АКТУЕЛНО

Опозиција у „паралелном“ парламенту – „Доста нам је понижавања од стране владајућег режима!”


Информативна служба Двери, 06.12.2018.

Шест посланичких група опозиције у Народној скупштини Републике Србије, данас поподне демонстративно је напустило скупштинско заседање због парламентарног насиља владајуће већине.

На заједничкој конференцији за медије, шефови 6 посланичких група опозиције најавили су да се неће повући и да остају у Скупштини, док грађане не упознају о свим актуелним темема, које су забрањене у актуелном заседању.

На сваких два сата, почевши од 19 часова, посланици опозиције говориће о свим оним темама за које су спречени да говоре у пленуму, а посебно о Закону о буџету за 2019. годину.

СНС предала је 400 „фантомских“ амандмана, за које не гласају ни њихови подносиоци, и тако потрошила сво време за расправу у појединостима и тако укинула дебату о најважнијем скупшинском акту у једној календарској години, што је у свету незабележена пракса, која траје тачно годину дана, која је започета приликом расправе о прошлогодишњем буџету.

Бошко Обрадовић, председник ПГ Двери изјавио је: „Доста нам је понижавања од стране владајућег режима. Имамо право на реч, дебату и другачије мишљење. Остаћемо овде колико је год потребно да испричамо грађанима оно што нам је било забрањено да кажемо у току ове седнице. Позивамо представнике медија да дођу на конференције за медије које ће посланичке групе опозиције имати на свака два сата. Позивамо грађане да прате преносе на друштвеним мрежама. Биће ово занимљива и дуга ноћ!“

Информативна служба Српског покрета Двери

***

Скупштина Србије: Посланици опозиције почели протест у холу парламента, јер им није дозвољено да изнесу своја мишљења о буџету за 2019; Вукадиновић: Годину дана смо терорисани лажним амандманима од стране скупштинске већине

6. децембар 2018. НСПМ

slika

Посланици опозиције у Скупштини Србије почели су протест у холу парламента, незадовољни што им, како кажу, већ четири дана није дозвољено да изнесу своја мишљења о Предлогу закона о буџету за 2019. годину. Одлучили су да на свака два сата држе конференције за новинаре како би свака посланичка група изнела своје примедбе у вези с тим законом.

Шеф Посланичког клуба Демократске странке Горан Ћирић рекао је да се у Скупштини већ четири дана види „насиље власти“.

„…Насиље власти која покушава да спречи да опозиција упозна грађане с тим шта их чека у 2019. години….Цртање мета на све који размишљају другачије, а сви који имају критички приступ се спречавају да говоре, а скреће се пажња са законских предлога“, рекао је Ћирић.

Он је рекао да опозиција неће одустати од идеје да „поправи животе грађана“.

„Не одустајемо од наших идеја, да поправимо животе грађана, покушали смо у сали, али насиљем смо спречени да говоримо. Добијали смо опомене и због тога смо сада у овој сали у жељи да покажемо шта смо припремили. У овој сали ћемо говорити о предлогу закона и амандманима и нашим решењима“, казао је Ћирић.

bg-live-6-1640-061218_Still001

„Ово је паралелни, отворени парламент. Држаћемо конференције за медије на свака два сата и моћи ћете да разговарате с свима нама“, казао је лидер покрета Двери Бошко Обрадовић.

„Ситуација је веома алармантна. Имамо три облика насиља владајуће већине против сваког ко другачије мисли – да се укидају изложбе карикатура, да се премлаћују лидери опозиције и на крају имамо и парламентарно насиље против комплетне опозиције, где нам се забрањује да говоримо о најважнијим темама у Србији данас“, рекао је Обрадовић.

Вукадиновић: Треба ли нам гондола, стадион или нешто друго

Ђорђе Вукадиновић из посланичке групе Покрет за спас Србије-Нова Србија казао је да „тачно годину дана траје опструкција рада и терор од стране скупштинске већине“.

„Она малтретира опозицију, јавност и овај парламент подношењем такозваних фантомских амандмана и гуши расправу о најважнијим законима“, каже Вукадиновић.

Он наглашава да та врста опструкције није виђена „нигде у свету“.

„Ми смо мислили да ће престати с тим. Нема примера у парламентарном животу у свету да се тако нешто дешава…међутим, уместо да престану, они су били све уверенији да су на добром путу, јер су по седници украли 10 сати опозицији“, навео је Вукадиновић.

И то је, како је рекао, тешко објаснити страним саговорницима или институтима, јер понавља, то нигде не постоји.

„И ми смо решили да подвучемо црту и да сви представници посланичких група искажемо противљење оваквим радом у Скупштини…Покушаћемо да на овај начин упознамо јавност с нашим идејама – да ли нам треба гондола, или стадион, или нам треба нешто друго…“, казао је Вукадиновић.

Ђуришић: Годинама упозоравамо на институционално насиље СНС-а

Марко Ђуришић из СДС каже дасе већ неколико година упозорава на „вербално и институционално насиље СНС-а“.

bg-live-6-1640-061218_Still003

„Упозоравамо већ неколико година на то да ће вербално и институционално насиље СНС-а прерасти у физичко насиље и ове године смо имали трагичан догађај убиства Оливера Ивановића, али смо такође имали и пре неколико дана покушај убиства једног од опозиционих лидера Борка Стефановића“, казао је Ђуришић.

Како је рекао, опозиција жели да се у парламентуговори о том насиљу.

„Желимо да у парламенту, који је једна од основних инстутиција демократије, покушамо да говоримо и о насиљу, али и о лошим одлукама које се тичу економске политике и буџета, али смо били онемогућени и принуђени смо да на овај начин реагујемо, јер су нам украдени сати од расправе“, додао је.

Јован Јовановић из Клуба самосталних посланика је рекао да се нада да ова акција неће бити једнократна.

„Надамо се да ће опозиција и на даље деловати заједно како вратили достојанство парламенту“, рекао је.

(Н1)