АКТУЕЛНО

Александар Вучић: „Људи мисле да је Косово наше од памтивека, али то није истина“


Председник Србије Александар Вучић гостује вечерас у емисији „Око интервју“ на РТС-у, а очекује се да ће главна тема разговора бити Косово и Метохија.

– Људи мисле да је Косово наше од памтивека, али то није равно истини. Имали смо проблема, увек се борили за тај простор и увек губили. Према попису из 1991. имали смо само 17 одсто нашег живља на КиМ, од 1981. године и били смо угрожени. Пре тога се подизао број од 1955. године, али онда су кренули притисци од албанске миграције. Они су били веома дисципиновани и све су давали за своју, албанску државу, а ми смо били пуни компромиса и напуштали смо и земљу. Сви су желели да ослободе тобоже своје иако је то било српско. Правили смо драматичне грешке, од деведесетих и касније не тако видљиве, али у смислу економског развоја биле су лоше – почео је Вучић упитан упитан каква је била српска политика према Косову.
Он је рекао да види да Срби с једне стране не желе решење косовског проблема, а са друге да не знамо са чиме се суочавамо. Поручио је да је према статистици и истраживањима у које је имао увид већина народа Србије жели да се задржи неки неутрални статус, али напоменуо да то није могуће.

Према Вучићевим речима, Албанци су спремни да за заокруживање косовске државности плате сваку цену.

– А, да ли смо ми? Питам вас шта ћемо да радимо уколико дође до било каквог сукоба? Зато сам све време говорио да морамо да пронађемо компромисно решење – испричао је Вучић, напомињући да је имао борбу са целим светом и Албанцима.

Казао је да ћемо имати много више проблема и од тога.

– То је оно што ми нисмо желели да разумемо своју ситуацију. Економска ситуација је нешто боља, а ми мислимо да можемо нешто и што не можемо – рекао је Вучић.

Упитан одакле му подаци о мишљењу народа о ком говори, рекао је да му је мало више информација доступну јер је на месту с ког може нешто боље да види. Рекао је да га нико није ни питао поводом економије када су морале да се доносе тешке одлуке.

– Желео сам јачу земљу, а не земљу у којој можемо само формално да затражимо независност – испричао је Вучић.

Упитан да ли у Србији има великих идеја и тако остваривих попут оних које је имао, између осталих, и Црњански.

– Има много идеја. Тешко ћемо ми Срби објединити све своје територије, али оно што можемо јесте да размишљамо о културолошком повезивању – објаснио је Вучић.

Скренуо је пажњу на то да срце може да говори једно, а разум друго и да ми имамо проблем да дефинишемо шта је то што можемо да учинимо на КиМ.

– Не желим да баналишем, о територијалном делу не желим ни да говорим. С друге стране ми разговарамо са људима који су страшно неозбиљни и то је опасно. Имамо проблем са односом са ЕУ. Да ли је Еу правична према нама? Није. Да ли су нам много тога добро учинили? Нешто јесу, много тога нису. Да ли се понашају подједнако према Албанцима и нама? Никако. То доводи до тога да данас у Србији имате најнижу подршку ЕУ и сада очекујете да ја кажем да то мора да буде наша политика у будућности да бих се некоме додворио, али не – то је наша опасност. Без обзира на све морамо да се боримо за пут ка ЕУ – рекао је председник Србије.

Према најави, међу темама о којима ће бити говора су: „Косовски Албанци по опробаној тактици последњих деценија инцидентима дижу улог и побољшавају своју преговарачку позицију. Ко им то толерише? Ко су спонзори косовске политике? Какву ће поруку Тачи да донесе из Вашингтона, од Помпеа и Болтона? Који је маневарски простор Србије? Шта ће донети мирни протести? Шта могу сада да очекују Срби са Косова и Метохије?“.

Председник је истакао да ЕУ не реагује када је реч о кршењу споразума ЦЕФТА.

– Морали су да реагују, а нису. Али шта ми да радимо. Треба ли да узмемо канап и да се обесимо. Требало је да реагују на 10 посто, па нису реаговали. Да ли је требало да кажемо е сад ми нећемо у Европу због тога. А где ћемо? Албанци имају сву њихову подршку. Они се понашају како хоће. Најављују Велику Албанију. Ми морамо да водимо паметну политику. Морамо да покушамо нешто да вратимо. Морамо да будемо обазриви и одговорни. Морамо да радимо на економији, образовању, дигитализацији, на нашој култури и језику…

– Ја нећу да пристанем на притиске и уцене. Има много дивних идеја о компромису, само не знају како да врате таксе са 100 одсто. Уопште ме не интересује цена. Америка им је и мама и тата, а сви остали су им стрине и тетке.

Имам ли ми подршку у овој тешкој утакмици, упитао је водитељ.

– Имамо подршку Кине и Русије. Тешко је борити се, да имамо шансу за реми. Али тешко је то урадити када имате даму мање, шаховским жаргоном речено.

Оливер Ивановић је убијен да би СНС изгубио изборе у Београду

– Када су расписани београдски избори убијен је Оливер Ивановић. Неко је бирао посебан дан и тренутак. Тиме је требало да се постигне неколико циљева. Данас је у Београду саслушан Милан Радојичић. Он је другог дана био оптужен. Медији су установили да је он сигурно убица. Цртали су га и представљали као да је он убица. Србија има много сазнања о убиству Оливера Ивановића. Све што је приштинска страна радила било је апсолутно траљаво. Тражили смо им само да нас дају чауру. Да видимо да ли је баш пуцано из хеклера, или из неке друге пушке. Да су нам дали пет дана, али нам никада ништа нису послали. Они шта су тражили ми смо због жеље да по сваку цену сазнамо ко је убица Оливера Ивановића све смо урадили.

– Милан Радојичић је више пута, уз све друге ствари којима не мора да се поноси, био први на бранику Северне Митровице. Он је био човек број један за одбрану Северне Митровице. Они су хтели три ударца, први да сруше Београд, под број два да сруше Север Косова и зато су сви у истом дану активирани од Раде Трајковић па на даље. Кога ти људи представљају? Њима није требала снажна већ слаба Србије. Требало им је да СНС изгуби изборе у Београду. Тајминг за кризу на КиМ је изабран пошто су видели да Србија неће да ослаби. Да су убили Милана Радојичића пре два дана па ко би икада рекао да он није убио Оливер Ивановића. Милан је сам желео да иде на полиграф и прошао је. Не само да га није убио, него није учествовао ни у помагању – објаснио је Вучић.

О бахатом понашању Рамуша Харадинаја

– Не правим разлику између Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија – кратко је одговорио председник Србије. Мени то њихово показивање „орла“ више личи на показивање кокоши. За тако нешто ми би смо сви ишли у Хаг. Они нигде немају косовску заставу на Косову. Они имају једну заставу. Дан заставе је дан албанске заставе. Једино је Албанцима све дозвољено.

Председник се дотакао и случаја Интерпол

– Наш посао је да озбиљним понашањем не будемо против Запада, а да исртовремено будемо добри са Русијом и Кином.

***

МУП: Милан Радоичић саслушан у Београду поводом истраге убиства Оливера Ивановића

Припадници полиције обавили су разговор с потпредседником Српске листе Миланом Радоичићем, у вези са његовим сазнањима о убиству лидера ГИ СДП Оливера Ивановића, саопштено је из МУП-а.

Саслушање Радоичића наложило је Тужилаштво за организовани криминал, а како се наводи, изјава је узета „у складу са захтевом за прикупљање потребних обавештења“, а у вези са истрагом тог убиства.

Из Тужилаштва за организовани криминал наводе да су одмах по сазнању за убиство Оливера Ивановића надлежним органима Републике Србије упутили захтев за прикупљање потребних обавештења да, у складу са законом, раде на откривању извршилаца и мотива овог убиства.

„Радња прикупљања обавештења од М.Р, која је данас предузета од стране МУП-а, је једна од многих које је МУП предузео по захтеву тужилаштва.ТОК, и сви државни органи РС по захтеву ТОК-а, раде на откривању извршилаца и налогодаваца овог кривичног дела, без обзира да ли су повод за предузимање конкретних радњи сазнања надлежних органа РС или привремених органа самоуправе у АП КиМ“, кажу из тог тужилаштва.

ИЗВОР: РТС/НСПМ

———-

26.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

11 replies »

 1. po Otomanskom defteru iz 1455. god. ( poreski popis stanovništva),sredinom postojalo je skoro 13.000 srpskih kuća u svih 480 sela i varoši na Kosovu i Metohiji. Pored naših, tu je bilo i 75 vlaških domaćinstava u 34 sela, 46 albanskih u 23 sela, 17 bugarskih u 10 sela, pet grčkih u Lauši i Vučitrnu, jedno jevrejsko.!Od svih imena i prezimena koja se pominju u popisu, 95,88 odsto su bila srpskog porekla, 1,90 odsto romanskog, 1,56 neutvrđenog, 0,26 albanskog, 0,25 grčkog.Toliko o istini,

  Свиђа ми се

 2. Мени је баш жао овог управника логора званог Србија.
  Под хитно му треба лекарска помоћ.
  Покажите мало хуманости и одведите га лекару…

  Људи!!!

  Хитно је!

  Што пре оде на лечење,више наде за нас има.

  Liked by 1 person

 3. Ocito da politicari Srbije grese,zeleci da sebe uzdignu u toj silnoj zelji postaju neznalice.Prosta stvar postoji rezolucija 1244, trebalo je traziti njeno ispunjenje pa tekl onda pregovarati,na kraju ako nema napretka trebalo je Kosovo p;roglasiti okupirfanom teritorijom od NATO pakta i prestati sa pregovorima sve dotle dok Amerikanci ned uklkone bazu sa Kosova.Umesto toga Vucic sebe progl;asio carem svih Srba i ujpada u zamke koje mu Zapad postavlja potpisuje sp;orayume gde za nista daje sver sto se od njega trazi.

  Liked by 1 person

 4. Зашто сте вратили овој издајника у Србију, он је СНС буџа на Косову.
  Вратите га да ради у Српској листи и да се у Београду и Јагодини не појављује да гади ваздух.
  Нека даје изјаве КФОР-у и локалним властима на Косову и Метохији – они га траже, а он збрисо у Београд код покровитеља.
  Пошаљите га у Брисел да нас заступа шиптаре код НАТО, он одлично говори енглески у еврићима.
  Овде нешто смрди!

  Свиђа ми се

 5. Кад човек нема информације каже се да је незналица, кад не извуче никакве поуке из живота каже се будала а кад га Бог ускрати онда је глуп и ту нема помоћи.
  Наш Вођа је, на нашу жалост, много глуп.
  Не бих да паметујем, али ако је КиМ арнаутско где им је онда историјско наслеђе?
  Немојте само да кажете да су Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Грачаница, … арнаутско историјско наслеђе.

  Liked by 1 person

 6. Predsednik bi trbao imati istorijska i geografska predznanja da bi mogao govoriti, KOSOVO JE ZAVJET SA BOGOM I SVETIM PRECIMA, ono je u genu svakog srbskog čoveka, nije teritorija niti je čovek sirovina ma koliko vikali ne vredi… ono je bilo i bit će srbinovo! Isto kao što je NEBO I ZEMLJA stvaranje Božije na veke!

  Liked by 1 person

 7. У време какве невоље епископ треба да позове и нареди колективну молитву свакодневну. Кад то виде и неверујући неће више веровати оваквим спакулацијама. Нема другог спаса за нас у целини. Или да гледамо како затварају врата Косова и Метохије а тамо онда раде са нашом браћом и сестрама шта хоће.

  Liked by 1 person

 8. Невероватно је, да је српски народ себи дозволио, да има таквог председника. Без намере да вређам, али тај човек није способан да буде власник трафике са 2 запослена. Управо зато је био и постављен, да упропасти српски народ и српску државу. Изабран сигурно није био, јер су избори покрадени као и у ЦГ. Да не поверујеш, стварно.

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.