АКТУЕЛНО

Јеремић: Вучић и Тачи су се 4. новембра састали у Риму и ДОГОВОРИЛИ подизање такси на српску робу


НСПМ, 04.12.2018.

Председник Народне странке Вук Јеремић је рекао да је из високих дипломатских извора земље чланице ЕУ сазнао да су се 4. новембра Вучић и Тачи нашли у Риму. Како је навео, они су тада договорили подизање такси на српску робу.

Јеремић је новинарима у Крагујевцу рекао да све што је произашло из подизања такси на српску робу, све тензије, које се за сада држе под контролом, и планиране су да остану под контролом.

Он је упозорио да се такве ствари с времена на време отму контроли и тада долази до несагледивих последица, јер смо, каже, такве ствари гледали 90-тих година.

„То се све дешава не би ли се створила једна атмосфера колективне параноје, како на Косову тако и у остатку Србије, да је неопходан договор о разграничењу између Срба и Албанаца не би ли се избегао рат. Нема већине за такозвано разграничење ни на Косову, ни остатку Србије, а мора се створити та већина“ каже Јеремић.

Он је додао да они који се играју ватром и тајно састају у Риму и на неким другим местима намеравају да „намакну“ такву врсту већине тиме што ће да уплаше народ да је пред њим рат.

„Рата неће бити, али уколико неоговорни политичари на власти како у Београду тако и у Приштини наставе да се играју ватром, тада би могло свашта да буде“ рекао је Јеремић.

Додао је да, уколико се људи понашају одговорно и уколико има минимума транспарентности и демократичности у процесу преговора, који је неопходан, онда нема опасности од сукоба.

„Али за тако нешто треба да имате одговорне људе. То нажалост овога тренутка није случај ни у Београду, ни у Приштини“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да има врло мало корака који се дешавају, а унапред нису у потпуности договорени, „од стране власти у Београду и власти у Приштини“.

Одговарајући на питање где види расплет кризе на Косову рекао да то пре свега зависи од народа.

„Александар Вучић се неће усудити да стави свој потпис на разграничење са Албанцима које значи практично признавање Републике Косово као независне државе и која би тим потписом постала чланица УН. Он се на тај корак неће усудити, а да не покуша да се за тако нешто сакрије иза изборне воље грађана које ће током предизборне кампање покушати да изманипулише да му дају подршку за историјски мир, а без дефинисања шта би он требало да значи“ рекао је Јеремић.

Он је ове ставове изнео и на трибини Народне странке у Крагујевцу са темом “Шта су српски национални и државни интереси данас?”

(Бета)

***

Албански медији – Откривена „база” где се Вучић и Тачи састају за тајне разговоре о подели

Коссев 4. децембра 2018.

Извор: Газета Еxпресс (Текст је изворно преведен са албанског)

Упркос изјавама председника Косова и Србије, Хашима Тачија и Александра Вучића, да су њихови састанци били само јавне природе у Бриселу, откривени су детаљи који показују супротно. Тачи и Вучић, који су снажно посвећени плану поделе две земље, систематски су се састајали и разговарали у тајности, посебно у једној европској престоници која је близу две земље.

Јуче је бивши српски министар спољних послова Вук Јеремић изјавио да су према његовим информацијама, председници Србије и Косова имали, те наставили од недавно са неким тајним састанцима. Јеремић, који је један од главних опозиционих лидера у Србији поставио је јавно питање председнику Вучићу. Да ли сте се састали са Хашимом Тачијеми 4. новембра у главном граду Италије – Риму?!

Бивши министар спољних послова Србије међу првима је који је почетком ове године објавио чињеницу да Вучић и Тачи одржавају тајне састанке без знања институција две земље.

Извори „Сyри.нет“ у косовској амбасади у Риму потврдили су да је Хашим Тачи 4. новембра био у Риму, где је преспавао једну ноћ. Међутим, током овог периода када се разговарало споразуму о границама, Тачи је такође још најмање два пута био у италијанској престоници.

У свим случајевима, како овај медиј наводи, он је посету водио као личну, а Амбасада је навела да је само користио њено возило за долазак и одлазак са аеродрома. Са Тачијевим кретањем и састанцима током боравка у Риму, амбасада није упозната.

Изгледа да је Рим изабран као „база“, где два председника разговарају и спроводе свој план о промени граница две земље.

Пре неколико дана Тачи је и изненада, без разлога, отпустио амбасадорку Косова у овој земљи Аљму Љаму (Alma Lama) и заменио је другом женом која ужива поверење председника већ дуги низ година, Киметом Битићи (Kimete Bytyçi). У приштинским политичким круговима, Битићи је позната као добра пријатељица Хашима Тачија, коју су посланици Скупштине изабрали на четвртом заседању, и која је такође и чланица генералног одбора његове странке, ПДК, још од 2006. године.

Логично је да ако су Тачи и Вучић изабрали Рим као „тајну базу“, где могу да говоре о подели Косова, амбасадор Косова у овој земљи треба да буде лојална особа како би се избегло било какво цурење информација у јавност.

Није први пут да се изабере Рим, као место на којем се представљају идеје за план поделе Косова.

Исто тако, поуздани извори „Сyри.нет“, рекли су да је дана када је Тачи тамо одседао приватно, у италијанској престоници такође био виђен и Алекс Сорош, син шпекулантског милијардера, који, према свим показатељима, вероватно стоји иза овог плана.

Исто тако, ако се само уради једноставна претрага сајта косовског председника и његовог Тwиттер налога, биће јасно да Хашим Тачи и његова канцеларија нису давали никакво обавештење о активностима председника још од 31. октобра, када је био у Белорусији, све до 6. новембра, када се срео са аустријским канцеларом Себастианом Курцом у Приштини.

2 replies »