АКТУЕЛНО

Опсадно стање, хапшења широм Француске (ФОТО/ВИДЕО)


Током протеста „жутих прслука“ у Француској ухапшено је око 700 људи, од којих 575 у Паризу, међу којима су 272 особе задржане у полицији.

фото: Танјуг/АП

Према најновијим подацима Управе париске полиције, током протеста у Паризу од јутрос је ухапшено 548 људи, а 272 особе су задржане у полицији. Истовремено тје оком протеста „жутих прслука“ у Бриселу превентивно ухапшено око 70 особа, јављају француски медији.

ПАРИЗ У КРВИ Опсадно стање, сузавци на све стране
ИЗВОР: СПУТЊИК

Снаге реда спроводе од јутрос контроле на пунктовима на којима се демонстранти окупљају, и том приликом одузимају демонстрантима опрему као што су заштитне наочаре, кациге и спрејеви.

Француски медији процењују да на данашњим протестима учествује мање демонстраната него на протестима прошле суботе, јер је данас у подне процењено да је на улице у француским градовима изашло 31.000 демонстраната, док их је 1. децембра средином дана било 36.000.

Француске снаге реда у потпуности су блокирале париски Трг Конкорд, који директно гледа на Јелисејска поља, а налази се неколико стотина метара од председничке палате. Тиме је полиција онемогућила „жутим прслуцима“ да се придруже демонстрантима на Јелисејским пољима.

„Жути прслуци“ су данас изразили разочарање због толико обимних снага полиције, које сматрају „претераним“, и жале што им је „онемогућено да протестују“. До Јелисејских поља се и даље може стићи уским бочним улицама, али Трг Етоал, где је полиција пре подне испалила сузавац на демонстранте, остаће блокиран до краја дана, наводи „Фигаро“.

фото: Танјуг/АП

Париски лист преноси и да је полиција у Греноблу ухапсила једног од лидера „жутих прслука“, Жилијена Теријеа, јер је наводно организовао неодобрене протесте у том граду. Локални медији преносе да је у Гренболу ухапшено од 15 до 20 особа, а да се окупило између 500 и 1.000 демонстраната, као и да је ситуација напета.

Око 2.000 припадника покрета „Жути прслуци“ учествовало је данас у мирном протесту у Марсеју на југу Француске где им се придружило десетак возила хитне помоћи као знак подршке, пренела је агенција Франс прес на лицу места.

фото: Танјуг/АП

Демонстранти су узвикивали „Макрон, оставка“, а неки од њих су рекли новинарима да нису дошли да разбијају већ да искажу незадовољство у име свих грађана, запослених, незапослених, пензионера и младих.

Око 600 полицајаца било је распоређено на протесту у Марсеју. Француски медији су пренели да је одржан протест и на Корзици.

Протести су данас организовани широм Француске на позив покрета „Жути прслуци“ који су незадовољни општом политиком председника Емануела Макрона.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

***

***

8.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић