АКТУЕЛНО

„28. јун“: УН нам је искључио микрофон док смо говорили о Србима на Косову и Метохији


Говор чланица организације „28. јун“ у Канцеларији Уједињених Нација за насиље и дрогу у Бечу прекинут је након што су почели да говоре о ескалацији ситуације на Косову и Метохији. Тамара Павловић и Миа Милановић су требале да говоре на састанку УН комисије за спречавање криминала и успостављање правде у име организације „28. јун“.

Након неколико одлагања, госпођица Милановић је успела да одржи говор уз честе прекиде председавајућег. Након тога, госпођици Павловић је микрофон потпуно искључен после првог минута њеног говора када је кренула да говори о неправди према Србима на Косову и Метохији.

Након кратког спомињања резолуције 1244 савета безбедности УН-а која гарантује границе Косова и Метохије као дела Републике Србије, госпођица Павловић је наставила: „До данас нико од косовских Албанаца није кривично одговарао због срамотног уништавања српских културних и духовних идентитета, убијања српске деце, жена и мушкараца, укључујући и Оливера Ивановића, а као резултат ових злочина, положај српске мањине на Косову и Метохији је све гори и гори“.

Једва је успела да изговори последњу реченицу пре него што је камера престала да је снима, а њен микрофон искључен од стране председавајућег.

Processed with VSCO with al3 preset

На нашу срећу, госпођица Милановић је успела да изговори неколико кључних ствари: „Данас бих волела да усмерим вашу пажњу хуманитарној катастрофи на Косову и Метохији која се управо догађа. На административном прелазу између Србије и Косова и Метохије, царине су подигнуте на 100%. Ово значи да су прекинуте све неопходне пошиљке болницама и народним кухињама, и ускоро ће залихе потпуно нестати.“

Завршила је свој говор тако што је упозорила комисију да се ситуација на Косову и Метохији брзо претвара у „бастион дроге и криминала“ као и да чак у ратном стању „неопходна хуманитарна помоћ може слободније да пролази него на Косову данас.“

Прошле недеље, чланови „28. јуна“ су доставили говор форуму савета за људска права УН у Женеви о кршењу људских права које трпе Срби на Косову и Метохији. Након говора председнику форума је достављена петиција са 150.000 потписа, која позива на заштиту српске културне баштине на Косову и Метохији.

Поред покушаја да се ућутка, организација је данас изјавила да ће „наставити да користи свој специјални консултативни статус у економском и социјалном савету Уједињених Нација да би говорила о хуманитарној ситуацији на Западном Балкану“.

***

28. Jun’s delegation saw part of their speech about the escalating humanitarian situation in Kosovo cut short at the United Nations Office on Drugs and Crime in Vienna on Friday. Tamara Pavlovic and Mia Milanovic were scheduled to address the UN’s Commission on Crime Prevention and Criminal Justice on behalf of the humanitarian organization. After much delays, Ms. Milanovic managed to deliver her speech despite interruptions by the chair. However, Ms. Pavlovic had her microphone abruptly cut off one minute into her speech as she elaborated on the injustices endured by Serbs in Kosovo and Metohija.
After briefly touching on resolution number 1244 of the UN Security Council which cemented Kosovo and Metohija as part of the Republic of Serbia, Ms. Pavlovic continued: „To date, no one has been held accountable for the shameless and unfortunate desecration of the Serbian cultural identity, murder of Serbian children, women and men, including politician Oliver Ivanovic, and as a result crimes against the Serbian minority continue to become considerably worse.“ She barely managed to complete the last sentence before the camera was switched off of her and her microphone was cut by the presiding chair.
Luckily, Ms. Milanovic was able to deliver several points stating: „Today I would like to bring your attention to the pending humanitarian catastrophe in the province at this very moment. At the administrative crossing between Kosovo and Serbia, taxes on imported goods have been raised 100%. This means that crucial supplies from Serbia, which support food banks and hospitals, are running out fast.“ She concluded by warning the commission that the territory „continues to descend into a bastion of drugs and crime“ and that „even in war zones urgent humanitarian aid passes more freely than it does in Kosovo today.“
Last week, 28. Jun members delivered a speech decrying the gross violation of human rights endured by Serbs in Kosovo to the Human Rights Council’s Forum on Minority Issues at the UN in Geneva. At the conclusion of the speech a petition signed by 150,000 people calling for the protection of Serbian cultural heritage in Kosovo was submitted to the chairwoman. Despite attempts to silence it, the organization today released a statement saying it will „continue to utilize its Special Consultative Status with the Economic and Social Council of the United Nations to shed light on humanitarian issues in the Western Balkans.“

ИЗВОР: 28jun.rs

8.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »

  1. Dok se vi borite za Srbiju, glumci izazivaju francuski scenario. Izgleda da im se ne svidja da rade. Da li glumci imaju posao? kada se vise snimalo filmova. Policija ne bi trebala da bude na ulicama, ako se napravi steta gradu, da se naplati. Po meni ovi danas su manje zlo od predhodne vlasti. Do sada nam ni jedna nije da ala ambijent za posao, ako niste njihov..Daba

    Свиђа ми се