АКТУЕЛНО

Повереник поднео кривичну пријаву против службеног лица у Фонду ПИО због уступања адреса пензионера СНС-у


Повереник за заштиту података о личности Родољуб Шабић поднео је кривичну пријаву Првом основном јавном тужилаштву против НН службеног лица у Фонду ПИО због тога што је, како се наводи у саопштењу, неовлашћено саопштило Српској напредној странци податке о личности пензионера. Пензионерима у Србији су половином новембра стигла писма захвалности у име председника Србије и Српске напредне странке Александра Вучића. На раније питање Инсајдера одакле странци подаци, у Фонду ПИО су тврдили да их они нису дали.

Фото: Бета(Милош Мишков) / Родољуб Шабић

 

Након што су се грађани обратили Поверенику с информацијама да они нису уступили адресе Српској напредној странци, Шабић је покренуо поступак надзора.

У данашњем саопштењу повереника Шабића се наводи да надлежни у Фонду ПИО нису одговорили на његова питања да ли је Фонд учинио доступним Српској напредној странци, председнику Републике Србије или трећем лицу податке о именима, презименима и адресама корисника пензија.

„Није то учинио ни након ургенције, све до дана подношења ове кривичне пријаве, због чега ће против одговорних лица у Фонду Повереник поднети захтев за покретање прекршајног поступка“, пише у саопштењу.

Повереник наводи и да је Генерални секретаријат председника одговорио Поверенику да уопште није обрађивао, односно прибављао податке о пензионерима.

„Српска напредна странка је одговорила Поверенику да су подаци добијени из базе чланства Српске напредне странке, као и кроз акције и штандове које су спроводили последњих десет година“, наведено је у саопштењу.

Како пише у поверениковом саопштењу, СНС тврди да су подаци пензионера прибављани у складу са Законом о заштити података о личности, као и да су пензионери од којих су узети подаци дали пристанак за обраду личних података СНС-у као руковаоцу прикупљених података.

Повереник наводи и да је утврдио да је Српска напредна странка обавестила ЈП „Поште Србије“ о планираној отпреми око милион и седамсто хиљада пошиљака адресоване директне поште.

„Будући да наведени број потпуно кореспондира са укупним стварним бројем корисника пензија у Републици Србији, а да се лични подаци толиког броја лица не могу прибавити на начин описан у изјашњењу Српске напредне странке, Повереник је поднео кривичну пријаву надлежном тужилаштву“, саопштио је Повереник.

Половином новембра на адресе пензионера почела су да стижу писма захвалности у име председника Србије и Српске напредне странке Александра Вучића. Међутим, пошиљалац није ПИО Фонд, који има евиденцију о свим пензионерима у Србији, већ Српска напредна странка, која, ако се Закон о заштити података о личности поштује, не би смела да располаже информацијама ко је све пензионер и где живи.

На питање Инсајдера одакле странци подаци, у Фонду ПИО су раније тврдили да их они нису дали.

Повереник Шабић је раније навео и да су поједини грађани који су се обратили Поверенику су рекли да су писма адресирана на њихову малолетну децу, као кориснике породичне пензије.

Након што су писма почела да стижу пензионерима питали смо и Српску напредну странку одакле им подаци. Одговор, међутим, нисмо добили.

 

Извор: ИНСАЈДЕР

—–

3.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Обзиром да директорки Фонда истиче мандат, треба имати разумевања за трампу са СНС, она странки спискове пензионера, странка њој још један мандат. Ваљда ће јој у току трајања тог последњег мандата, коначно поћи за руком, да дефинитивно разори пензијско – инвалидски систем.

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.