АКТУЕЛНО

Најава: Пети Колубарски марш биће у недељу 9. децембра 2018.


Браћо и сестре,

велика нам је част да вас позовемо на пети Колубарски марш који ће се одржати у недељу 9. децембра 2018. године, у част 104. годишњице прославе Колубарске битке.

Ове године Колубарски марш ћемо организовати на територији општине Лазаревац, јужно од Београда (40 км)…

Почетна тачка је Враче брдо, затим се спуштамо до Манастира Ћелије, па походимо на брдо Човка, иначе црвена линија Колубарске битке и читаве Србије у децембру 1914. године, јер да је Човка пала Аустроугари би победили у овом страшном боју, а Србија би поклекла и била смрвљена. Брдо Човка је плаћено са преко 4.200 србских живота, што нас свакако обавезује да ово светилиште посетимо током Колубарског марша.

Након тога упутићемо се у центар града Лазаревца, где ћемо у крипти цркве Св. Димитрија у Лазаревцу чути причу о славним прецима из Колубарске битке и положити венце свим нашим јунацима. У парохијском дому цркве ћемо имати и посан пасуљ, као ручак… А завршетак петог Колубарског марша ће бити на брду Кременица, где су се такође водиле жестоке борбе са Аустроугарима, а сама Кременица је значајна јер је ту погинуо и Миливоје Стојановић Брка, тадашњи комадант топличког Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“, који је носио титулу Гвоздени пук.

Укупна маршрута ове године биће 21 км пешачења, слично као и прошле године.

Цена коју је србска војска платила у Колубарској бици била је велика: 22.000 погинулих и преко 91.000 рањених војника.

Управо та њихова жртва нас обавезује на поштовање, јер захваљујући њима ми данас постојимо. Маршом у њихову част сачуваћемо сећање на јунаке који су задивили читав свет. Колубарска битка је јединствен пример у којој је једна војска којој је предвиђен потпуни слом, прелази у контранапад и остварује убедљиву победу.

***
Ако желите да учествујете у овом догађају, контактирајте нас. Обезбеђени су превози из неколико градова, али позивамо овим путем и друге родољубе да се организју и да нас контактирају, како би дошли на Колубарски марш.

ЗАБРАЊЕНО ЈЕ НОШЕЊЕ ПОЛИТИЧКИХ И НАВИЈАЧКИХ ОБЕЛЕЖЈА (качкети, мајице, заставе и сл.), КАО И КОНЗУМАЦИЈА АЛКОХОЛА!

Дозвољено је ношење србских националних обележја.
Цена пута из Београда је 600 динара.

 

Све информације можете добити на порталима: www.kolubarskimars.rs или www.srbskisvetionik.org.rs 

 

Овим путем позивамо србске родољубе из других градова Републике Србије, Црне Горе, Вардарске Македоније, Хрватске и Босне и Херцеговине, да нам се (при)јаве у вези Колубарског марша, како би марширали заједно у част предака захваљујући којима ми данас постојимо!

 

КО СМЕ ТАЈ И МОЖЕ!

ИЗВОР: kolubarskimars.rs

————-

1.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Подржавам ваш труд и желим пуно успеха у организацији Марша. Жао ми је, што због старости и болести, нисам у стању да учествујем у њему.Сава.

    Свиђа ми се

  2. Шта је то КОНЗУМАЦИЈА? Забрањено је пити алкохол. Наказне стране речи које не доличе нашем језику кваре и чланак о дивном догађају посвећеном Колубарској Битки.

    Свиђа ми се