АКТУЕЛНО

МАЂАРСКА: Властимир Вујић – ЧЕТВРТ ВЕКА „ТЕСЛИНЕ“ СРПСКЕ ШКОЛЕ


Једина државно призната национална установа на српском наставном језику са 13 разреда у Мађарској, Српско забавиште, основна школа, гимназија, ђачки дом и библиотека „Никола Тесла“ у Будимпешти (која је пре четири године једина од свих просветних институција Срба у расејању добила статус и – Регионалне), 16. новембра ове године обележила је две и по деценије од школске самосталности (издвајања из некада заједничке српско-хрватске установе). Тај датум је уједно био и дан предаје на коришћење новог, проширеног дела школског комплекса који је у потпуности финансирала Влада Мађарске.

После интонирања мађарске и српске химне, верског обреда и богатог културно-уметничког програма који су извели ученици школе, било је речи о историјату ове установе и српског школства у Мађарској.

Затим је бројне званице поздравила директорка Јованка Ластић, потом је говорио државни секретар у Министарству за јавне ресурсе Мађарске Миклош Шолтес, а кратку беседу имао је и гост из матичне земље – Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развије Србије, који је својим присуством увеличао свечаност сународника. Министар Шарчевић имао је само речи хвале за ову елитну васпитно-образовну установу Срба, коју је први пут посетио давне 1995. године, када је број ђака три и по пута био мањи од садашњег (данас имају преко 500 ученика!).

Он се захвалио мађарској Влади на уложеним средствима и на пружању помоћи да се српска мањина очува на овим просторима, онако као што и Влада Србије пружа материјалну подршку мањинама, а посебно мађарској националној мањини у Војводини. Након програма уследио је пригодни пријем и коктел.

За „Печат“ из Будимпеште
Властимир Вујић

———–

21.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић