитриј Ловејко.

– То је прилично тешко коментарисати без велике ироније. „Тајмс“ је требало да напише да се Маша понаша „черчиловски“ – рекао је Ловејко.

Он је, у истом духу, претпоставио да се рад „пропагандног органа при Кремљу – вероватно, одлично плаћа“.

– Нажалост, за 10 година нисмо добили ни копејку државног новца. И никога нисмо ни молили за то, јер смо ми чисто комерцијални пројекат – рекао је Ловејко.

Шеф студија је навео да аутори серијала нису имали на уму никакве политичке паралеле док су стварали „Машу и Медведа“.

– Увредљиво је то што тако озбиљан лист, уместо да пита нас, наводи мишљење, на пример, летонског критичара. Коментарисати шта је неко о нечему помислио прилично је тешко – додао је он.

———
19.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. pon, 19. nov 2018. 11:21 СРБски ФБРепортер је
  написао/ла:

  > РЕПОРТЕР posted: “ Критичари оптужују руски анимирани серијал „Маша и
  > Медвед“ студија Анимакорд да се бави „кремаљском пропагандом“ и да је
  > инструмент „меке моћи“ Русије, пише лондонски „Тајмс“. Лист наводи речи
  > професора Ентонија Глиса с Бакингемског универзитета: „“
  >

  Свиђа ми се