АКТУЕЛНО

Савет Европе: Србија хитно да усвоји закон о несталим бебама


Комитет министара Света Европе поново је у четвртак позвао Србију да хитно усвоји Закон о несталим бебама у циљу извршења пресуде Европског суда за људска права којом јој је, између осталог, наложена и та обавеза

колаж – СРБски ФБРепортер

СТРАЗБУР – Комитет министара Света Европе поново је у четвртак позвао Србију да хитно усвоји Закон о несталим бебама у циљу извршења пресуде Европског суда за људска права којом јој је, између осталог, наложена и та обавеза.

Комитет, иначе, констатује да је Србија до сада спровела 90 одсто свих одлука Европског суда за људска права у Стразбуру.

Предлог закона о „несталим бебама“ Влада Србије је 8. марта упутила Скупштини Србије, али он још није усвојен.

Овај позив Комитета министара је уследио након њиховог тродневног децембарског заседања, на чијем је дневном реду било и извршење пресуде Европског суда за људска права из 2013. године, поводом представке Зорице Јовановић, у чију је корист пресудио, а држави Србији наложио да законски и институционално реши питање несталих беба.

У саопштењу СЕ се подсећа да је безусловна обавеза Србије, у складу са чланом 46 Европске конвенције о људским правима, да се у целости, ефективно и без одлагања придржава пресуде Европског суда за људска права.

Комитет министара је због тога поново позвао власти у Србији да предузму све неопходне кораке како би се законодавни процес довео до краја.

Налог Србији за законско и институционално решавање питања несталих беба издао је 2013. године Суд за људска права у Стразбуру у пресуди поводом случаја Зорице Јовановић у чију је корист пресудио.

Том одлуком је Србији наложено да исплати 10.000 евра одштете и судске трошкове Зорици Јовановић, јер држава ни после 30 година није успела да објасни ста се догодило са њеном бебом, која је рођена као здрава на клиници у Ћуприји у октобру 1983, а затим три дана касније проглашена умрлом.

Породиљи никада није понуђено објашњење, нити јој је било дозвољено да види тело детета, а власти нису успеле да пронађу ни бебину умрлицу, ни резултате аутопсије, а тужбе против особља клинике одбијене су као неосноване.

ИЗВОР: НОВОСТИ

———–

6.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић