АКТУЕЛНО

Црвене табле упозорења за инвеститоре у мини хидроелектране


Постављањем шест паноа црвене боје са текстом упозорења за потенцијалне градитеље мини хидроелектрана на реци Лопатници иницијатива „Сачувајмо планинске реке Краљева“ настала уз помоћ друштвених мрежа и Интернета прешла је, јуче, из свог виралног статуса у реалну грађанску акцију мештана села Лопатница, Станча и Богутовац.

Фото: ВР, Мештани Лопатнице крај табле

Већ дуже времена, а после бројних сазнања о штетним последицама градње мини хидроелектрана по непосредно окружење на територији града Краљева, мештани села Лопатнице, Станче и Богутовца страхују за судбину њиховог краја, а посебно реке Лопатнице тог заиста ретког бисера еко система читавог краја.

О томе колико је она чиста и незагађена непримереним људским активностима довољно говори и податак да у њој живе заштићене врсте животиња попут аутохтоних врста риба и поточног рака (лат.Аустропотамобиус торрентиум) који је Законом о заштити природе Републике Србије на листи заштићених и строго заштићених врста. Овај крај, управо због такве реке, минералних лековитих вода Богутовачке бање и других природних лепота привлачи из године у годину све више туриста.Те потенцијале препознао је и град Краљево који је кроз подршку развоју сеоског туризма, у задње три године, са више милона динара подржао неколико сеоских газдинстава да унапреде своје смештајне и друге туристичке капацитете. Ни резултатати таквог односа нису изостали, гостију је све више чак и оних из иностранства а лепоте овог краја очарале су неколицину грађана Руске федерације да овде купе сеоска имања и започну свој нови живот. Не треба заборавити ни све више инвеститора у обнову сеоских газдинстава од стране мештана поменутих села који су деценије провели на раду у иностранству а сада се враћају и желе да свом завичају врате стари сјај. Јер, овде су, у Толишници рецимо, неки мештани сами производили струју за сопствене потребе још у тридесетим годинама прошлог века али без девастирања реке користећи добро знане принципе рада воденица помељара.

Да упозорење мештана потенцијалним инвеститорима није без разлога говори и податак да је, према неким сазнањима, предвиђена градња чак четири мини хидроелектране на овој реци. На терторији града Краљева, до сада је прикључено на мрежу седам мини хидро електарана, још три ће бити прикључено ускоро, а по добро обавештеним кулоарима се прича да ће , градска управа поред већ издатих дозвола за градњу мхе, издавати и нове.

Како су нам мештани рекли они су у сталном контакту са пријатељима из осталих делова Србије, попут удружења „Одбранимо реке Старе Планине“ и осталих сличних организација. Највећи проблем у Србији је неинформисаност грађана о овој проблематици, кажу нам у Лопатници, али и констатују је ова тема већ пробила медијске баријере и постаје једна од најактуелнија тема у Србији. Зато све више људи приступа оваквим иницијативама и то постаје једна огромна снага коју је више немогуће заобићи приликом усвајања разних докумената посебно на локалном нивоу а који се тичу градње мини хидроелектрана.

ИЗВОР: ДАНАС

***

ПОВЕЗАНО:

*Инвеститор месецима гради малу хидроелектрану без грађевинске дозволе, инспекција “благонаклона” (ВИДЕО)

*Декани београдских факултета стали у одбрану река на Старој планини

*Ћута Јовановић: Иза градње МиниХидроЕлектрана на Старој планини стоји криминал

———-

4.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. To nocu moze da se baci sve u vazduh.. i lopovi su ispusili (dzabe ulagali i otimali TUDJE)!
    Poznata hemijska firma BASF je htela da zasadi genetski krompir – ali nije smela – jer ce zastritnici covekove okoline da uniste sve useve!

    Свиђа ми се