АКТУЕЛНО

СПРЕЧАВАЊЕМ РАСПРАВЕ О АМАНДМАНИМА НА БУЏЕТ ОБЕСМИШЉАВА СЕ ПАРЛАМЕНТ


Посланици владајуће већине су злоупотребом парламентарних процедура онемогућили дебату о буџетским плановима за следећу годину!

Београд, 7. децембар 2018.САОПШТЕЊА

Грађани другу годину заредом нису имали прилике да у Скупштини чују свеобухватну расправу о буџету. Посланици владајуће већине су злоупотребом парламентарних процедура онемогућили дебату о буџетским плановима за следећу годину.

Спајањем расправе о 62 тачке дневног реда посланицима је уместо 5 сати дискусије у начелу по свакој тачки дневног реда, заправо остављено по 5 минута. Додатно, подношењем 550 амандмана на два закона која су претходила Закону о буџету, време за расправу у поједностима је у потпуности потрошено, чиме се потврдила намера власти да суштински укине расправу о буџету Републике Србије.

Поред тога, посланици ни ове године нису имали довољно времена да се припреме за расправу о буџету с обзиром на то да је Влада буџет доставила Скупштини са 23 дана закашњења. Предлог Закона о буџету, који има више од хиљаду страна, је већ сутрадан уврштен на дневни ред седнице.

Овакво понашање владајуће већине није никако у духу демократије и дубоко је забрињавајуће. Парламент би требало да је место у ком изабрани представници кроз расправу заступају интересе грађана и унапређују законе. Крајњи исход овакве расправе би био буџет који одговара потребама грађана. Без расправе, овај буџет је буџет Владе, а не Парламента и грађана, изјавила је Вукосава Црњански, директорка ЦРТЕ.

Иницијатива Отворени парламент подсећа да је целокупно пролећено и јесење скупштинско заседање обележено опструкцијом расправе подношењем стотина несуштинских амандмана на прве тачке дневног реда, као и обједињавањем тачака дневног реда седница. Народна скупштина је по истом принципу усвојила и Закон о буџету за 2018. годину, због чега је Отворени парламент протествовао и том приликом затамнио свој портал.

Подсећамо да је Европски парламент у резолуцији о Србији коју је усвојио 29. новембра скренуо пажњу на ову лошу праксу која онемогућава расправу и међупартијски дијалог унутар Скупштине Србије.

ИЗВОР: Отворени парламент

———

7.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић