АКТУЕЛНО

ФРАНЦУСКА РАЗМИШЉА О УВОЂЕЊУ ВАНРЕДНОГ СТАЊА: БИТКА ЗА ПАРИЗ – Французи истукли жандармерију и заузели Тријумфалну капију (ВИДЕО)


После две пуне недеље нереда против про-ЕУ режима Емануела Макрона француски демонстранти не посустају, а чини се да полиција полако губи дах. Снимак се раширио брзином светлости и за мање од 24 сата преко 4 милиона људи је видело овај снимак.

Нови видео снимак са улица Париза показује покушај полиције да заузме тријумфалну капију која је уз Ајфелову кулу најпознатији симбол Париза. Велики број припадника жандаремерије залетео се у формацији на окупљене грађане, како би повратили под своју контролу национални симбол Француске, али у томе нису успели.

Французи у жутим прслуцима су почели да узвраћају каменицама и голим рукама, а веома брзо полиција је почела да се повукла под притиском окупљене масе.

У прве две недеље током протеста жутих прслука полицијска бруталност је шокирала Европу, на улицама француске су виђене сцена у којима полиција ритуално понижава грађане и тера их да на коленима ходају кроз Париз, а снимљене су и сцене дављења жена од стране припадника жандармерије чак и гурање прстију у очи. Ипак судећи по више снимака полиција је почела да се повлачи пред демонстрантима на више локација у граду.

ИЗВОР: Дневна газета

***

***

***

Француска разматра да уведе ванредно стање

Француска разматра да уведе ванредно стање да би се спречило понављање једног од највећих нереда у последњих више од 10 година, рекао је данас портпарол француске владе Бенжамин Гриво.

Француска влада позива мирољубиве демонстранте да дођу за преговарачки сто, додао је портпарол, пренела је агенција Ројтерс.

Група маскираних младих људи, од којих су неки имали металне шипке, направила је у суботу неред на улицама Париза, палећи на десетине аутомобила и барикада.

– Морамо да размотримо мере које ће се предузети да се ови инциденти не понове – рекао је Гриво радију Европа 1.

Упитан да ли ће се увести ванредно стање, Гриво је рекао ће да председник, премијер и министар унутрашњих послова размотрити све опције на састанку који ће бити одржан данас.

Током протеста „Жутих прслука“ у суботу су ухапшене најмање 224 особе у Паризу, и то пре свега у околини Јелисејских поља.

У Паризу су у суботу, трећег викенда заредом, избили сукоби демонстраната и полиције током протеста „жутих прслука“ због повећања такси на гориво.

***

„Жуте прслуке“ против Макрона и Ротшилда мобилише најбогатији Француз Бернар Арно

ОРГАНИЗАТОРИ НАЈАВИЛИ ИЗЛАЗАК НА УЛИЦЕ 5 МИЛИОНА, У ПАРИЗУ 80 ПОВРЕЂЕНИХ И 200 ПОХАПШЕНИХ

У `улични рат`режим укључио и полицију за разбијање демонстрација која је у Паризу у 14:10 употребила и водени топ. Приступ Јелисејским пољима блокиралонеколико хиљада полицајаца

Протестима возача придружили се фармери, службеници и пензионери. „Жути“ траже смањење пореза, стварање скупштине грађана, државне субвенцијекомпанијама да повећају запошљавање, веће пензије и већу националну минималну плату. Најновији захтев је: „повећање куповне моћи нације“

Почело је од `личне петиције` једне жене поводом раста цена на бензин. `Петицију` је 12. октобра објавио лист Le Parisien и за месец дана је скупила милион потписа подршке. А власник Le Parisien је најбогатији човек у Француској и Европе Бернар Арно. Његов је и L’Echo који такође са симпатијама пише о протестима који се шире земљом

На челу протестног покрета је неколико старијих Француза. Учесници протеста добијају жуте прслуке, храну и воду и подршку на интернету. Постоје процене да је Арно „жуте прслуке“ организовао да би срушио Макрона и ослабио Ротшилде. Неки верују да је он потценио покрет „жутих прслука“ и да је све већ отишло даље од онога што је он прижељкивао. Било како било, Макрон наспрам себе има највећу `побуну Француза` у 21. веку

__________________________________________________________________________

„ЖУТИ прслуци“ и данас – већ трећу суботу заредом – `тресу` Француску. Формални повод за нови талас протеста је исти – најављено подизање цене бензина и дизела, али све постепено излази изван првобитног оквира и поприма политички набој.

У Паризу су се „жути“ и данас сукобили са полицијом која је употребила сузавац да си спречила демонстранте да крену према Јелисејским, пољима.

Главни окршај је уследио након што је група демонстраната поставила барикаде у центру Париза и запалила гуме. Прва употреба сузавца била је код Тријумфалне капије.

Током прва три сата протеста било је 200 хапшења и 80 повређених, међу којима је и шест полицајаца.

Режим Емануела Макрона страхује да присталице крајње деснице и левице покушавају да се инфилтрирају у покрет „жутих прслука“.

Међу демонстрантима су и групе људи са капуљачама.

У овај `улични рат`режим је укључио и полицију за разбијање демонстрација која је у 14:10 употребила и водени топ.

Приступ Јелисејским пољима блокира неколико хиљада припадника полиције.

Састанак француског премијера Едуара Филипа и представника демонстраната јуче није уродио плодом пошто су неки представници „жутих прслука“ напустили разговор. Рекли су да добијају претње и тражили су да се разговори преносе уживо на телевизији, што је влада одбила.

Протестима возача придружили су се фармери, службеници, пензионери и други у „жутим прслуцима“ – покрету који сада укључује широк спектар грађана који протествују због високих трошкова живота.

„Жути“ траже смањење пореза, стварање скупштине грађана, државне субвенције компанијама да повећају запошљавање, веће пензије и већу националну минималну плату. Најновији захтев је: „повећање куповне моћи нације“.

Током прве недеље се број „жутих прслука“ повећао до 300.000, а организатори протеста тврде да ће их данас широм Француске на улицама и трговима бити до пет милиона!

Готово све пароле на протестима су против Макрона.

Француски либерали „жуте“ називају и расистима и сексистима. Њихови медији тврде да су у једном граду претукли пар гејева, у другом покушали да стргну зар са муслиманке…

Најгресивније групе демонстраната разбијају излоге и пале аутомобиле, бацају молотовљеве коктеле…

Појавила се већ и анкета која је показала да протест подржава преко 80 одсто Француза.

Ово је, међутим, у Француској већ виђено. Уочи последњих председничких избора појавио се масовни активистички покрет који је подржао Макрона и његов покрет „Напред!“.

Тада  је била јавна тајна да су све финансирали Ротшилди да свог човека доведу на чело Француске.

Сада је све почело од `личне петиције` једне жене поводом раста цена на бензин. `Петицију` је 12. октобра објавио лист Le Parisien и за месец дана је скупила милион потписа подршке.

На челу протестног покрета је неколико старијих Француза.

Учесници протеста добијају жуте прслуке, храну и воду и подршку на интернету.

Власник Le Parisien је најбогатији човек у Француској и Европе Бернар Арно. Његов је и L’Echo који такође са симпатијама пише о протестима који се шире земљом.

Арно, којег конкуренти називају „вуком у кашмиру“, зарадио је 81 милијарду евра у доброј мери на куповини компанија које су `запну за око`. Прво акција њихових мањинских власника. Оптужују га да је – након што би скупио довољно акција – осталим усвласницима стављао `нож под грло“ – или ми предајте контролни пакет или ћу оборити цену акција компаније.

Потом је контролне пакете претварао у пуно власништво. Тако се домогао и брендова Dior, Dom Perignon…

У своје операције укључио је и бившег шефа француске контрашпијунаже Бернара Скарчинија.

Против Арноа су отворено устали само француски Ротшилди. Открили су да је – када је бивши шеф државе Франсоа Оланд предлагао 75 одсто пореза за најбогатије – планирао д узме држављанство Белгије. Потом: и да је у ту земљу пренео свој фонд LVMH – да би деци предао наследство без плаћања пореза Француској.

Тада је лист Liberation који контролишу Ротшилди објавио карикатуру  на којој мушкарац налик на Арноа бежи са кофером пуним новца.

Арно је одговорио – указивањем да Едуар де Ротшилд има и држављанство Израела. А овај му је узвратио: „Исртина је, али ја порезе плаћам Француској“.

Арно избегава француске порезе и пеко Кајманских острва, Луксембурга и офшора на острву Мен.

Он није отворено иступио против Макрона, чак га је подржао у другом кругу против Марин Ле Пен.

Постоје процене да је „жуте прслуке“ организовао да би срушио Макрона и ослабио Ротшилде.

Неки верују да је он потценио покрет „жутих прслука“ и да је све већ отишло даље од онога што је он прижељкивао.

Било како било, Макрон наспрам себе има највећу `побуну Француза` у 21. веку.

ИЗВОР: ФАКТИ

***

2.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

 

1 reply »